x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce legi populiste mai pregătesc aleșii anul acesta

Ce legi populiste mai pregătesc aleșii anul acesta

de Xenia Croitoru    |    Maria Alifantis    |    15 Mar 2016   •   18:24
Ce legi populiste mai pregătesc aleșii anul acesta
Sursa foto: Adrian Manolache

Mai mulţi parlamentari UNPR au semnat un proiect de lege prin care cer construirea de creşe pentru copii. Aleşii susţin că nu toate familiile au banii necesari pentru a plăti o bonă care să aibă grijă de copii. Nu este singura lege la care s-au gândit aleşii noştri. Aceştia vor să modifice şi legea care prevede predepse pentru cei care maltratează animalele. Mai mult, în curând am putea avea un trafic fără claxoane şi să nu mai dăm bani preoţilor pentru nunţi şi botezuri.

Impactul bugetar pentru propunerea de lege a parlamentarilor UNPR, privind construcţia de creşe, este de 175 de milioane de euro. Proiectul prevede necesarul de creşe pentru 191 de localităţi, inclusiv sectoare ale Municipiului Bucureşti, calculat în funcţie de numărul de locuitori. Terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de Guvern privind finanţarea acestui program. Acesta ar trebui să desfăşoare între anii 2017-2021. “Noi, parlamentarii UNPR am semnat un proiect prin care la fiecare 10.000 de locuitori să fie construită o creşă. Nu toţi românii au bani să îşi plătească bone particulare şi de asta credeam că fiecare familie de români trebuie să aibă acces la o creşte. Aceste proiect este pentru patru ani de zile şi înseamnă construirea a peste 1.000 de creşe şi un efort bugetar de 175.000 de euro”, a precizat Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR. În România existau peste 900 de creşe în perioada comunistă, însă peste 700 au fost desfiinţate până în prezent. Proiectul se află în dezbatere publică la Senat.

 

10 ani pentru maltratarea animalelor

Tot parlamentarii UNPR au hotorât să înăsprescă pedepsele pentru persoanele care maltratează animalele. Pedeapsa ar putea ajunge până la zece ani de închisoare, faţă de un an cum este în prezent. Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a anunţat iniţierea unei propuneri legislative de modificare a legii privind protecţia animalelor. Vochiţoiu a precizat că legea în vigoare nu are sancţiuni suficient de drastice pentru cei care chinuie animalele, fiind pedepse de doar până la un an sau amendă. El a propus ca pedepsele să fie de doi până la şapte ani de închisoare. “Oare un individ care chinuie un animal, putem să-l bănuim că are relaţii fireşti cu ceilalţi oameni?”, a întrebat Vochiţoiu pe un ton ironic. Proiectul de lege prevede că va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la doi la şapte ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

 

Bani pentru pensionari

Senatorii au mai venit cu o iniţiativă. Pensionarii care nu folosesc tichetele de transport, pe care statul le acordă în fiecare an, pot cere echivalentul acestora în bani. Parlamentarii spun că din cauza sărăciei, pensionarii ajung să vândă biletele pe sume derizorii, iar dacă noul proiect de lege ar trece de votul parlamentarilor, pensionarii ar putea primi 150 de lei în locul tichetelor. Senatorul PSD Alexandru Cordoş este cel care a venit cu această propunere, iar legea a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. Compensarea va fi făcută în cantum de 50% din valoarea tichetelor. Persoanele cu handicap au şi ele dreptul să obţină 50% din contravaloarea ‎acestor tichete.

 

Preoţii şi Securitatea

La Camera Deputaţilor se află un proiect de lege prin care şefii cultelor religioase ar putea fi verificaţi mai uşor dacă au colaborat cu Securitatea. Ideea proiectului îi aparţine deputatului independent Remus Cernea. Ierarhii şi şefii cultelor religioase ar putea fi verificaţi dacă au colaborat cu Securitatea, nu doar la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aparţin. Proiectul de lege se află în acest moment la Camera Deputaţilor şi este în dezbatere publică până la finalul lunii martie.

 

Profesorii, protejaţi!

Un alt proiect de lege aflat pe masa aleşilor se referă la infracţiunile comise împotriva dascălilor. Proiectul prevede că „ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe sau vătămarea corporală săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”. Tot cu o treime se majorează şi infracţiunile împotriva cadrelor didactice cu scopul de intimidare. Proiectul de lege este în dezbatere publică până spre finalul lunii martie, apoi va intra la vot în Camera Deputaților.

 

Trafic silențios

Parlamentarii români își doresc şi un trafic mai silențios. Un proiect semnat de 40 de aleşi prevede ca şoferii care claxonează să rămână fără permis. Pe biciclişti, în schimb, îi acuză că nu folosesc prea des soneria. O altă propunere de modificare a Codului Rutier este spaţiul pe care îl lasă mașinile parcate pentru pietoni. Deocamdată, în lege este prevăzut un metru pentru trafic pietonal, însă aleşii vor să mărească distanța la doi metri. Cu toate acestea, nu se știe exact cum ar putea fi aplicate sancțiunile.

 

Fără bani pentru preoți

Mai mulţi senatori şi deputaţi vor ca românii credincioşi să nu mai plătească atunci când apelează la serviciile preotului pentru nunţi, botezuri sau înmormântări. Alţi parlamentari sar în ajutorul persoanelor cu handicap locomotor grav, care ar putea beneficia gratuit, la cerere, de un scuter electric special, dacă va fi adoptat un proiect de lege în acest sens, inițiat de deputații PNL Cristian Constantin Roman și Claudia Boghicevici.

 

×