x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator www.marelerazboi.ro

www.marelerazboi.ro

de Carmen Anghel    |    31 Iul 2014   •   16:56
www.marelerazboi.ro

Primul Război Mondial are site. începând de astăzi, cei care vor să afle informaţii pot accesa site-ul www.marelerazboi.ro. Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a inaugurat seria manifestărilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, prin expoziţia „Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)”. Este amplasată în aer liber, putând fi vizitată la MNIR pe terasa dinspre Calea Victoriei, până la sfârşitul anului 2014.

Expoziţia „Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)” este organizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României şi Arhiva Ministerului Afacerilor Externe şi îşi propune să aducă în atenţia publicului evenimente şi personalităţi care au marcat această perioadă atât de complicată din istoria României.

„Comemorarea trecerii a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial constiutie nu doar ocazia de a reaminti contemporanilor noştri evenimentele colective şi experienţele individuale legate de prima mare catastrofă a secolului al XX-lea, dar şi momentul de naştere al lumii în care trăim. Fără a înţelege rolul de ferment politic şi social al Primului Război Mondial, de eveniment care a schimbat istoria lumii, nu am putea desluşi soarta multor state europene sau extraeuropene, a căror formă actuală s-a născut în creuzetul anilor 1914-1923.(...) Pentru români, ca şi pentru mulţi europeni, de altfel, Primul Război Mondial constituie un moment de răscruce istorică, nu numai anii unor uriaşe pierderi umane şi materiale, de suferinţe de nedescris, dar ora triumfului ideeii de unitate naţională.”, spune dr. Ernesc Oberlander-Târnoveanu, directorul general al MNIR.

Cornel Ilie, muzeograf, unul dintre oamenii care au muncit la realizarea acestei expoziţii, spunea la vernisaj că deşi mulţi cred că România nu s-a implicat în Primul Război Mondial, declararea neutralităţii tocmai asta înseamnă: implicare. A trebuit să se lucreze mult pe cale diplomatică pentru ca lumea să înţeleagă de ce a ales România această poziţie. 

În cadrul expoziţiei sunt prezentate: situaţia Regatului României înainte de izbucnirea conflictului, politica externă la începutul secolului al XX-lea, Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914 (la care s-a decis adoptarea neutralităţii), perioada neutralităţii propriu-zise (atitudinea societăţii faţă de război, modul în care s-au manifestat „taberele” – antantistă şi germanofilă), negocierile diplomatice ale guvernului de la Bucureşti cu Antanta şi Tripla Alianţă, Consiliul de Coroană din 14 august 1916 (când s-a hotărât intrarea în război alături de puterile Antantei). Aceste teme sunt susţinute cu ajutorul documentelor de arhivă, fotografiilor şi materialelor de presă.

De remarcat suita de caricaturi, o excelentă analiză de “râsu'-plânsu'”.

O parte consistentă a expoziţiei este dedicată evenimentelor desfăşurate în afara graniţelor. “În timp ce în România neutră avem parte, vreme de doi ani, de un , restul Europei era cuprins de flăcările adevăratului război. Fotografii sugestive din arhiva MNIR surprind pregătirile pentru război ale beligeranţilor, viaţa cotidiană pe diferite fronturi, dar şi ororile a ceea ce avea să fie numit .”

Site-ul www.marelerazboi.ro nu este unul ”închis”, ci se intenţionează strângerea cât mai multor mărturii iconografice referitoare la prima conflagraţie mondială.

×