x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

29 Noi 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Targul Sfantului Andrei / Mai putine petarde / Iacobov, la prima amanare / Imbulzeala pentru cartele de vot / Cele mai bune firme

Targul Sfantului Andrei

50 de mesteri populari din diferite zone ale tarii expun de ieri obiecte artizanale pe strazile Galatiului, alaturi de alti peste 100 de mestesugari. "Targul de Sfantul Andrei", ajuns la cea de-a cincea editie, va dura pana la 1 decembrie. (Erik Hoosz)

Mai putine petarde

Obiectele pirotehnice vor putea fi folosite in acest sezon doar in zilele de 31 decembrie si 1 ianuarie. Comercializarea acestora va fi permisa incepand cu 27 decembrie. Din acest an, persoanele fizice nu mai au voie sa foloseasca nici un tip de petarde si pocnitori.

Procesul Rafo - Iacobov, la prima amanare

Omul de afaceri Corneliu Iacobov s-a prezentat ieri in fata magistratilor Tribunalului Bucuresti la primul termen de judecata a dosarului in care este acuzat de spalare de bani si alte infractiuni prin care RAFO Onesti a fost pagubita cu peste 24 de milioane de lei. Procesul a fost amanat pentru ca una dintre parti nu avea avocat. (V. Fotache)

Deputati - Imbulzeala pentru cartele de vot

Deputatii au intrat ieri in posesia cartelelor pentru vot electronic, urmand ca sistemul de vot sa fie utilizat efectiv de la inceputul saptamanii viitoare. Alesii s-au imbulzit pentru a-si ridica, sub semnatura, cartelele nominale, unii exprimandu-si chiar nemultumirea pentru modul in care staff-ul tehnic al Camerei a decis sa le imparta.

"Mafia nigeriana" - Coca traficanti anihilati

Autoritatile romane si straine au reusit anihilarea unei retele de narcotraficanti care opera pe ruta America de Sud - Europa de Vest folosind "carausi" care inghiteau capsulele cu cocaina pentru a trece de vama. 18 persoane au fost trimise ieri in judecata de procurorii antidrog romani pentru apartenenta la acest grup mafiot. Reteaua face parte din asa-numita "mafie nigeriana" si are ramificatii in Olanda, Austria, Spania, Insulele Tenerife, Brazilia, Venezuela, Jamaica, Insula Santa Lucia. (Violeta Fotache)

Clasament - Cele mai bune firme

2.803 societati care au inregistrat performante in domeniul economic au fost premiate ieri de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in cadrul Topului National al Firmelor. "Mediul de afaceri din Romania este apreciat si de Banca Mondiala, si de UE", a spus vicepremierul George Copos, prezent la festivitatea de premiere. Printre firmele premiate s-au numarat Alro Slatina, Coca-Cola HBC, Orange Romania, MFA Mizil si Oltchim Ramnicu Valcea. (Elena Stan)

Medicina - Privatizare in dializa

Privatizarea in urma cu 1 an a opt centre de dializa a permis cresterea calitatii actului medical. Privatizarea sectiilor de dializa s-a facut printr-un proiect-pilot in opt centre, cu sprijinul Bancii Mondiale si al unor experti straini. In prezent, exista posibilitatea extinderii privatizarii la alte opt centre de dializa, dar majoritatea centrelor de dializa sunt in continuare finantate de stat.

Anticoruptie - Verificari in tandem

Procurorul general, Ilie Botos, si seful DNA, Daniel Morar, au stabilit ieri impreuna sa demareze cercetari privind modul in care s-a desfasurat activitatea de urmarire penala in dosarele de coruptie ajunse la Parchetul General dupa ce fostul PNA si-a pierdut competenta de a cerceta parlamentari. "Ancheta" va fi facuta de un procuror de-al lui Botos si de unul de-al lui Morar. Intelegerea vine dupa ce Morar a acuzat public faptul ca in vreo 7-8 dosare de coruptie retrimise la DNA procurorii de la "generala" nu ar fi facut nimic. (Violeta Fotache)

Cazul Tanacu - Medicii, gasiti nevinovati

Medicii care au ingrijit-o pe maicuta Irina, moarta, la Tanacu, in chinurile groaznice ale unui proces de exorcizare, facut de fostul preot Daniel Corogeanu, sunt nevinovati. Acesta este verdictul pus de procurorii Parchetului Tribunalului Vaslui, prin dispunerea neinceperii urmaririi penale impotriva medicilor. Concluzia s-a impus dupa cinci luni de cercetari si audieri ale cadrelor medicale care au ingrijit-o pe maicuta Irina, in perioada internarii in Spitalul Judetean Vaslui. (Catalina Vieru)
×
Subiecte în articol: observator