x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Amazoanele” din PNL şi-au ales favoritul la tron

„Amazoanele” din PNL şi-au ales favoritul la tron

de Sînziana Duţă    |    23 Mar 2017   •   09:29
„Amazoanele” din PNL şi-au ales favoritul la tron
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

În timp ce la nivelul filialelor din teritoriu se știu deja liderii care se bucură de susținere, la nivel central discuțiile privind candidații la șefia PNL sunt din ce în ce mai intense. Raluca Turcan și Alina Gorghiu, fosta și actuala șefă a liberalilor, țintesc și ele o funcție în viitoarea conducere și încearcă să se lipească de candidatul pe care îl văd cu cele mai mari șanse de izbândă.

Deși susţine public că își dorește doar reconfirmarea ca lider al organizației PNL Sibiu, Raluca Turcan și-ar dori și un loc în viitorul for de conducere al partidului. Surse din partid afirmă că președintele interimar al PNL ar urma să susțină programul europarlamentarului Cristian Bușoi, în schimbul funcției de președinte executiv. Susținut puternic de nume grele din PNL, ca Teodor Atanasiu, Mihai Voicu și Marian Petrache, care nu vor să își piardă influența pe care o au acum în partid, Bușoi își va anunța, cel mai probabil, candidatura în ultimul moment.

 

Gorghiu se aliază cu un fost rival

Având încă o oarecare influenţă printre tinerii parlamentari și câţiva lideri de filiale rămași fideli, Alina Gorghiu țintește și ea o funcție în viitoare conducere. Fosta șefă a liberalilor până la alegerile parlamentare s-a apropiat de gruparea fostului ei oponent la șefia partidului din 2014, Ludovic Orban, care i-ar fi propus o funcție de prim-vicepreședinte în echipa sa. Surse din Modrogan susţin că o colaborare între Alina Gorghiu și Cristian Bușoi este exclusă, între fostul președinte al PNL și gașca   Mihai Voicu – Teodor Atanasiu – Marian Petrache, „cooperativa” care se af lă în spatele lui Bușoi, existând un război mocnit.

Conflictul ar fi izbucnit la finalul anului trecut, când, la ședința pentru stabilirea drumului de urmat după demisiile de la nivelul conducerii partidului, Mihai Voicu a fost primul care a întors armele împotriva Alinei Gorghiu.

Susținerea arătată de Mihai Voicu Ralucăi Turcan pentru ocuparea interimatului la șefia PNL este cu atât mai surprinzătoare, cu cât acesta avea o relație profesională bună cu Alina Gorghiu. În timpul mandatului, fostul președinte al PNL i-a oferit lui Mihai Voicu tot ce și-a dorit: funcția de președinte al PNL Sector 1, dar și un loc sigur de parlamentar, punându-l primul pe lista de candidați din Diaspora, o poziție ultra-eligibilă.

 

Predoiu bate în retragere

Aceleași surse mai susţin că prima opțiune a Alinei Gorghiu ar fi fost Ilie Bolojan, însă acesta a refuzat o eventuală candidatură pe motiv că un partid ca PNL nu se poate conduce din teritoriu. Pe de altă parte, fostul premier Cătălin Predoiu dă semnale că ar fi dispus să se retragă din cursă. Predoiu pare să fi pierdut susținerea aripii PDL, inclusiv sprijinul lui Vasile Blaga. Echipa Orban – Gorghiu nu are susținerea nucleului dur din vechiul PDL și, cu excepția unor nume fără prea mare influență în partid, ca Vasile Nistor și Lucia Varga, nici pe cea a liderilor din teritoriu. Ludovic Orban este totuși destul de simpatizat printre membrii de rând ai PNL, însă popularitatea de la firul ierbii nu-i garantează voturile celor 5.000 de delegaţi de la Congres.  

 

×
Subiecte în articol: raluca turcan alina gorghiu