x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful SIPI Suceava, cercetat de DNA. Cristian Macsim este acuzat că proteja poliţişti implicaţi în contrabandă cu ţigări

Şeful SIPI Suceava, cercetat de DNA. Cristian Macsim este acuzat că proteja poliţişti implicaţi în contrabandă cu ţigări

22 Dec 2014   •   10:20
Şeful SIPI Suceava, cercetat de DNA. Cristian Macsim este acuzat că proteja poliţişti implicaţi în contrabandă cu ţigări

Şeful SIPI Suceava Cristian Macsim este cercetat de DNA după ce din anchetă a rezultat că punea multiple piedici, refuzând categoric unor subordonaţi rapoarte investigative din care reieşeau indicii de comitere a unor infracţiuni de către poliţişti şi un procuror din judeţ, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Procurorii anticorupţie efectuează luni percheziţii la locuinţa şefului SIPI Suceava, dar şi la alţi poliţişti.

Potrivit surselor, Cristian Macsim proteja în acest mod persoanele vizate în informaţiile respective.

Sursele citate au precizat că, la sfârşitul anului 2013, s-au efectuat investigaţii de către DIPI Suceava pentru a obţine informaţii privind activităţile de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană derulate în zona localităţilor Frătăuţii Noi, Vicovu de Sus şi Vicovu de Jos din judeţul Suceava şi a rezultat implicarea în acest caz a poliţiştilor Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, precum şi locurile prin care se realizează trecerea ţigărilor peste frontiera verde, traseele de deplasare, locurile de depozitare.

După ce poliţiştii au aflat că există informaţii despre implicarea lor, aceştia, susţin sursele citate, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI, respectiv pentru furt calificat şi alte fapte sesizate iniţial ca fiind comise de AN.

Poliţiştii implicaţi în contrabandă, menţionează sursele, fiind delegaţi să transcrie convorbiri telefonice interceptate în unul dintre cele două dosare fabricate, au luat la cunoştinţă, din conţinutul interceptărilor, despre colaborarea celor ce furnizau informaţii care îi vizau direct pe aceştia, iar în final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliţie au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii.

Din cercetări ar fi rezultat că, potrivit surselor, comisarul şef Macsim, luând la cunoştinţă despre aceste aspecte, nu ar fi dispus nicio măsură pentru a atenţiona subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informaţiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu sursa sa umană de informaţii şi că acestea au ajuns la cunoştinţa infractorilor vizaţi, respectiv poliţişti ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.

De asemenea, din anchetă ar fi rezultat că agentul Iulian Lămăşanu, în 2010 a avut un accident cu pagube, conducând maşina din dotarea poliţiei sub influenţa băuturilor alcoolice, iar dosarul penal a fost muşamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu (fost procuror şef secţie urmărire penală în Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, cercetat în stare de arest preventiv în alt dosarul şi prieten cu Macsim), în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da o soluţie de netrimitere în judecată.

Sursele citate mai precizează că şeful SIPI Suceava a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dâmbu în muşamalizarea unui accident rutier.

×
Subiecte în articol: Cristian Macsim sipi suceava perchezitii