x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vass Levente: Este nevoie de o lege nouă în domeniul sănătăţii

Vass Levente: Este nevoie de o lege nouă în domeniul sănătăţii

02 Noi 2017   •   18:37
Vass Levente: Este nevoie de o lege nouă în domeniul sănătăţii

Deputatul UDMR Mureş Vass Levente, medic urolog de profesie, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Legea nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a suferit peste 1.000 de modificări, care complică funcţionarea sistemului sanitar din România, şi că se impune elaborarea unei legi noi. 

Din acest motiv, dar mai ales din motive de tehnică legislativă, deputatul Vass Levente a spus că UDMR s-a abţinut la votul final pe Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, adoptat de Camera Deputaţilor în urmă cu o zi. 

"Din motive de tehnică legislativă, grupul parlamentar UDMR şi subsemnatul, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, ne-am abţinut la votul final de marţi, la proiectul legislativ 45, care modifică, după votul final al Parlamentului, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Din punctul nostru de vedere, ar trebui ca Legea 95 să fie schimbată. În principiu credem că fiecare clipă care trece această lege, care a suportat peste 1.000 de modificări, pe moment, dar şi pe zi ce trece, îngreunează şi mai mult funcţionarea sistemului sanitar din România. Însă votul nostru nu a ţinut neapărat de această stare de fapt, mai mult ne-am referit la faptul că după trecerea tacită din Senat a acestei modificări legislative, în Camera Deputaţilor s-a 'îngrăşat' prea mult prin modificări şi amendamente. Prevenind o posibilă greşeală, am anunţat că UDMR se va abţine", a declarat dr. Vass Levente. 

Acesta a spus că în calitatea sa de membru al Comisiei de Sănătate, alături de colegii săi, a participat "constructiv şi cu grijă" la modificările acestor amendamente şi a contribuit ca acest proiect să ajungă la o formă care este bună pentru sistem. 

Deputatul a precizat că în lege s-au făcut şi modificări pozitive, cum ar fi creşterea finanţării pentru Unităţile de Primiri Urgenţă şi pentru Compartimentele de Primiri Urgenţe din spitalele municipale. 

"La finanţarea UPU-CPU s-a modificat articolul astfel încât cei care sunt finanţaţi de Ministerul Sănătăţii vor avea posibilitatea să deconteze mai multe cheltuieli, inclusiv de întreţinere, de verificare a aparatelor şi echipamentelor medicale, cheltuieli de asigurare, servicii de mentenanţă. Adică 15-20% suplimentar faţă de ce puteau să deconteze acum. Prin scoaterea unui cuvânt, 'de urgenţă', dăm posibilitatea şi înlesnim finanţarea şi a UPU-rilor, mai ales a CPU (compartimente mai mici) din spitalele care nu sunt spitale de urgenţă, dar au obligaţia să întreţină CPU - cum sunt spitalele din Reghin, Sighişoara, Odorheiu Secuiesc etc.", a subliniat Vass Levente. 

Acesta a spus că modificările adoptate conţin şi prevederi "cu două tăişuri", în privinţa modului de obţinere a documentaţiei la înfiinţarea spitalelor private sau transferul unor compartimente sau secţii în cadrul altor entităţi juridice.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sanatate legea santatii vass levente