x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică IMPRESIONANTĂ POSTARE pe BLOG a lui ADRIAN NĂSTASE în ultima zi a lui 2012

IMPRESIONANTĂ POSTARE pe BLOG a lui ADRIAN NĂSTASE în ultima zi a lui 2012

01 Ian 2013   •   13:18
IMPRESIONANTĂ POSTARE pe BLOG a lui ADRIAN NĂSTASE în ultima zi a lui 2012
Sursa foto: Adrian Nastase

 Adrian Năstase a publicat o postare pe blogul personal chiar în ultima zi a anului 2012. O postare impresionantă în care vorbeşte despre ziua în care a vrut să se sinucidă, dar în care povesteşte şi lucruri uimitoare despre deţinuţii de la Jilava.
Redăm în continuare textul integral al articolului, intitulat "Un origami pentru 2013":
Dragi prieteni,

Nu-mi pare deloc rău că mă despart de anul 2012. De exemplu, de ziua de 20 iunie.

Îmi aduc aminte felul în care priveam în acea zi, din afară, ca prin ceață, cu tristețe, cu dezamăgire, cu revoltă, o viață pe care o știam a fi a mea. Mă bucur că au trecut 194 de zile de la acel pod către o altă existență.

Scrisorile de atunci pentru Dana, pentru Andrei, pentru Mihnea, pentru voi le-aș fi scris astăzi altfel, lăsând la o parte revolta și adăugând speranța.

Robert Frost spunea că cel mai bun mod de a ieși dintr-o situație este să o parcurgi. Din călătoria pe care am făcut-o în ultimele luni, am aflat multe lucruri despre mine și despre alții.

Am aflat, de exemplu, că, la Jilava, exista “Comunitatea Phoenix” – a celor care consumau droguri sau le vindeau -și, care acum, într-un program de cooperare cu o fundație norvegiană, încearcă să se elibereze de dependența asta.

Au reguli speciale, draconice, iar activitatea lor înseamnă lucrări de creație, de broderie, origami, pictură pe sticlă, pe nisip, sculptură.

I-am vizitat de multe ori, cu afecțiune și cu respect pentru efortul lor. Le-am vorbit despre Constituție, despre poezie, despre paradoxuri, despre masonerie, despre Păunescu, despre libertate, despre familie, despre evadarea în lectură.

I-am îndemnat să citească. În urmă cu câteva zile, fiecare dintre ei a prezentat ce a citit. M-a împresionat, în mod special, Bogdan. Cartea pe care o primise nu i se potrivea. Dar – a spus el – în compensație vrea să recite o poezie. Și a recitat, mândru, fără timiditate, poezia lui Eminescu, “De-aș avea…”

Trebuia să vă spun că Bogdan nu știa, până de curând, să scrie și să citească…

Unul dintre ei, m-a întrebat astăzi dacă “e adevărat că sunt cel mai deștept tip din România.” Știu că vă interesează mai mult ce i-am răspuns. I-am spus că un “tip” cu adevărat deștept nu se compară niciodată cu alții…

Le-am mai spus un proverb chinezesc: “Miracolul nu însemnă să zbori prin aer sau să calci prin apă, ci să mergi pe pământ“.

De la cei din “Comunitate” am învățat ce înseamă voința de a privi în viitor.

Și, de aceea, vă doresc cu încredere și cu speranță, un an 2013 care să fie lipsit de supărări și de regrete și adaug, pentru voi, felicitarea – cu un frumos origami – pe care am primit-o astăzi de la “rezidenții Comunității”, cei care au învățat că mai important decât să faci ce-ți place este să-ți placă ceea ce trebuie să faci.

La mulți ani!"

×
Subiecte în articol: adrian nastase blog adrian nastase