Azi este ultima zi de doliu naţional dintre cele trei decretate de Guvern prin hotărârea de sâmbătă. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când sunt decretate trei zile la rând de doliu naţional în România. Ultima oară când întreaga ţară a rămas îndoliată s-a întâmplat pe 26 iunie 2013 după tragicul accident rutier din Muntenegru. Nu mai puţin de 18 români şi-au găsit atunci sfârşitul după ce autocarul în care se deplasau a căzut într-o prăpastie adâncă de 40 de metri.
Papa Ioan Paul al II-lea, Patriarhul Teoctist şi polonezii
Doliu naţional a fost şi pe 18 aprilie 2010, în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi 94 de oficiali polonezi după ce aeronava prezidenţială a încercat să aterizeze în condiţii de ceaţă. O altă zi neagră a fost pe 3 august 2007, în ziua înmormântării Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române. Românii au fost în doliu şi la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pe 8 aprilie 2005.
Atentatele de la Madrid şi căderea turnurilor gemene
Cu un an înainte, pe 14 martie 2004, Guvernul a declarat zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatului terorist de la Madrid din 11 martie. Atunci, printre cei 191 de oameni morţi în exploziile din gările madrilene s-au aflat şi 16 cetăţeni români. Printre răniţii care au supravieţuit în drama din Spania au fost 11 români. Şi în urmă cu 14 ani, pe 14 septembrie 2001, a fost zi de doliu naţional pe teritoriul României, după atentatele asupra turnurilor gemene de la World Trade Center care au cutremurat SUA la 11 septem¬brie 2001. Patru români au pierit atunci.