x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Ian 2010   •   00:00

26 ianuarie 2010



ŞOMAJ TEHNIC
Sindicaliştii au început astăzi pichetarea Ministerului Finanţelor Publice. Protestatarii cer Guvernului să menţină şi anul acesta măsura şomajului tehnic, pentru a evita trimiterea în şomaj permanent a peste 200.000 de angajaţi. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că dispoziţiile legale referitoare la acordarea şomajului tehnic ar trebui aplicate pe parcursul întregului an 2010, dar în limita maximă de trei luni pentru o persoană. (Diana Scarlat)

TAXA PE PARCARE
Taxele pentru locurile de parcare din Capitală vor reveni la nivelul anului trecut, dacă aleşii locali vor aproba mâine proiectul de hotărâre care vizează acest lucru. Preţul unui loc de reşedinţă a crescut în 2010 de trei ori, bucureştenii fiind revoltaţi de această măsură administrativă. Pentru a repara gafa, în prima şedinţă a Consiliului General pe acest an se va propune revenirea la vechile valori. Primăriile de sector vor trebui să găsească modalitatea prin care oamenii care şi-au achitat deja taxa să-şi primească diferenţa de bani. (Monica Andrei Capatos)

RĂNIŢI ÎN AFGANISTAN
Doi militari români au fost răniţi uşor duminică seară în explozia unei rachete lansate din afara bazei NATO de la Kandahar. Potrivit maiorului Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Apărării Naţionale, plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au primit îngrijiri medicale, iar investigaţiile preliminare au arătat că starea lor de sănătate este stabilă. Păduraru a fost externat ieri-dimineaţă, iar colegul său a rămas sub supravegherea medicilor de la spitalul militar al bazei. (Anca Aldea)

LAPTOPURI FURATE
Două persoane au fost reţinute, iar alte patru sunt cercetate în stare de libertate pentru furtul a aproape 400 de laptopuri dintr-un depozit din Capitală, după ce poliţiştii au organizat 11 percheziţii domiciliare. Suspecţii ar fi furat laptopurile dintr-un depozit aflat în cartierul IOR, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, după care au postat anunţuri pe internet că le vând la jumătate de preţ. Anchetatorii au recuperat aproape 120 de laptopuri ACER în timpul acţiunii de duminică, alte 59 fiind recuperate ulterior. Prejudiciul total se ridică la 460.000 de lei.

SALARII ÎNGHEŢATE
Salariile bugetarilor şi angajările vor rămâne îngheţate doar în 2010. Nu se vor mai acorda salarii de merit după expirarea perioadei în care acestea au fost acordate, iar Ordonanţa pentru reîncadrarea unor categorii de personal în urma aplicării salarizării unice a fost adoptată de Guvern. Actul normativ va intra în vigoare în trei zile. Majorarea salariilor în 2010 se va face doar în cazul câştigurilor salariale de până la 705 lei pe lună, aici intrând şi indemnizaţiile sau alte sporuri.

GAZE MAI SCUMPE
Gazele naturale se vor scumpi din luna aprilie, după ce Comisia Europeană a solicitat în mod repetat autorităţilor corelarea preţului la gazele din producţia internă cu cele de import. "Persoanele cu o situaţie materilă dificilă vor fi sprijinite la plata facturii", a declarat Tudor Şerban secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să prezinte CE, până în martie, un program privind liberalizarea preţului la gazele din producţia internă. (Daniel Ionaşcu)

GRATUIT LA RECLAMAŢII

Bucureştenii care au probleme cu livrarea căldurii în apartamente pot suna la numărul gratuit al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă: 0800.800.882 pentru a semnala defecţiunile din sistem. Primarul General, Sorin Oprescu, a cerut RADET un raport complet al situaţiei din Capitală. Edilul vrea să ştie unde sunt eventuale disfuncţionalităţi şi a cerut să se ia măsuri de urgenţă pentru rezolvarea lor. Ieri la prânz erau probleme în zona Titan, unde un punct termic nu avea curent, şi în zona alimentată de CET Sud, unde temperatura livrată este sub valorile normale. (Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: observator