x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum putem să evităm rezultatele eronate la analizele medicale

Cum putem să evităm rezultatele eronate la analizele medicale

de Monica Cosac    |    17 Mai 2024   •   00:05
Cum putem să evităm rezultatele eronate la analizele medicale

Cu toate că analizele și investigațiile medicale sunt esențiale în stabilirea oricărui diagnostic și, implicit, a tratamentului potrivit, nu rare sunt situațiile în care asociațiile de pacienți primesc sesizări de la bolnavi care obțin rezultate cu valori total diferite la aceleași analize medicale, dacă sunt efectuate la laboratoare diferite. Preşedintele Asociației de Acreditare din România - RENAR - spune că românii trebuie să se asigure că laboratoarele de analize medicale au acreditare, pentru a avea garanția că rezultatele sunt corecte, iar mulți pacienți fac deja acest lucru. 

„RENAR este organismul național de acreditare al României. În fiecare țară, conform regulamentului european, există un organism unic de acreditare”, a explicat Fănel Iacobescu, președintele RENAR, precizând că acest organism este evaluat periodic la nivelul Uniunii Europene. „În România, am creat Societatea Română de Măsurări care promovează măsurările, atât la nivel științific, cât și în interesul publicului”.

Rolul RENAR este acela de a evalua conformitatea procedurilor și echipamentelor, în mai multe domenii de activitate, precum: sănătate, economic, alimentar. 

Legat de domeniul sănătății, acuratețea rezultatelor unor analize și investigații medicale depinde foarte mult de echipamentele din dotarea laboratorului și de metoda de lucru, de sistemele și modul de recoltare a probelor biologice, iar acreditarea RENAR certifică faptul că atât laboratoarele de analize medicale, centrele de imagistică și radiologie medicală, cât și personalul care își desfășoară activitatea au competențele necesare să efectueze determinări conform cerințelor europene și internaționale în domeniul calității. Menționarea acreditării RENAR pe buletinul de analize reduce riscul de a primi rezultate eronate, susține președintele organizației.

De ce apar, totuși, aceste rezultate diferite?

„În Europa, laboratoarele de analize medicale nu pot funcționa, prin legislațiile naționale, deci nu pot fi autorizate de Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică, decât dacă sunt acreditate. N-ai acreditare, nu funcționezi. În România nu este la fel”, mai spune Iacobescu, precizând că, în paralel cu laboratoarele acreditate RENAR mai sunt și laboratoare recunoscute de Ministerul Sănătății, pe baza unor notificări și documentație, fără evaluări standardizate. 

„Un fel de declarație pe proprie răspundere, că îndeplinesc cerințele. Asta e tot”, susține Fănel Iacobescu, adăugând că „asta e politica statului”.

Potrivit acestuia, RENAR evaluează numai pe standarde armonizate, adică standardele din Jurnalul Oficial al UE transpuse în legislația autohtonă de Organismul Național de Standardizare din România (ASRO), iar  acest lucru conferă și încredere pacienților că analizele sunt efectuate corect. 

Mai mult, prin acreditarea RENAR, și laboratoarele au unele avantaje, inclusiv prin faptul că primesc fonduri pentru mai multe analize, de la casele de asigurări de  sănătate cu care sunt în contract. 

Pacienții pot verifica dacă un laborator este acreditat conform standardelor europene, chiar înainte de a merge să-și facă analizele, consultând site-ul RENAR (renar.ro), unde există o listă cu toate aceste unități. De asemenea, pe buletinul de analize, trebuie să apară marca RENAR, precizează reprezentanții organizației. 

„Toate analizele acreditate de RENAR sunt recunoscute. Și nu numai că sunt recunoscute, lumea a început să aibă încredere. Mulți șefi de clinici sau de laboratoare mi-au spus că li s-a întâmplat să vină pensionari să-și facă analizele și ziceau: «Maică, să fie cu acreditare!»”, spune Prof. univ. Fănel Iacobescu, președintele Organismului Național de Acreditare al României și a Societății Române de Măsurări 

Ziua Mondială a Metrologiei, marcată pe 20 mai

În fiecare an, pe 20 mai, se sărbătorește (în cel puțin 80 de țări) Ziua Mondială a Metrologiei, ca o expresie a efectelor pozitive a adoptării Convenției Metrului, la 20 mai 1875, tratat diplomatic care are ca obiectiv asigurarea conformității unităților de măsură și a măsurărilor, perfecționarea Sistemului Metric, iar reprezentanții RENAR spun că România a aderat foarte repede la această convenție, mai exact în 1883. 

Însă, prima lege a metrologiei - știința măsurării - a fost dată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. „În 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Legea privind sistemul metric de măsuri și greutăți în România. La acea dată, promovarea acelei legi arăta nivelul de dezvoltare a societății românești”, a mai adăugat prof. Iacobescu. 

Pentru anul 2024, în concordanță cu preocupările majore la nivel global, cele două organizații internaționale de metrologie științifică și legală, Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIMG) și International Organization of Legal Metrology (OIML), au stabilit ca tematică sustenabilitatea.

Conform unei accepțiuni generale, sustenabilitatea este un proces socio-economic care are ca scop dezvoltarea durabilă, respectiv capacitatea societății de a exista și dezvolta, fără a epuiza resursele naturale pentru generațiile viitoare, spun reprezentanții RENAR.

„Prin măsurări trasabile, de exactitate corespunzătoare, și acreditarea organismelor de evaluare a conformității (încercări, inspecție, certificare, validare și verificare) se asigură încredere în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite având următoarele principale direcții:

  • 1. Asigurarea securității alimentare, ameliorarea hranei și promovarea agriculturii durabile 
  • 2. Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la toate vârstele
  • 3. Calitatea apei
  • 4. Energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă pentru toți
  • 5. Creștere economică susținută și durabilă, ocuparea deplină a forței de muncă, muncă decentă pentru toți
  • 6. Infrastructură rezilientă, industrializare durabilă, inovare
  • 7. Activitatea de control a schimbărilor climatice și a impactului acestora
  • 8. Acces la justiție pentru toți și construirea de instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile
  • 9. Dezvoltarea laboratoarelor de etalonări
  • 10. Consolidarea Parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă”, a transmis organizația de acreditare, cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×