x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce planuri are ministrul Toader cu legile Justiţiei

Ce planuri are ministrul Toader cu legile Justiţiei

de Marius Gîrlașiu    |    03 Aug 2017   •   12:30
Ce planuri are ministrul Toader cu legile Justiţiei
Sursa foto: DIANA OROS

Proiectul de act normativ pri-vind modificarea legilor Justiţiei va fi prezentat public peste trei săptă­mâni, pe data de 23 august, a anun­ţat, ieri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Anunţul fostului judecător constituţional a apărut la doar câte­va ore după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut să grăbească finalizarea proiectului, astfel încât să ajungă în Parlament odată cu începutul sesiunii de toamnă.

Împins de la spate de Liviu Dragnea, ministrul Justiţiei a anunţat, ieri-dimi­neaţă, că va prezenta public proiectul de lege privind modificarea legilor Justiției pe data de 23 august, la sediul Ministe­rului, începând cu ora 11. „Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!”, a ţinut să precizeze Tudorel Toader. Minis­trul a făcut referire şi la Hotărârea pilot a CEDO referitoare la condiţiile din penitenciare, anunţând că foaia de parcurs va fi discutată cu liderii sindica­telor din ANP, pe data de 8 august. Toader a spus că are în vedere construcţia a două noi penitenciare, modernizarea şi extin­derea penitenciarelor existente, dar şi posibilitatea transformării unor foste unități militare în unități penitenciare. În plan legislativ, ministrul Justiţiei a anunţat că s-ar putea modifica proiectul de lege referitor la graţierea unor pedepse, care a trecut de Senat în forma iniţială a Guvernului şi se află acum pe masa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. „Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele: finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare; punerea în aplicare a Legii referi­toare la recursul compensatoriu; posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse; posibilitatea consacrării legislative a măsurii suprave­gherii electronice”, a explicat Tudorel Toader.

Judecătorii, „mai liberi, mai protejaţi”

Anunţul matinal al ministrului a apărut la doar câteva ore după sfaturile transmise marţi seara de Liviu Dragnea. Liderul PSD l-a îndemnat pe fostul jude­cător CCR să vină până la sfârşitul lunii august cu pachetul legilor Justiţiei, cerân­du-i acestuia „să se ghideze după bunul-simţ”, astfel încât actul de Justiţie să fie mai eficient, iar judecătorii să fie „mai stăpâni, mai liberi, mai protejaţi”. „Pe Tudorel Toader l-am încurajat public, i-am spus: foloseşte vara asta să ţi le gândeşti (pachetul de legi ale Justiţiei – n.r) cum crezi, foloseşte vara asta să te consulţi cu cât mai mulţi oameni. Vorbeşte cu instituţii, cu ambasade, cu specialişti, fă o acţiune transparentă şi, spre sfârşitul lunii august, prezintă pachetul”, a afirmat Dragnea, la Antena 3. Liderul PSD a precizat că legile Justi­ţiei vor intra în dezbatere parlamentară în sesi­unea de toamnă, „trans­parent, fără patimă, fără scandal, pe discuţii aşezate, pe argument”. „Am înţeles că (Tudorel Toader – n.r.) a fost şi la Bruxelles. Aşa trebuie lucrat. Trebuie prezentat ceea ce facem. Nu a mers să ia lumină, nu avem nimic de ascuns”, a garantat şeful PSD. Ministrul Justiţiei s-a deplasat luna trecută la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre legile Justi­ţiei. „Am vorbit despre posibile modificări la legea grațierii, care a trecut de Senat, am vorbit despre modificarea Codului Penal în acord cu deciziile CCR, inclusiv despre posibile modificări la abuzul în serviciu, la neglijenţa în serviciu. Am plecat de acolo cu o acceptare a soluțiilor pe care le-am avansat”, a asigurat Toader. În privinţa controversatului prag pentru abuzul în serviciu, ministrul a spus că se va decide o variantă, iar pragul va fi unul „rezonabil”.

Trebuie clarif icată răspunderea magistra­ţilor, dar în acelaşi timp trebuie făcut sistemul în aşa fel, încât judecătorii să nu se mai simtă ameninţaţi şi influenţaţi. Trag speranţă că, într-un an, doi, vom ajunge toţi în situaţia în care, dacă ştii că nu ai furat, nu ai omorât, dormi liniştit. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

×