x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania, pe lista tarilor care au exportat arme in zonele de razboi civil din Siria și Yemen

Romania, pe lista tarilor care au exportat arme in zonele de razboi civil din Siria și Yemen

de Dan Constantin    |    31 Iul 2016   •   10:23
Romania, pe lista tarilor care au exportat arme in zonele de razboi civil din Siria și Yemen
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
ARME DE 1,2 MILIARDE EURO au fost exportate din Europa Centrala si de Est catre Orientul Mijlociu și Turcia, armamentul putand ajunge si in mainile luptatorilor islamisti. Un raport al organizatiei de investigatii media BIRN mentioneaza si ROMANIA intre tarile exportatoare de arme catre zona respectiva, potrivit agentiei  Novinite.Principalul exportator este Croatia-302 milioane EURO, Romania fiind in lista cu 81 milioane EURO.Armele ajungeau din Europa in Turcia și Arabia Saudita și apoi erau directionate catre trupele rebele din Siria și Yemen. 
 
Raportul citeza opinia fostului ambasador al SUA în Siria care spune ca nu a participat direct la negocierile cu SERBIA,BULGARIA și ROMANIA , de acest aspect ocupandu-se CIA. 
 
BIRN da o lista de transpoturi de armanent, nici un zbor nu a plecat insa din Romania, potrivit raportului.Este mentionat un transport cargo din Republica Moldova.
 
În decembrie 2015 au plecat din Constanta și Burgas trei vapoare cu  deplasament de 4700 de tone armamentul fiind aprobat de SOCOM (Departamentul  Apararii pentru Operatiuni Speciale) în cadrul ajutorului de 500 milioane dolari pentru Opozitia Siriana, potrivit raportului BIRN.

×
Subiecte în articol: export de armament armamanet