x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Ian 2006   •   00:00

27 ianuarie 2006

Convoi blocat pe Dunare


Un convoi de barje care transporta bauxita pentru combinatul din Tulcea a ramas blocat la kilometrul 280, in zona Harsova-Cernavoda, intr-un pod de gheata format pe Dunare. Pe impingatorul Gorj, care insoteste convoiul, se aflau opt oameni. (Erik Hoosz)

Ger - Numarul victimelor a ajuns la 37


Numarul persoanelor care au decedat din cauza temperaturilor extrem de scazute din ultimele zile a ajuns la 37 ieri la pranz, potrivit rapoartelor directiilor de sanatate publica din tara si din municipiul Bucuresti. Cele mai multe persoane, opt, si-au pierdut viata in judetul Botosani, in timp ce in Timis au fost inregistrate cinci decese. (Radu Crivat)

Cerinta UE - Fara profil pedagogic in licee


Liceele pedagogice nu au mai primit cifra de scolarizare pentru anul 2006-2007 pentru clasa a IX-a, pentru profilul pedagogic. Conform Ministerului Educatiei, acest lucru nu inseamna desfiintarea liceelor, ci doar disparitia specializarii prin care se formau educatoare si invatatori. Decizia a fost luata la solicitarea UE. (Eugenia Mihalcea)

Altul la rand - Deputatul Cutean, citat la DNA


Deputatul PSD de Alba Emil Vasile Cutean, presedintele Comisiei parlamentare pentru problemele revolutionarilor din Decembrie 1989, a confirmat ieri ca a fost citat la DNA pentru data de 31 ianuarie a.c. "Ma gandesc la ce am facut in ultimii 15 ani ca sa stiu cu ce ar putea sa ma agate, pentru ca firme n-am, bani n-am luat", a spus deputatul Cutean.

Taxa pe viciu - Tigari mai scumpe de la 1 martie

Fumatorii ar putea plati cu 7.000 de lei vechi mai mult pentru un pachet de tigari de la 1 martie. Executivul a aprobat, in sedinta de ieri, pachetul de legi privind reforma sistemului sanitar. Printre aceste legi se numara si aplicarea taxei pe viciu care va aduce, conform premierului Calin Popescu Tariceanu, fonduri suplimentare pentru finantarea sistemului sanitar. "Taxa pe viciu este de 10 euro/1.000 de tigari, adica 20 eurocenti/pachetul de tigari si 200 euro/hectolitrul de alcool rafinat. Speram ca taxa va intra in exercitiu de la 1 martie a.c.", a spus Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Acesta a mai declarat ca aceasta taxa nu trebuie confundata cu o acciza, ea fiind o taxa pe consumul produselor care dauneaza grav sanatatii. (Eugenia Mihalcea)

Cazul Dodan - Suspect prins cu minciuna

Politia are o noua pista in cazul Andreei Dodan, fetita de 5 ani disparuta din Plopeni, judetul Constanta, la 1 august, anul trecut. Unul dintre principalii suspecti ai anchetatorilor a picat ieri testul poligraf, iar zilele acestea vor fi extinse cercetarile pe noua pista aparuta. Surse bine informate din interiorul Politiei ne-au declarat ca suspectul este un localnic din Plopeni, care a mai fost in cercul de suspecti in august 2005, insa a fost exclus din lipsa probelor. Chestorul Fatuloiu, seful IGP, care s-a deplasat personal la Plopeni in august 2005, se intereseaza saptamanal de acest caz. (AOP)

Pericol - Copii de gradinita intoxicati cu gaze

Sapte persoane, cinci copii si doi adulti, au fost intoxicate ieri cu monoxid de carbon la Gradinita nr. 6 din cartierul Pipera din pricina centralei termice, la care s-ar fi constatat probleme in functionare inca de acum cateva zile. "Centrala nu era autorizata ISCIR, iar sistemul de evacuare a gazelor arse din instalatie fusese modificat", a declarat pentru Mediafax unul dintre inspectorii ISCIR. Toti cei sapte intoxicati sunt in afara oricarui pericol si au fost externati aseara din spital.

Accidentat - Videanu pleaca in concediu Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, i-a anuntat ieri pe consilierii generali ca in perioada 20-24 februarie isi va lua concediu. "Vreau sa fac niste analize medicale, pentru ca am probleme la un genunchi dupa un accident la schi", a spus Videanu. (Monica C. Andrei)

Iasi - Cinci fetite au ars de vii


Cinci fetite au ars de vii miercuri noapte intr-o locuinta saracacioasa de la periferia Iasiului, care a luat foc de la o lumanare uitata aprinsa. In bordei dormeau cei sapte copii ai unei familii, insa doar doi dintre ei au reusit sa iasa si sa alerteze vecinii. Parintii nu erau acasa. Incendiul a fost stins dupa mai bine de o ora, iar interventia pompierilor a fost ingreunata de starea proasta a drumului de acces. (Mirela Cimpoi)

Aro Campulung - Ajutoare financiare pentru angajati


Angajatii de la Aro Campulung vor primi ajutoare financiare, a decis ieri Guvernul. Fiecare dintre cei 1.200 de salariati ai fabricii va capata aproximativ 2 milioane lei vechi. Masura a fost propusa de ministrul Administratiei si Internelor. Suma totala la care se ridica aceste ajutoare este de 2,3 miliarde lei vechi, iar banii vor fi distribuiti prin intermediul Consiliului Local. (Aniela Nine)

Valcea - Recurs in dosarul Carmen Paunescu


Procurorii doljeni, dar si cei de la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea au atacat cu recurs hotararea Tribunalului Valcea prin care Carmen Paunescu a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Sotia senatorului Adrian Paunescu a fost judecata pentru ca in vara anului 2004 a cauzat un accident de circulatie in urma caruia au murit trei persoane, iar o fata de 15 ani a ramas orfana. (Octavian Herta)

Timisoara - Sedere prelungita pentru uzbeci


Dreptul de sedere al cetatenilor uzbeci gazduiti cu statut de refugiat la Timisoara a fost prelungit ieri de Guvern cu sase luni, din motive umanitare. Cheltuielile de intretinere a refugiatilor sunt suportate de Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati si partenerii sai, iar Romania va contribui doar cu spatiile de cazare. Uzbecii au ajuns in Romania in vara anului trecut in urma revoltelor ce au avut loc in mai 2005 in regiunea Andijan.

Alba - Noua amanare in procesul lui Lele


Procesul procurorului Alexandru Lele, judecat pentru luare de mita, favorizarea infractorului, fals intelectual si distrugere de inscrisuri a continuat ieri la Curtea de Apel Alba-Iulia. Dosarul a fost amanat pentru a doua oara consecutiv, pentru ca apraratorul procurorului a invocat o serie de exceptii in fata completului de judecata. Urmatorul termen in acest proces va fi la 16 februarie. (Lucian Dobrater)

Concesie - DN1, deschis pentru camionagii


Traficul cu vehicule grele va fi reluat temporar pe DN 1, de luni pana vineri, intre orele 22:00 si 6:00 dimineata, a decis ieri Executivul. Masura, motivata de conditiile grele in care se desfasoara traficul pe DN 1 A, se va aplica insa doar temporar, pana la refacerea acestei rute alternative. (Aniela Nine, Elena Stan)


Coliva si lumanari de ziua lui Ceausescu


Cateva zeci de nostalgici s-au adunat ieri in cimitirul bucurestean Ghencea, cand s-au implinit 88 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu. Oamenii, majoritatea batrani, au impartit coliva si au aprins lumanari la mormantul fostului dictator comunist.
×
Subiecte în articol: observator