x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un avion radar francez patrulează deasupra României

Un avion radar francez patrulează deasupra României

24 Apr 2014   •   08:11
Un avion radar francez patrulează deasupra României

Un avion radar francez efectuează misiuni de patrulare deasupra României la fiecare trei zile, ca măsură de 'reasigurare' destinată membrilor est-europeni ai NATO, a declarat presei miercuri generalul francez Pierre de Villiers cu ocazia unei deplasări la Washington.

Patru avioane de vânătoare pe care Franţa le-a pus la dispoziţia NATO pentru supravegherea spaţiului aerian al ţărilor baltice îşi vor începe misiunea duminică, a anunţat generalul de Villiers, şef al statului major al armatelor, potrivit AFP, citată de Agerpres.

'Ele vor participa la poliţia cerului deasupra ţărilor baltice începând din 27 aprilie' de la o bază aeriană în Polonia, a adăugat el.

Parisul propusese NATO la jumătatea lunii martie să-i pună la dispoziţie patru avioane Mirage-2000 sau Rafale pentru a întări supravegherea spaţiului aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, care nu dispun de forţe aeriene şi se alarmează din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Generalul de Villiers a indicat că nu este însărcinat de puterea politică să pună în aplicare alte măsuri de susţinere a aliaţilor NATO. 'Pentru moment, ‘orientarea' este foarte clară, nu vom merge mai departe', a afirmat el.

Armata franceză, în pofida angajamentului său în Sahel şi în Africa Centrală, dispune de mijloace pentru eventuale întăriri în caz de necesitate, a notat generalul, amintind că Franţa este la comanda componentei terestre a Forţei de reacţie rapidă a NATO (NRF) pentru întregul an 2014.

În cursul sejurului său în SUA, al doilea de la preluarea funcţiei în 15 februarie, şeful statului major al armatelor franceze s-a întâlnit cu responsabili ai Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Casei Albe şi cu omologul său american, generalul Martin Dempsey, pentru întrevederi consacrate în special cooperării franco-americane în Sahel.

Generalul francez urmează să se deplaseze, de asemenea, în statul Nebraska, la sediul Stratcom, comandamentul Forţelor strategice americane, responsabile de armele nucleare, al războiului informatic şi al apărării antirachetă. El se va duce, de asemenea, la Tampa (statul Florida) pentru întrevederi cu responsabilii comandamentului Forţelor speciale (Socom) şi ai Forţelor americane din Orientul Mijlociu şi din Asia Centrală (Centcom).

×