x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii şi primarii, la rând la pensii speciale

Baronii şi primarii, la rând la pensii speciale

de Dan Radu    |    10 Iul 2015   •   09:09
Baronii şi primarii, la rând la pensii speciale
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

După ce parlamentarii şi-au votat pensii speciale, o lege care prevede aceleaşi drepturi şi pentru funcţionarii publici parlamentari este pe cale să ajungă la promulgare. Un alt proiect legislativ vizează pensii speciale pentru primari şi şefii de Consilii Judeţene. Între timp, o treime din pensionarii de rând sunt nevoiți să se descurce cu mai puţin de 740 de lei pe lună.

Funcţionarii publici parlamentari (ajutoarele parlamentarilor) vor beneficia de pensii speciale stabilite la 80% din veniturile obţinute în ultimul an de activitate, cu condiţia să aibă o vechime în Parlament de cel puţin 14 ani. Dacă au depăşit 14 ani de muncă, fiecare an în plus va fi recompensat cu încă 1% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de pensionare. Nu sunt neglijaţi nici funcţionarii publici care au lucrat mai puţin de 14 ani în Parlament, în cazul lor, cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea de 14 ani. De asemenea, funcţionarii publici parlamentari se pot pensiona înainte de termen, imediat după împlinirea vârstei de 60 de ani. Legea a primit ultima aprobare în Parlament în ultima zi de dinaintea vacanţei parlamentare, fiind trimisă la promulgare. Motivul măsurii – aşa ar cere Uniunea Europeană, precum şi tradiţia acestor beneficii din perioada interbelică.

Pensii de mii de lei pentru primari și șefi de CJ
Un proiect legislativ care prevede pensii speciale şi pentru primari sau şefi de Consilii Judeţene a fost înaintat în Parlament de deputaţi din partide diferite. Potrivit documentului, viceprimarii, primarii, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor primi, pe lângă pensia obişnuită, o indemnizaţie care variază în funcţie de importanţa funcţiei şi numărul de mandate. Indemnizaţia va fi calcu-lată înmulţindu-se lunile de mandat cu 0,55% din venitul lunar brut realizat de-a lungul mandatului. De exemplu, preşedintele Klaus Iohannis, care a avut trei mandate ca primar (limita maximă care poate fi luată în calcul) ar putea beneficia de 4.000 de lei în plus la pensie. Un preşedinte de Consiliu Judeţean, al cărui salariu poate ajunge şi la 7.000 de lei pe lună, se poate alege şi cu 5.000 de lei în plus la pensie. Deputaţii au motivat proiectul legislativ afirmând că, punându-se în slujba ţării, primarii sau preşedinţii de CJ pierd oportunitatea de a realiza venituri mai mari în mediul privat.

Pensionarii de rând, venituri sub 1.000 de lei
În timp ce aleşii aranjează pensii speciale pentru ei şi oamenii lor, 80% din cei peste 5 milioane de pensionari de rând primesc sub 1.000 de lei pe lună. Puţin peste 1.300.000 de pensionari primesc între 1.000 şi 2.000 de lei, în timp ce 107.000 au pensii de peste 2.000 de lei. Majoritatea pensio-narilor plătesc şi impozit pe venit şi asigurări de sănătate. În cazul lor, calcularea pensiei nu se raportează doar la veniturile realizate, ca în cazul pensiilor aleşilor, ci şi la fluctuaţia salariului mediu pe economie.
 

×