x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 13 mai 2004

Romania in 5 minute - 13 mai 2004

13 Mai 2004   •   00:00

Primarul Vienei la Bucuresti

Primarul Vienei, impreuna cu Traian Basescu, primarul Bucurestiului, au facut oficiile de deschidere a evenimentului „Zilele Vienei la Bucuresti", in cadrul conferintei de presa organizate la sediul Primariei Capitalei. Primarul Vienei a profitat de ocazie pentru a saluta extinderea UE la 1 mai si pentru a sublinia ca evenimentul organizat la Bucuresti, asemanator celor organizate in celelalte capitale europene, reprezinta recunoasterea capitalei noastre ca centru european. Totodata, primarul Vienei si-a exprimat sustinerea extinderii UE. Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a sublinia ca responsabilitatea in acest sens nu revine in exclusivitate guvernelor, primariile de capitale avand un rol de avangarda. (Miruna Mihalcea)

Dascali in strada

Patru mari federatii din invatamant, Alma Mater, Federatia Sindicatelor Independente „Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, au pichetat ieri Parlamentul. Sindicalistii cer o noua lege pentru personalul didactic si pentru cel nedidactic si marirea salariului. (Anca Soineanu)

Calugari violatori

Mai multe fetite au reclamat la Sectia de medicina legala a Spitalului Judetean Valcea ca au fost violate de calugari, declara medicul legist Daniel Roncea. Ele nu i-au acuzat pe calugari decat dupa trecerea unei anumite perioade de timp. Cele mai multe dintre ele nu au reclamat imediat ca au fost violate, din cauza fricii sau rusinii. De asemenea, la aceasta sectie s-au inregistrat si violuri la copii cu varste de 8-10 ani. Medicul legist Daniel Roncea a declarat ca in aceste cazuri, contactul sexual lasa urmari foarte grave. „Cazurile tipice de viol sunt cele reclamete imediat, iar persoana acuzata este inchisa. Cel mai grav viol care s-a petrecut in judetul Valcea a fost cu o fata handicapata. Aceasta a fost batuta, arsa cu tigara si violata de mai multi indivizi", a spus medicul legist. (Octavian Herta)

Militar prins la furat si trimis in tara

Un militar din Focsani, din cadrul Batalionului 280 Infanterie, aflat in misiune in Afganistan de la sfirsitul anului trecut, a fost trimis acasa si i s-a intocmit dosar penal dupa ce a fost prins furand dintr-un magazin al detasamentului militar american. Tudor Vlad Zaharia, de 23 de ani, este militar angajat pe baza de contract al Brigazii 282 Mecanizate Focsani, aflat in misiunea Enduring Freedom in Afganistan, a fost surprins de camerele video ale detasamentului militar american in timp ce fura trei ceasuri si un card pentru aparate foto digitale din magazinul PX/Kandahar.

MISA cere demisia lui Rus

Peste 100 de membri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) si reprezentanti ai scolilor de yoga din 21 de tari au organizat ieri un nou miting in fata Ministerului Administratiei si Internelor. Manifestantii au cerut demisia ministrului Ioan Rus si inapoierea bunurilor ridicate de autoritati in timpul anchetei. Yoghinii din strainatate, veniti special pentru a-i sustine pe adeptii lui Gregorian Bivolaru, au afirmat ca si-au informat guvernele despre situatia din Romania si ca exista o investigatie a Consulatului UE din tara noastra in privinta acestei probleme. (Catalin Pruteanu)

Anticonceptionale si prezervative pentru sateni

Doljenii care locuiesc in mediul rural au fost „aprovizionati" zilele trecute cu un vagon de anticonceptionale si prezervative. Masura a fost luata de conducerea Directiei de Sanatate Publica Dolj, iar „marfa" se distribuie gratuit, prin intermediul celor 70 de centre de planning familial care functioneaza in judet. Oamenii se arata insa destul de reticenti cand vine vorba de folosirea prezervativului sau a anticonceptionalelor, pentru ca le este rusine. (Cristian Vasilcoiu)

Cabinet stomatologic pentru pacinti cu HIV

In premiera, la Botosani se va inaugura un cabinet stomatologic pentru persoanele cu HIV/SIDA. Cabinetul este in curs de amenajare la Spitalul Judetean Mavromati, cu sprijinul parintilor copiilor cu HIV/SIDA, membri ai Asociatiei Teresa. Conf. dr. Adrian Streinu Cercel, presedintele Comsiei nationale antiSIDA, precizeaza ca aceasta este o initiativa unica in Romania. In prezent, pentru cele aproximativ 10.000 (dintre care circa 7.000 sunt copii) de persoane cu HIV/SIDA functioneaza o unitate medicala mobila care asigura consultatii dermatologice, stomatologice si interventii chirurgicale. Ea se deplaseaza, potrivit unui grafic, in zonele unde sunt pacienti. Presedintele Asociatiei Teresa, Carmen Alexa, atrage atentia si asupra nevoii urgente a unui cabinet de obstetrica-ginecolocie pentru adolescentele cu HIV/SIDA. (Magda Marincovici)

Intalnire intre politisti si rromi

Cativa reprezentanti ai politistilor s-au intalnit ieri cu initiatorii proiectului „Dezvoltarea sprijinului local pentru interventii neutre in conflicte", finantat de Ambasada SUA la Bucuresti. Grupul-tinta al programului a fost constituit din 22 de tineri membri ai organizatiilor neguvernamentale ale rromilor, instruiti pentru prevenirea si rezolvarea conflictelor intre rromi si autoritati prin metode alternative (mediere si asistare a partilor). In desfasurarea proiectului, mediatorii au colaborat cu politistii din localitatile locuite de rromi si cu autoritatile locale. (Catalin Pruteanu)
×
Subiecte în articol: observator