x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera schimbă regulile din mers

Camera schimbă regulile din mers

de Adrian Ilie    |    22 Feb 2016   •   10:06
Camera schimbă regulile din mers

O premieră s-a înregistrat în Camera Deputaţilor miercuri, atunci când voturile pentru cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Nicolae Păun au rămas nenumărate din cauza lipsei de cvorum. În mod normal, conform practicii de până acum, dacă cererea de urmărire penală, reţinere sau arestare nu era votată de majoritatea deputaţilor prezenţi, ea era considerată automat respinsă. Acum însă, Păun nu a avut această şansă, votul urmând să fie reluat.

Mădălin Voicu a scăpat de arestarea preventivă. În schimb, Nicolae Păun, avea şanse mai mici. Singura scăpare la care putea să spere Păun era ca, în timpul procedurii de vot secret cu bile, numărul depu¬taţilor să scadă astfel încât voturile pentru arestare să nu fi depăşit jumătate plus unu din numărul deputaţilor care-şi înregistraseră prezenţa la înce¬p u t u l ş e d i n ţ e i . Cvorumul de şedinţă era de 191 de per-soane, dar, ca de obicei, deputaţii s-au cam plicitisit de muncă şi au plecat unul câte unul. La al treilea vot, au apucat să voteze pentru cererea de reţinere a lui Păun şi urmau să mai dea un vot pe cererea de arestare. Votul a început şi devenise evident că nu vor fi suficiente voturi pentru ca Păun să poată fi arestat, aşa că cei din condu¬cerea Camerei au recurs la o procedură parlamenetară neutilizată până acum: apelul nominal după începerea votului secret. „La apelul nominal făcut în repetare au fost prezenți pentru a-și exercita dreptul de vot 178 de deputați. Cvorumul de ședință pentru vot final este de 191 de persoane”, a anunţat secretarul Camerei, Niculae Mircovici, aşa că bilele din urnă au rămas nenumărate. În loc să fie consemnată respin¬gerea cererii, deputaţii şi-au mai dat o şansă pentru a nu-şi pune în cap opinia publică, chiar dacă nu există temei regulamentar pentru această procedură inedită.

Nicolae Păun nici măcar nu a participat miercuri la şedinţa de plen în care s-a votat cererea sa de arestare preventivă.

Valeriu Zgonea ar vrea o imunitate mai laxă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a dat seama că cererile procurorilor care au fost respinse nu au făcut decât să altereze şi mai mult imaginea publică a Parlamentului. Astfel, el crede că mai simplu ar fi o sus-pendare a imuni t ă ţ i i parlamentarilor astfel încât Camerele, în ansamblul lor, să nu tragă ponoasele făcute de membri ai săi. „O eliminare, chiar şi temporară, a imunităţii parlamentarilor ar genera o schimbare de conştiinţă în atitudinea pe care o ai în timpul mandatului”, a afirmat Valeriu Zgonea. Chiar dacă unele cereri de la Parchet mai sunt respinse, Zgonea susţine că există o mentalitate nouă la nivelul Camerei Deputaţilor. „Dacă înainte presa ne întreba când o să punem pe ordinea de zi reţinerea sau ares-tarea preventivă, astăzi aceste lucruri au intrat în conştiinţa publică drept normale dacă se rezolvă în opt-zece zile. Aceas¬ta a fost şi ţinta mea, să arătăm o voinţă a clasei politice de a se schimba”, a declarat Valeriu Zgonea.
 

×