x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Carmen Dan a demisionat de la Interne, înainte să fie dată afară de Dăncilă

Carmen Dan a demisionat de la Interne, înainte să fie dată afară de Dăncilă

de Ion Alexandru    |    16 Iul 2019   •   08:55
Carmen Dan a demisionat de la Interne, înainte să fie dată afară de Dăncilă

Considerată unul dintre cei mai fideli apropiați ai fostului lider PSD Liviu Dragnea, Carmen Dan și-a prezentat, ieri dimineață, demisia din funcția de ministru de interne, înaintea ședinței CEx, în care s-au luat în discuție așa-zisele „evaluări” guvernamentale. Carmen Dan, aflată pe lista remaniabililor, vehiculată, pe surse, încă din ziua în care Dragnea a fost condamnat, a lăsat să se înțeleagă că plecarea sa din Executiv i-a fost cerută și reprezintă o predare a partidului în brațele lui Klaus Iohannis.

 

Ministrul de Interne și-a depus mandatul, după o discuție pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, discuție în cadrul căreia nu i s-a reproșat nimic pe plan profesional, ci că această plecare din Executiv constituie o decizie strict politică. „Înțeleg că nu intră în discuție niciun criteriu de performanță. Este o decizie politică, iar eu respect deciziile partidului. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Nu ne-a deranjat până acum, dintr-odată ne deranjează”, a precizat Carmen Dan. Aceasta a adăugat că se așteaptă ca Dăncilă să ia act de demisia sa, întrucât este un act unilateral de voință, și că nu este deloc emoționată de acest moment. „Plec cu fruntea sus din Ministerul Afacerilor Interne și nu am să cer nimic, în condițiile în care mi-am depus mandatul”, a mai precizat Carmen Dan.

Însă, ministrul demisionar a lăsat să se înțeleagă că această decizie de a pune presiune pe ea să renunțe la funcția guvernamentală îl are în spate pe Klaus Iohannis și, oricum, dacă nu ar fi demisionat, ar fi fost remaniată. Și, ironic, i-a urat succes „urmașului său”, senatorul Nicolae Moga.

 

Dăncilă a supus la vot remanierea, fără să țină cont de demisie

Reamintim că, imediat după votul din 26 mai, Klaus Iohannis a cerut, de două ori, demisia ministrului de Interne Carmen Dan, dar și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pe care îi consideră vinovați, din punct de vedere politic, pentru „neregulile” de la scrutinul electoral. De altfel, Carmen Dan s-a aflat „pe lista neagră” a Opoziției, a președintelui, dar și a grupării #rezist, pentru modul în care Jandarmeria Română a acționat pentru securizarea Palatului Victoria, la protestul neautorizat și violent din 10 august 2018.

Ei, bine, Viorica Dăncilă pare-se că nu a luat act de demisie, ci a supus la vot, în cadrul Comitetului Executiv Național, remanierea lui Carmen Dan și propunerea pentru înlocuirea acesteia exact cu senatorul Nicolae Moga, despre care vorbea ironic, cu doar câteva ore înainte, Carmen Dan.

Tot în Comitetul Executiv s-a votat ca funcția vacantă, ocupată interimar de Ana Birchall, în acest moment, de vicepremier fără portofoliu pe probleme de parteneriate strategice, să ajungă la secretarul general al PSD, Mihai Fifor. Iar Dăncilă a anunțat că, în cadrul unui CEx de la jumătatea lunii august, vor fi operate și alte remanieri.

În legătură cu schimbarea lui Carmen Dan, Viorica Dăncilă a precizat că nu a luat această decizie la ordinul lui Klaus Iohannis, ci că ea se fundamentează pe „percepția publică”. „Pentru mine, ca prim-ministru, percepția despre Guvern trebuie să fie una pozitivă”, a conchis Dăncilă.

 

Răzvan Cuc, accident în drum spre CEx

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a ajuns, ieri, la Spitalul Floreasca, după ce mașina în care se afla, care se deplasa la ședința CeX a PSD, a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a petrecut pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, din Sectorul 1, și a avut loc din vina șoferului ministrului, care nu a acordat prioritate unui alt autoturism. Din impact, a rezultat avarierea ambelor mașini aflate în mișcare și a altor patru staționate. Ministrul Cuc a ajuns la spital, deoarece a fost accidentat la mâna dreaptă.

 

ALDE l-a remaniat și pe Teodor Meleșcanu. Al doilea ministru aflat pe „lista neagră” a președintelui

Aceeași atitudine s-a regăsit, ieri, în cadrul ședinței interne a ALDE, unde, în lipsa președintelui Călin Popescu Tăriceanu, care este plecat în concediu, formațiunea politică a decis să-i retragă sprijinul politic ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Anunțul a fost făcut, oficial, de către vicepreședintele partidului, Varujan Vosganian.

„Domnul Meleşcanu şi-a făcut cu competență datoria pe care a avut-o. Mai mult decât atât, Ministerul Afacerilor Externe prin modul în care a organizat aceste alegeri, în limita responsabilităților sale, prin sporirea numărului de secții de votare, a căutat să preîntâmpine eventuale incidente. Dăm în continuare acelaşi respect domnului Teodor Meleşcanu pe care îl considerăm unul dintre reprezentanții noştri de marcă. În acelaşi timp, nu putem să neglijăm un anumit tip de percepție publică ce leagă de Ministerul de Externe modul în care au fost recepționate alegerile în diaspora şi pentru ca să putem să avem pe viitor o comunicare bună cu opinia publică, pentru a lăsa Ministerului Afacerilor Externe întreaga libertate de a acționa ca reprezentant al statului roman, am hotărât să retragem sprijinul politic domnului Teodor Meleşcanu”, a precizat Vosganian. În acelaşi timp, ALDE a propus, iar Dăncilă a acceptat, ca Ramona Mănescu să fie numită în locul lui Meleșcanu.

×
Subiecte în articol: Carmen Dan