x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Top 10 cele mai frumoase locuri din România

Top 10 cele mai frumoase locuri din România

de Luciana Cocoș    |    21 Iul 2015   •   09:29
Top 10 cele mai frumoase locuri din România
Sursa foto: porojnicu/Getty Images/iStockphoto

România este de o bogăție nemărginită când vorbim despre locuri unice, pitoreşti şi peisaje care-ţi taie răsuflarea. Din păcate însă, prea puţini români ajung să vadă toate aceste bogăţii. Când au timp liber sau în vacanţe, cei mai mulți români aleg să dea o fugă pe Valea Prahovei sau pe litoralul Mării Negre. Cu puţin curaj şi ceva mai multă răbdare pe drum, puteţi descoperi frumuseţile ţării, unele apreciate de străini înaintea noastră.

L-am invitat pe consultantul în turism Răzvan Pascu, vicepreşedinte al Asociaţiei Travel Focus Romania, să ne recomande acele destinaţii călcate prea rar de turiştii români. Pe-o gură de Rai Pe primul loc în top 10 se află Gura Portiţei, un spațiu sălbatic, locuit de lipoveni şi atestat documentar încă din anul 1710. „Pentru cei în căutare de plajă aproape virgină, de relaxare departe de cluburi şi cafenele, de cazare simplă şi mâncare delicioasă din cel mai proaspăt peşte, Gura Portiţei este opţiunea ideală”, spune Răzvan. Pe locul doi în top se află Delta Dunării. „Îmi este imposibil să numesc un anumit loc din Deltă sau o anumită localitate. Mi-a plăcut la Crişan, la Mila 23, la Caraorman sau Letea. Toată Delta este frumoasă, oamenii sunt minunaţi, mâncarea de peşte mereu proaspătă, iar huțulii şi lipovenii sunt sarea şi piperul. Nu rataţi o masă la localnici. Chifteluţele de peşte sunt extraordinare”, mai spune consultantul. Pe locul 3 regăsim Cetatea Câlnic, din judeţul Alba, un loc unic în România. Cetatea face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită păstrării sale în bune condiții. Amprenta civilizației coloniştilor germani stabiliți in Transilvania se vede şi azi, iar oamenii au grijă ca locul să nu fie afectat de timp. Turiştii pot chiar să înnopteze la cetate, pentru 50 de lei pe noapte. Atenţie însă, trebuie să vă faceţi rezervare din timp.

Oraşe înfloritoare

 Pe următorul loc în clasament se află oraşul Iaşi, vizibil transformat în bine în ultimii ani. La Iaşi, „fiecare piatră vorbeşte despre trecut", prin numărul mare de mânăstiri, muzee şi case memoriale. „Iaşiul a devenit în decurs de câţiva ani un oraş dichisit, cu o zonă centrală impecabil pusă în valoare lângă Palatul Culturii, un adevărat model de regenerare urbană, şi cu un centru istoric restaurat fermecător”, declară încântat Răzvan Pascu. Şi tot el ne recomandă următorul loc în top, ocupat tot de un oraş istoric: Alba Iulia. De ce? „Pentru Cetatea Alba Carolina, pentru evenimentele care au loc frecvent în cetate şi pentru modul în care autorităţile locale au înţeles că unul dintre punctele forte ale dezvoltării oraşului îl poate constitui turismul.”

Linişte pitorească

 Pe locul 6 în top este Fundata, localitatea aflată la cea mai mare înălţime din ţară, unde se respiră aerul cel mai pur. În vecinătate se regăsesc o mulţime de obiective naturale, precum Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moeciului, Cheile Grădiștei, rezervațiile naturale La Chișătoare, dar și Peștera și Cheile Dâmbovicioarei. Este, așadar, cum bine spune Răzvan Pascu, „locul perfect pentru a evada, unde nici semnalul la telefon nu ajunge peste tot și unde vara, de multe ori, simţi nevoia să faci focul în șemineu.” Pentrul locul 7 în topul nostru, consultantul ne recomandă zona Secuimii „pentru autenticitatea locurilor, pentru mâncare, pentru cuferele pictate manual, pentru multiculturalitate și pentru faptul că turismul înseamnă experienţe, iar cele mai bune experienţe le ai datorită oamenilor, indiferent de etnie sau naţionalitate.” Ajungem apoi, pentru locul 8, lângă Sighișoara, la Malâncrav. Un sat parcă desprins din povești, fără conexiune la internet sau alte distracţii moderne. Aici, turiștii sunt atrași de obiceiurile care încă se păstrează cu sfinţenie. Satul a devenit obiectiv turistic datorită fundaţiei Prinţului Charles, care a derulat acolo 180 de proiecte. Plaiuri de poveste Locul 9 în topul destinaţiilor este ocupat de Plaiul Foii, din judeţul Brașov. Este cea mai cunoscută zonă turistică din preajma orașului Zărnești. Aici se află cabana de la Plaiul Foii, un important nod de trasee turistice montane. Pe aici trec toate traseele care urcă pe versantul nordic și vestic al Pietrei Craiului. O noapte de cazare costă de la 100 de lei de persoană. Pe locul 10 în top regăsim a doua Deltă a României, Delta Neajlovului de la Comana. Este a doua ca biodiversitate după Deltă, ea devenind de-a lungul vremii casa a 141 de specii de păsări și a 13 specii de pești.

×