x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un miel, doi curcani şi cinci kg de păstrăv, şpaga pentru Lucian Diniţă, s-a soldat cu trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Rutiere

Un miel, doi curcani şi cinci kg de păstrăv, şpaga pentru Lucian Diniţă, s-a soldat cu trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Rutiere

12 Iun 2015   •   16:21
Un miel, doi curcani şi cinci kg de păstrăv, şpaga pentru Lucian Diniţă, s-a soldat cu trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Rutiere
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce a primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv), pentru a interveni în favoarea acestuia în vederea redobândirii unui permis de conducere.

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de Lucian Diniţă (comisar şef de poliţie, director al Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR, la data comiterii faptelor), au fost trimişi în judecată omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa şi Maricel Ilie, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti, la data comiterii faptei.

Procurorii susţin că, la data de 22 septembrie 2011, urmare a săvârşirii unei contravenţii la regimul circulaţiei, faţă de Gheorghe Deaconeasa s-a dispus sancţionarea, precum şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Ulterior, în condiţiile respingerii în mod irevocabil a plângerii contravenţionale, la data de 21 martie 2012, Gheorghe Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Din acest moment, potrivit dispoziţiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.

CITEŞTE ŞI:
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, a fost DEMIS

În aceste împrejurări, Gheorghe Deaconeasa a iniţiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule şi, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile.

Astfel, prin intermediul şi cu sprijinul lui Maricel Ilie, omul de afaceri a luat legătura şi s-a întâlnit la sediul Direcţiei Poliţiei Rutiere din municipiul Bucureşti cu Lucian Diniţă.

DNA arată că, în urma întâlnirii şi a discuţiilor purtate între cei trei, atât la acel moment cât şi în perioada următoare au fost iniţiate demersuri concrete pentru realizarea scopului urmărit, respectiv redobândirea dreptului de a conduce autovehicule mai înainte de perioada de 90 de zile stabilită ca măsură complementară iniţial.

În acest sens, urmau să fie valorificate dispoziţiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Concret, Lucian Diniţă, prevalându-se de influenţa pe care, din perspectiva funcţiei deţinute, o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din ţară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule.



Ulterior, în data de 19 aprilie 2012, Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde a susţinut testul pentru verificarea cunoştinţelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat.

În consecinţă, la data de 21 aprilie 2012, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere.

Pentru "ajutorul" acordat, Lucian Diniţă a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei: un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv.

DNA precizează că, la data de 15 mai 2015, Gheorghe Deaconeasa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru fapte similare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Vâlcea.

×
Subiecte în articol: lucian diniţă gheorghe deaconeasa