După ce televiziuni și publicații din Germania (ARD, Der Spiegel, DW) au dezvăluit condițiile de lucru infernale și precaritatea asistenței medicale pentru muncitorii sezonieri din România care lucrează în fermele de sparanghel,subiectul este dezvoltat și de alte publicații europene.
Politico, publicație cu puternică influență în instituțiile europene de la Bruxelles, difuzează în 26 aprilie a amplă anchetă pe această temă.Ziariștii relevă o realitate socială gravă a UE,care pornește din discrepanțele economice dintre țările membre din Est și Vest. Munca sezonierilor din Est este cea care rezolvă problemele de forță de muncă din Vest și menține prețurile agricole la un nivel redus prin exploatarea sutelor de mii de lucrători sezonieri. În condițiile restricțiilor de circulație din cauza epidemiei de coronavirus, articolul arată că România a fost singura țară care a permis curse charter pentru transportul aerian spre Germania. Poliția de Frontieră a informat că au plecat cu aceste curse aeriene 14 700 de persoane.
Sub anonimat, o muncitoare româncă ajunsă în Germania să lucreze la recoltat sparanghel a descris regimul de lucru. Munca începe la 5 dimineața și durează și peste 12 ore zilnic.Sunt pauze de 15 minute la ora 9, 12 și 16. Cine refuză din cauza oboselii să iasă la muncă este amendat cu 50 de euro. Salariul orar anunțat este de 9,35 euro, dar este condiționat și de o recoltă de minim 23 de kg. Muncitoarea refuză să critice condițiile de muncă pentru că asta este o condiție a contractului. Ea plătește 200 de euro samsarului care a intermediat contractul. Articolul din Politico prezintă și poziția ambiguă a guvernului român care consideră că nu poate împiedica dreptul la muncă și la circulație. Ambasada României din Germania a anunțat de vineri că a deschis o linie pentru a prelua mesajele de la sezonierii români, menționează Politico.