x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spital modern, dar fără personal

Spital modern, dar fără personal

de Monica Cosac    |    04 Feb 2016   •   18:10
Spital modern, dar fără personal

O nouă secţie pentru urgenţele cardiovasculare, dotată cu aparatură medicală complexă, a fost inaugurată, ieri, în cadrul Institutului „C.C. Iliescu” din Capitală. În unitatea reabilitată cu bani de la Ministerul Sănătăţii vor putea fi trataţi simultan peste 20 de pacienţi în stare critică.

Noua unitate de terapie acută pentru pacienţii coronarieni de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” are 23 de paturi, fiecare dotat cu un monitor de ultimă generaţie, care înregistrează permanent nu doar parametrii vitali ai pacientului, ci şi timpul de intervenţie a personalului. Medicii au precizat că un astfel de monitor, incluzând aparatura şi softul, costă peste 20.000 de euro. „E mare, nu reflectă lumina, indiferent de intensitatea acesteia, şi poate fi văzut de la 30 de metri. De asemenea, este mobil, poate însoţi pacientul”, a spus dr. Ovidiu Chioncel, şeful secţiei modernizate. Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent este însă lipsa de personal, spune managerul spitalului, din cauza salariilor mici şi „imposibilitatea de a bugeta posturile absolut necesare în schema de personal”. Astfel că secţia modernizată funcţionează cu mai puţin de 50% din necesarul de personal. Şeful secţiei spune că ar mai fi nevoie de 3-4 medici specializaţi în urgenţele cardiovasculare, şase asistente specializate pe terapie intensivă şi cinci infirmiere. „Din păcate, chiar şi la concursurile pe care le-am organizat acum câteva săptămâni, nu s-au prezentat asistente. Salariile sunt neatractive vizavi de volumul de muncă şi de obligaţiile pe care le au”, a explicat prof. Şerban Bubenek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, adăugând că o asistentă la început de carieră primeşte circa 1.100 de lei şi stă într-un spital public doar 2-3 ani. După ce se specializează, asistentele pleacă să muncească în reţeaua privată sau în străinătate.

Prea puţini donatori de cord
În noua unitate se poate face şi transplant de cord. „Noi suntem pregătiţi, şi la noapte, dacă apare un donator. Deocamdată, nu au fost donatori compatibili. Spre deose-bire de ficat şi rinichi, noi trebuie să transplantăm cordul foarte repede, în maximum patru ore, deci nu putem să-l aducem de la Oradea. Aria noastră se reduce la Bucureşti şi, eventual, Piteşti, Ploieşti, de unde un elicopter poate să ajungă repede”, a anunţat prof. Bubenek. În prezent, cinci pacienţi sunt pe lista celor care aşteaptă o inimă nouă, iar alţi 11 se află în investigaţii medicale.

Secția este prevăzută cu un sistem anticalamitate: la fum sau vibrații, uşile se blochează în poziția deschis
Doar renovarea şi modernizarea secției au costat circa 106.000 de euro, în timp ce pentru dotarea cu aparatură medicală, costurile au depăşit suma de 400.000 de euro. „Consider că banii au fost cheltuiți eficient, adică pentru confortul pacienților”, a spus dr. Ovidiu Chioncel.
 

×