x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

14 Ian 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Inmormantare rregala la Sibiu

Cateva sute de rromi din intreaga tara si din strainatate au participat ieri la inmormantarea Luciei Cioaba, mama regelui Florin Cioaba si fosta sotie a primului rege al rromilor, Ion Cioaba. Intr-o atmosfera decenta, cortegiul funerar a insotit pe jos sicriul reginei rromilor pe aproape 10 kilometri, de la casa regala Cioaba pana la Cimitirul Comunal Sibiu. De la procesiune nu au lipsit lautarii. (Dan Tomozei)

Din nou, greva la metrou

Metroul ar putea intra in greva generala pe 23 ianuarie, daca nu vor fi de acord cu oferta administratiei. Conducerea Metrorex a anuntat ca salariile angajatilor regiei vor creste peste rata prognozata a inflatiei, procentul urmand sa le fie comunicat sindicalistilor saptamana viitoare.

Pitesti - Medic militar, acuzat de coruptie

Fostul sef al Sectiei de Neuropsihiatrie a Spitalului Militar din Pitesti a fost deferit Justitiei pentru ca ar fi primit bani in schimbul stabilirii unor diagnostice fictive pentru tineri care voiau sa fie scutiti de stagiul militar. Colonelul doctor Radu Damian Belu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie sub acuzatiile de luare de mita, fals intelectual si uz de fals. Belu - alaturi de alti doi civili - ar fi primit, in total, peste 140 milioane de lei vechi.

Centrul Capitalei / Maxi-taxi, doar pentru trei luni

Maxi-taxi-urile nu vor mai circula in interiorul inelului principal al Capitalei, mai exact prin centrul orasului. Primarul general, Adriean Videanu, s-a intalnit ieri cu reprezentantii operatorilor de maxi-taxi si s-a stabilit ca valabilitatea licentelor sa fie prelungita pana la sfarsitul lunii aprilie. "Serviciile de maxi-taxi sunt temporare, iar interesul municipalitatii este sa dezvolte si sa consolideze transportul in comun", a spus Videanu. (Monica C. Andrei)

S-au prins! - Farsa la Curtea Constitutionala

Judecatorii Curtii Constitutionale au avut de-a face de curand cu o farsa. Institutia a primit o scrisoare in care era rugata sa continue "lantul" de scrisori destinat implinirii dorintei unui copil bolnav de cancer, internat intr-un spital din Austria, care si-a propus sa realizeze cea mai mare colectie de adrese de institutii si organizatii din intreaga lume. Curtea Constitutionala a facut insa verificari si a ajuns la concluzia ca este o farsa. (Dana Piciu)

Revenire - Buvinieta, un "fas"

Dupa ce au fost criticati ca vor sa introduca o taxa numita buvinieta pentru soferii care vor sa circule prin centrul Capitalei, autoritatile locale au dat inapoi. Primarul general, Adriean Videanu, proaspat intors din Franta, a declarat ieri ca, pana nu vor fi puse in practica solutii alternative pentru fluidizarea traficului bucurestean, taxa nu va fi aplicata in urmatorii doi-trei ani. Prioritare sunt pasajul suprateran de la Basarab, parcarile subterane de la Gara de Nord, Piata Revolutiei si Piata Victoriei. (Monica C. Andrei)

Inundatii - Sprijin de la americani

Romania beneficiaza de experienta americanilor cu privire la prevenirea inundatiilor, pregatirea in caz de dezastru si gospodarirea resurselor de apa. Aceasta masura a fost luata prin semnarea, ieri, a unui acord intre Ministerul Mediului si Centrul de Cercetare si Dezvoltare al Corpului de Ingineri al Armatei Americane. Tara noastra a imprumutat, de asemenea, 1,6 miliarde de euro de la Banca Mondiala pentru finantarea unor programe privind consolidarea barajelor impotriva inundatiilor.

Prahova - Numire abrogata de premier

Premierul Tariceanu a abrogat ieri decizia de numire a lui Nicolae Alexandri in functia de subprefect al judetului Prahova, dupa ce senatorul PSD Antonie Iorgovan a atacat decizia in instanta. Decizia de numire a aparut in MO la 3 ianuarie, dar, conform legislatiei, trebuia publicata pana la sfarsitul anului trecut. Tot ieri, magistratii Curtii de Apel Ploiesti au stabilit un nou termen, pentru 16 ianuarie, reprezentantul premierului cerand timp pentru a-si pregati apararea. (Nina Marcu)

Ancheta - Politisti raniti de un recidivist

Craisor Mitrache, proprietarul masinii Mercedes urmarite de doi agenti de politie, care au fost raniti, in urma cu doua zile, in Capitala, dupa ce autoturismul lor a lovit un autocar, este cercetat penal pentru conducerea unui autovehicul neinmatriculat si fara permis de conducere. Barbatul, cunoscut ca membru al clanului "Belgienilor" din comuna ilfoveana Tunari, are la activ patru condamnari si inca este cautat de politisti. (Radu Crivat)

Vaslui - Revelion pe stil vechi

In jur de 1.000 de familii din comuna vasluiana Drafomiresti au pasit noaptea trecuta in noul an. Ei sarbatoresc, conform traditiei, anul nou pe stil vechi. Sunt lipoveni ortodocsi care pastreaza acest obicei de generatii. Au pregatit cozonaci, placinte, racituri de pasare, fripturi si carnati si si-au intampinat musafirii cu vinul depozitat in butoaie ingropate in pamant. (C. Vieru)

Decizie - Fost nazist deportat in Romania

Un fost nazist de 80 de ani, nascut in Romania si aflat in prezent in SUA, a pierdut cetatenia americana, decizia fiind confirmata joi de un tribunal federal american. Masura deschide calea deportarii sale, cel mai probabil in Romania. Johann Leprich a sosit in Statele Unite in 1952 si a obtinut cetatenie americana in 1958, dar Departamentul Justitiei a solicitat retragerea cetateniei sale in 1986, dupa ce a descoperit ca, in trecut, a avut legaturi cu regimul nazist.
×
Subiecte în articol: observator