x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

21 Feb 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Explozie provocata de gaze la Rosiorii de Vede

O explozie produsa ieri-dimineata in localitatea Rosiorii de Vede a afectat aproape 100 de cladiri si cinci autoturisme. Cei doi locatari ai casei unde s-a produs deflagratia urmata de un incendiu si-au pierdut viata. Potrivit pompierilor, cauza cea mai probabila o reprezinta scurgerile de gaze. Cu toate acestea, la zece ore de la producerea deflagratiei reteaua de gaze nu fusese inchisa.

Politist sinucigas

Un politist galatean, agentul-sef adjunct Adrian C., de 33 de ani, s-a impuscat in inima ieri dupa-amiaza cu pistolul din dotare. Se pare ca barbatul a recurs la acest gest din cauza problemelor pe care le avea in relatia cu sotia sa, cu care se afla in proces de divort. (Erik Hoosz)

Retinere - Basescu nu ataca partidele

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri ca nu va intra niciodata in polemica cu partidele politice. El a recunoscut ca atacarea PSD, la inceputul mandatului sau, a fost o greseala, social-democratii refuzand ulterior sa mai vina la consultari o data cu celelalte partide. "Partidele pot sa se bata intre ele, presedintele are probleme decat cu institutiile statului, de unde si presiunile asupra Guvernului, procurorilor sau judecatorilor", a spus Traian Basescu. (D.P.)

Dosarul Revolutiei - Inculpatii de la Cluj cer achitarea

Cei cinci inculpati din dosarul revolutiei de la Cluj au solicitat ieri magistratilor instantei supreme sa fie achitati, sau, in caz contrar, retrimiterea dosarului la Parchet sau instanta de fond, atacand astfel cu recurs hotararea sectiei penale a instantei supreme de condamnare a acestora. Este vorba de generalul (r) Iulian Topliceanu, precum si de Valeriu Burtea, Ioachim Moga, Ioan-Laurentiu Cocan si Ilie Dicu. Dosarul se refera la uciderea a 22 de revolutionari si ranirea altor 55.

Invatamant - Am fost reclamati la Londra

Universitatea Babes-Bolyai este subiectul unei scrisori deschise catre redactia prestigiosului cotidian britanic The Times. In documentul semnat, printre altii, de catre Elie Wiesel, Imre Kertesz si Edward Witten, se arata ca Romania trebuie supusa unor presiuni pentru ca invatamantul universitar in limba maghiara sa primeasca finantare de la statul roman. "Ungurii din Romania sunt subreprezentati in educatia superioara", se arata in scrisoarea deschisa. Surprinzator, printre exemplele de studii universitare in limba minoritatilor date de semnatari figureaza invatamantul in limba gagauza din Republica Moldova.

Traditii - Dragobetele, la Muzeul Satului

Muzeul Satului organizeaza, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor si Centrul Cultural "Mihai Eminescu", "Dragobetele - Sarbatoarea Indragostitilor la romani". Manifestarea va avea loc la 25 februarie, intre 12:00 si 17:00. Invitati speciali sunt mai multi interpreti si ansambluri de muzica populara, dar si Teatrul Masca. (Loreta Popa)

Galati - Captura de peste si icre la frontiera

Politistii de frontiera galateni au descoperit ieri dimineata in doua autoturisme care veneau din Republica Moldova este 200 de kilograme de peste si 3 kilograme de icre. Doi cetateni moldoveni au fost amendati. Ei incercau sa vanda marfa, in valoare de peste 1.000 de euro, in pietele din Galati. (Erik Hoosz)

Solicitare - Rugaciuni pentru protectia mediului

Seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a trimis scrisori catre liderii spirituali ai cultelor religioase prezente in Romania scrisori in care ii roaga ca preotii sa includa in predicile lor indemnuri de a proteja mediul si de a pastra curatenia in comunitati. "Curatenia sufleteasca nu poate fi disociata de curatenia trupeasca si nici de curatenia mediului in care traim", sustine Ionescu.

Bruxelles - Un senator nu mai vrea observator

Senatorul PSD Serban Nicolae a decis sa renunte la calitatea de euroobservator, explicand ca "in contextual actual" capacitatea sa profesionala ar putea fi mai bine folosita in cadrul Legislativului de la Bucuresti decat in cel european. Surse din PSD sustin ca si Titus Corlatean va renunta la calitatea de euroobservator. (Aniela Nine)

Parchetul General - Tender, inculpat in cazul RAFO

Procurorii Parchetului General au dispus ieri inculparea omului de afaceri Ovidiu Tender si a lui Alexandru Marian Iancu, administrator al firmei VGB Impex SRL, intr-un dosar privind operatiuni comerciale cu companiile RAFO Onesti si Carom, informeaza surse judiciare. Acuzatiile sunt spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu.

Cerere PD - Privilegiile alesilor, suspendate un an

PD i-a cerut ieri premierului Tariceanu elaborarea imediata a unei ordonante de urgenta privind suspendarea pentru un an de zile a legii statutului parlamentarilor, timp in care liberalii si democratii sa elaboreze o lege care sa elimine privilegiile pe care si le-au acordat deputatii si senatorii. "Modul in care a reactionat opinia publica si cum este pregatit electoratul sa primeasca asemenea lege, ne face sa credem ca PNL nu se va opune unei asemenea initiative", a explicat vicepresedintele PD Cezar Preda. (Oana Stancu)

Din 15 martie - MAI se muta in Piata Revolutiei

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) isi va muta sediul, incepand de la jumatatea lunii martie, in fosta cladire a Senatului din Piata Revolutiei din Capitala, a anuntat ieri ministrul Vasile Blaga. Actualul sediu al MAI, din Strada Mihai Voda, va fi ocupat de catre Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Terorism. (Radu Crivat)

Agresiune - Cazul Melescanu: suspect retinut

Un adolescent suspectat de talharirea fiicei senatorului liberal Teodor Melescanu a fost predat ieri la Politie chiar de catre familia sa. Ca urmare a suspiciunilor si a perchezitiilor efectuate de politistii bucuresteni, parintii tanarului au hotarat sa-l duca pe acesta la sediul Politiei Capitalei. Suspectul a fost prezentat procurorilor. Marina Melescanu a fost jefuita la 14 februarie in centrul Capitalei. (Radu Crivat)

Brasov - Ioan Neculaie, urmarit penal

Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, actionarul majoritar al uzinei brasovene ROMAN, a fost pus sub acuzare in cazul preluarii uzinei de autocamioane. Dosarul a fost trimis Parchetului Curtii de Apel Brasov. Conform unor surse judiciare, omul de afaceri brasovean este urmarit penal sub acuzatia de inselaciune. "Eu nu am fost informat de Parchet, dar, din zvonuri, se pare ca se discuta despre inselaciune si fals", a declarat Neculaie, citat de Mediafax.

Buzau - Alti militari romani au plecat in Irak

Militarii romani din cadrul Brigazii 10 Geniu au plecat ieri in Irak dupa o ceremonie desfasurata la sediul Batalionului 3 Constructii Maracineni. Un grup de preoti civili si militari au oficiat o slujba religioasa si s-au rugat pentru sanatatea si viata militarilor. Cei 84 de genisti au baza in tabara de la Alkut si vor actiona in cadrul Diviziei multinationale Centru-Sud, unde vor executa lucrari de sprijin al unitatilor din zona de responsabilitate.
×
Subiecte în articol: observator