x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia, implicată alături de Republica Moldova în operaţiunea de demonizare a României

Rusia, implicată alături de Republica Moldova în operaţiunea de demonizare a României

08 Mai 2009   •   00:00

Publicaţia independentă Jurnal de Chişinău readuce în actualitate un scenariu prezentat săptămâna aceasta de publicaţia franceză Le Monde. Comentariul, publicat în ediţia de astăzi, scoate la iveală, la o lună de la protestele din 7 aprilie, unele date despre implicarea Rusiei în "operaţiunea de demonizare a României pe plan internaţional", scrie Agerpres.

În după-amiaza zilei de 7 aprilie, în jurul orei 15.00, ambasadorul rus de pe lângă UE, Vladimir Cijov, i-a telefonat unui înalt responsabil european, spunându-i că 'România este implicată într-o tentativă de lovitură de stat la Chişinău'. 'Ce fel de probe aveţi', a întrebat interlocutorul. 'Drapelul României deasupra preşedinţiei', a răspuns oficialul rus. 'Trebuie să înţelegeţi că vă telefonez sub instrucţiunea strictă a Moscovei, pentru a vă spune că e vorba despre o lovitură de stat pusă la cale de România', a insistat diplomatul rus. 'Uimitoare rapiditate a reacţiei ruse', comentează 'Le Monde'.

Telefonul reprezentantului permanent al Rusiei a anticipat, se pare, anunţul despre 'tentativa de lovitură de stat' de orchestrarea căreia fost acuzată România în cadrul întâlnirii conducerii Republicii Moldova cu lideri ai opoziţiei în ziua de 7 aprilie, după ora 17.00. Marian Lupu a lăsat atunci să se înţeleagă că în distrugerea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei se întrevede mâna 'unui stat străin', al cărui drapel a fost arborat pe reşedinţa prezidenţială de la Chişinău, fără însă a nominaliza direct România.

La şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, care se ţinuse cu puţin timp înainte, preşedintele Vladimir Voronin dăduse vina pentru cele întâmplate pe lipsa de patriotism în rândul tinerilor protestatari. 'Organizatorii protestelor nu pot fi numiţi patrioţi dacă s-au dedat la acte de vandalism şi la profanarea simbolurilor de stat, precum şi a instituţiilor de stat... Acest protest este bine gândit, organizat şi bine plătit', declarase atunci Voronin, citat de Moldpres. 'Diferenţa de fus orar dintre Bruxelles şi Chişinău fiind de o oră, reiese că Rusia vorbea despre implicarea României cu cel puţin o oră mai devreme decât am auzit despre aceasta noi, cetăţenii Republicii Moldova', scrie în comentariul său Jurnal de Chişinău.

Potrivit publicaţiei menţionate, unica 'probă' a ambasadorului rus - arborarea drapelului României deasupra preşedinţiei - s-a realizat nu fără complicitatea conducerii Republicii Moldova, după cum preşedintele Voronin însuşi a recunoscut într-un interviu acordat în data de 8 aprilie agenţiei RIA Novosti, care a acceptat ideea respectivă 'pentru a calma situaţia'. Până astăzi, în afară de arestarea lui Johnatan Yerusalem Netanyahu, preot ortodox şi cetăţean româno-american, organele 'competente' din Republica Moldova nu au fost capabile să descopere niciun alt spion român.

În continuare, comentatorul Jurnal de Chişinău încearcă să desluşească resorturile pentru care durează atât de mult isteria antiromânească şi ce urmăreşte Rusia dincolo de efectele mediatice ale acestei campanii. În opinia ziarului, Moscova doreşte ca Bruxellesul să accepte reaşezarea temeinică a Republicii Moldova pe fundamentul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, reimpunând o cortină - dacă nu de fier, de 'catifea' - pe Nistru. Numai astfel, scrie publicaţia citată, Rusia poate menţine, măcar pentru o perioadă, republica în sfera ei de influenţă, ca avanpost al său împotriva extinderii UE. Şi numai astfel poate salva Transnistria, care poate fi atrasă de o Republică Moldova europeană. Pentru a-şi atinge scopul, Rusia e pornită să certe Chişinăul cu Bruxellesul, care va fi nevoit să intervină, cerând ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, dacă Republica Moldova nu prezintă dovezi care să incrimineze Bucureştiul.

Afirmaţia lui Vladimir Voronin că Republica Moldova va fi nevoită să-şi facă singură dreptate dacă UE nu va pune la punct România, ar putea însemna, în opinia publicaţiei menţionate, că autorităţile de Chişinău vor cere protecţia Moscovei, renunţând la integrarea europeană, în cazul în care se va insista asupra ridicării vizelor pentru cetăţenii României. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator moldova republica moldova