x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stirile zilei

Stirile zilei

29 Sep 2005   •   00:00

Gripa Aviara - Coordonare cu Bruxelles-ul

Autoritatile autohtone tin legatura permanent cu directia generala de specialitate de la Bruxelles si cu DGSANCO, pentru a preintampina aparitia focarelor de gripa aviara, iar masurile luate de Romania sunt corelate cu cele internationale, a declarat Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. "Pana la aceasta data nu s-a semnalat nici un caz de influenta aviara", a spus Craciun. (Florina Zainescu)

Bursa - Scad actiunile petroliere

Actiunile companiilor petroliere listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat ieri scaderi semnificative, pretul unei actiuni Petrom fiind de 4.710 lei vechi, cu peste 2,5% mai mic decat a fost marti, iar cel al unei actiuni Rompetrol de 1.190 lei vechi, cu 1,6% mai mic. Ieftinirea carburantilor ar duce la reducerea profiturilor companiilor, de care investitorii la Bursa sunt direct interesati. (Adrian N. Ionescu)

Galati - Patronii Mittal Steel se retrag din CA

Lakshmi Mittal si fiul sau, Aditya Mittal, nu vor mai fi membri ai Consiliului de Administratie de la Mittal Steel Galati. Schimbarea se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) convocata pentru 13 octombrie. AGA va mai lua in discutie si majorarea numarului de membri CA de la 5 la 7, cu mandate de patru ani, reeligibile. Totodata se va decide ca societatea va avea patru administratori care nu vor fi remunerati. Lakshmi Mittal este proprietarul grupului Mittal Steel, cel mai important producator de otel din lume.

Agricultura - Se face registrul fermelor

Producatorii agricoli trebuie sa se inscrie in registrul fermelor pentru a putea beneficia, dupa aderarea Romaniei la UE, de platile directe alocate din fondurile comunitare, a declarat ieri Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Nu vor fi inregistrati proprietarii care au dat pamanturile in arenda, ci arendasii. Operatiunea va dura sase luni. Pentru a primi plati directe din 2007, fermierii trebuie sa utilizeze cel putin un hectar de teren agricol. (Florina Zainescu)

Electricitate - Conditii noi la tariful social

Dreptul de a alege tariful social la energie electrica se va acorda de la 1 noiembrie numai consumatorilor casnici care au un venit mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Cei ce nu indeplinesc conditia amintita pot opta pentru un alt sistem de tarifare. In caz contrar vor plati automat tariful monom cu rezervare (cu abonament). (A.N. Ionescu)

Justitie - Fost judecator scapat de puscarie

Fostul magistrat Luminita Afrasinei a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si la doi ani si jumatate pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Cu toate acestea, fostul magistrat nu va face nici o zi de puscarie, deoarece Instanta Suprema a constatat ca pedepsele pentru ambele fapte au fost gratiate prin Ordonanta de Urgenta 83/2003. (M.C.)

Valcea - Pensionarii, primii la sifilis

Cei mai multi bolnavi de sifilis din judetul Valcea sunt pensionari, arata o statistica a Spitalului Judetean de Urgenta. Medicii afirma ca varstnicii inca mai frecventeaza parcarile cu prostituate sau intretin relatii sexuale cu menajerele din casa. Pensionarii au spus ca nu stiu sa foloseasca un prezervativ. (Alexandra Chivu)

Explozie - Patru raniti la Uzina Sadu

Patru angajate ale Uzinei Mecanice Sadu din judetul Gorj au fost ranite ieri in urma unei explozii produse la o sectie din cadrul unitatii. Potrivit directorului general, Pompiliu Panoiu, doua dintre victime se afla in stare grava. Ministerul Economiei si Comertului a numit o comisie pentru stabilirea cauzelor deflagratiei.

Medicamente - Reteta noua pentru compensate

Din 17 octombrie intra in vigoare in intreaga tara un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Avantajul pe care-l prezinta noul tip de reteta atat pentru medici, cat si pentru asigurati este acela ca, pe acelasi formular, vor putea fi trecute medicamente din toate cele trei liste de compensare - A, B si C, iar formularul este prevazut cu o rubrica speciala, in cadrul careia, prin semnatura, beneficiarul retetei isi exprima acordul de a achizitiona produse mai scumpe decat cele de referinta. (Liana Hainarosie)
×
Subiecte în articol: observator