x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Mai 2009   •   00:00

5 aprilie 2009

BĂSESCU A SESIZAT CCR
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că a sesizat Curtea Constituţională pentru un posibil conflict de natură juridică între judecători şi Guvern. Şeful statului a explicat că puterea judecătorească, stabilind acordarea propriilor sporuri salariale prin hotărâri judecătoreşti, îşi depăşeşte competenţele şi "încearcă să-şi atribuie o prerogativă pe care nu o are prin Constituţie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului". (A.N.)

ORADEA
Cel mai scump tramvai din România a deraiat ieri dimineaţă la Oradea. Incidentul în care a fost implicată una dintre cele nouă garnituri de tramvai Siemens, achiziţionate în 2008 de municipalitate contra a 3 milioane de euro/bucata, a fost provocat de macaz. Acesta, deşi a fost acţionat manual, nu a răspuns comenzii de schimbare a liniei. Călătorii nu au avut de suferit şi nu s-au înregistrat pagube. (T.I.)

BRAŞOV
Concubinul unei judecătoare din Braşov a fost arestat preventiv, ieri. Măsura a fost luată după ce în locuinţa comună a judecătoarei şi a lui Nicolae Gorgan s-au găsit "un număr impresionant" de dispozitive care servesc la copierea datelor înscrise pe benzile magnetice ale cardurilor bancare, ce se fixează asupra ATM-urilor, la confecţionarea de carduri falsificate, precum şi carduri false. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov şi poliţiştii BCCO Braşov nu au putut stabili dacă judecătoarea avea cunoştinţă sau vreo legătură cu activitatea infracţională a concubinului său, Nicolae Gorgan.

AVERTISMENT MUREŞ
Târgmureşenii sunt avertizaţi să nu se aventureze în pădurea de la Platoul Corneşti. Avertismentul a fost dat de conducerea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureş, deoarece în zonă se află o ursoaică cu
pui, care a ucis un mistreţ aflat într-un padoc. Directorul Grădinii Zoologice din Târgu-Mureş, Bereczki Baltazar, susţine că ursoaica va reveni cu siguranţă pentru a se hrăni, întrucât o parte din carnea rămasă din mistreţ a fost îngropată.
Pentru a se evita o întâlnire nedorită între oameni şi ursoaică, Poliţia Comunitară patrulează pe aleile care duc la Grădina Zoologică şi îi sfătuieşte pe turişti să nu se aventureze în pădure.

PARAPET SURPAT PE DN 1
Un parapet care mărgineşte partea dreaptă a DN 1 pe sensul Ploieşti-Braşov s-a surpat la Sinaia. Pentru că există pericol pentru circulaţia rutieră, lucrătorii Secţiei Drumuri Naţionale Prahova au luat măsura semnalizării prin balize şi indicatoare rutiere. Surparea parapetului de protecţie de la kilometrul 123+900 metri nu este, din păcate, primul incident de acest gen. În luna ianuarie 2009, zidul de sprijin al pasarelei pietonale de pe Calea Bucureşti, în zona km 121+530 m, pe sensul de mers Braşov-Ploieşti, s-a surpat pe mai multe porţiuni. (Laura Calciu)

MOŢIUNE DE CENZURĂ
PNL şi UDMR au depus ieri la Parlament moţiunea de cenzură "Marea păcăleală PD-L-PSD". Purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, a declarat că moţiunea critică guvernarea actuală sub trei aspecte: "Falimentul politicii fiscal-bugetare, ordonanţa deconcentratelor şi promisiunile neonorate" şi cere demisia Guvernului. "Toate acestea ne duc la concluzia că actualul Guvern nu este unul care să soluţioneze criza şi prima măsură anticriză ar trebui să fie demiterea acestui Cabinet", a spus Vosganian. (Dana Piciu)

ACORDUL CU FMI, APROBAT
Acordul României cu FMI a fost aprobat ieri de toţi membrii Consiliului Executiv al instituţiei şi va fi transmis autorităţilor române, pentru a fi ratificat de Parlament, potrivit Mediafax. "Acordul a fost aprobat cu unanimitate de voturi şi va fi trimis la Bucureşti sub forma unui angajament stand-by. Este un obiectiv atins de natură să redea încrederea investitorilor", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Acordul stand-by are o valoare de 12,95 miliarde de euro.

CĂLDURĂ ÎNTRERUPTĂ
RADET a întrerupt începând cu noaptea trecută furnizarea căldurii în Capitală, după ce au fost înregistrate timp de trei nopţi consecutiv temperaturi mai mari de 10 grade Celsius. Potrivit RADET, pentru consumatorii care au în dotare puncte termice proprii, regia poate furniza în continuare agent termic pentru încălzire, pe baza solicitării scrise din partea consumatorilor. De la 7 aprilie şi până în prezent, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a furnizat căldură doar pe timpul nopţii, între orele 23:00 şi 9:00.

×
Subiecte în articol: observator