x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Noi 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Tancul petrolier Histria, de 41.000 tdw, prima nava de acest gen construita in Romania conform noilor standarde de siguranta, a primit "botezul" ieri la Santierul Naval Constanta.

Tancul petrolier Histria, botezat

Tancul petrolier Histria, de 41.000 tdw, prima nava de acest gen construita in Romania conform noilor standarde de siguranta, a primit "botezul" ieri la Santierul Naval Constanta. La eveniment au fost prezente mai multe personalitati.

Chiul in masa al medicilor

Sute de medici de familie din judetul Valcea au fost sanctionati de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate. In urma unui control s-a descoperit ca doctorii lipseau de la program si eliberau retete compensate 90% persoanelor care nu aveau acest drept.

SRR - Noua organigrama a fost adoptata

Presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune, Maria Toghina, a anuntat ieri ca definitivarea noii organigrame a institutiei a fost adoptata de Consiliul de Administratie cu sapte zile inainte de data-limita fixata. Drept urmare, in zilele urmatoare vor fi scoase la concurs o serie de posturi manageriale. Toghina a mai afirmat ca de la 1 ianuarie va pune la dispozitia angajatilor sai o gradinita pentru copii in conditii mai bune si mai aproape de institutie. (C.O.)

Anticoruptie - Maria Huza, in fata procurorilor

Judecatoarea Maria Huza, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut ieri prima intalnire cu procurorii anticoruptie care o cerceteaza pentru fals in declaratii si instigare la acordarea de subventii. Fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, alaturi de doi avocati, a luat cunostinta de invinuirile legate de apartamentul pe care si l-a cumparat in Bucuresti. Imediat dupa intalnirea cu anchetatorii, Maria Huza si-a facut cerere de concediu, ne-au declarat surse judiciare. (Miruna Pasa)

Manual - Studii de securitate

Pe fundalul diminuarii amenintarilor de natura militara si al cresterii riscurilor de natura sociala, economica, politica si ecologica, Ionel Nicu Sava propune o noua abordare de intelegere a securitatii. Conflictele etnice si religioase, ciocnirea civilizatiilor, saracia accentuata din lumea a treia, razboiul petrolului, coruptia si decaderea politica a unor state din fosta URSS, terorismul din lumea islamica sunt noile surse de insecuritate. Cartea "Studii de securitate" este elaborata in cadrul Masterului de studii de securitate al Universitatii din Bucuresti si este primul manual de acest tip in limba romana. (R.T.)

Delta Dunarii - Notificari ilegale

Tribunalul Bucuresti a decis ca notificarile impuse de Ministerul Mediului concesionarilor din Delta Dunarii sunt ilegale, iar contractele raman in forma initiala. Este o lovitura puternica primita de autoritatile care incearca in ultimele luni tot felul de tertipuri pentru a schimba aceste contracte. Notificarile trimise in urma cu cateva saptamani purtau semnatura secretarului Ministerului Mediului si a guvernatorului Deltei, Paul Cononov. (Alexandru Nastase)

Inedit - Expozitie de pictura XL

Lucrarile de mari dimensiuni ale pictorului Gheorghe Fikl, rar vazute de public, vor fi expuse la Carturesti (Str. Arthur Verona nr. 13). Vernisajul expozitiei va avea loc maine la ora 16:00. Cu aceeasi ocazie, Galeria Posibila, organizatoarea evenimentului, va lansa o colectie de cataloage-armonica dedicate lucrarilor a cinci artisti plastici contemporani - Gheorghe Fikl, Iulian Vilsan, Gili Mocanu, Florin Ciulache, Nicu Ilfoveanu. (Eliza Dumitrescu)

Audiente - Antena 1 a fost din nou lider

Antena 1 a fost din nou pe primul loc in topul audientelor, miercuri seara, in prime-time. Observatorul de la ora 19:00 a avut, in medie, 1.349.000 privitori din intreg publicul din mediul urban. Au urmat programele de divertisment cu peste un milion de telespectatori. Telenovela "Secretul Mariei" a fost lider de audienta, atat in randul telespectatorilor care provin din mediul urban (8,5% rating), cat si la categoria de varsta 18-49 de ani (6,7% rating).

Botosani - Sta de zece ani cu sicriul in casa

O pensionara din Botosani a decis sa-si cumpere toate cele necesare propriei inmormantari din timp. Inclusiv sicriul, pe care-l pastreaza pe dulap. "Nu am pe nimeni, sunt singura. Daca e sa mor, macar sa am totul pregatit", spune femeia, care si-a cumparat primul sicriu acum zece ani. L-a pus in balcon, dar s-a umflat de la soare. A mai cumparat unul pe care era sa-l strice apa si l-a dat de pomana. Este sigura ca cel de-al treilea va rezista. (Razvan Constantin)

Minoritati - PD, impotriva Statutului

Statutul minoritatilor nationale a primit primul aviz favorabil la Camera Deputatilor din partea Comisiei pentru administratie publica. Proiectul a trecut cu 9 voturi "pentru", 4 "impotriva" si 2 abtineri. Deputatul democrat Traian Igas ne-a declarat ca impotriva Statutului s-au pronuntat deputatii PSD si unul al PD, Anca Constantinescu. Doi deputati PD s-au abtinut, iar votul "pentru" a fost acordat de reprezentantii PNL, PC si UDMR. (L.D.)

Misiune - Politisti romani de frontiera in Gaza

Patru experti din cadrul Politiei de Frontiera Romane vor participa la o misiune de asistenta a UE in punctul de trecere a frontierei Rafah, situat intre Fasia Gaza si Egipt. Cei patru politisti de frontiera au fost selectati conform normelor europene. Ei vor monitoriza, timp de un an, alaturi de alti reprezentanti ai statelor UE, controlul frontierei in punctul de trecere Rafah. (Radu Crivat)

Senat - Vot final pentru armata voluntara


Suspendarea serviciului militar obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2007 a fost votata, ieri, si de Senat, noua lege care introduce voluntariatul in armata asteptand acum sa fie promulgata de seful statului. Ultima incorporare va fi in octombrie 2006. In starea de razboi, de mobilizare sau de asediu armata ramane obligatorie.

Otopeni - Cititoare de carduri bancare confiscate


Autoritatile vamale din cadrul Aeroportului "Henri Coanda" au descoperit intr-un colet expediat din Statele Unite pe numele unui roman aparatura de citire si inscriptionare a cardurilor bancare, precum si carduri blank. Potrivit expeditorului, pachetul continea "diverse bunuri" si fusese trimis prin intermediul unei firme de curierat rapid. Destinatarul din Bacau a fost retinut impreuna cu un complice. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator