x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cheia instalării Guvernului se află la PSD. Social-democrații au mai jucat cartea „responsabilității” de două ori

Cheia instalării Guvernului se află la PSD. Social-democrații au mai jucat cartea „responsabilității” de două ori

de Ion Alexandru    |    22 Oct 2021   •   12:00
Cheia instalării Guvernului se află la PSD. Social-democrații au mai jucat cartea „responsabilității” de două ori
Sursa foto: Lucian Alecu

PSD, care nu s-a prezentat, ieri, la scurta întrevedere pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, cu vreo propunere de premier. Pe surse, opinia majoritară în principalul partid de opoziție pare să fie aceea a susținerii, din Parlament, a unui Guvern minoritar condus de generalul Nicolae Ciucă. Nu ar fi pentru prima dată când social-democrații s-ar contrazice în deciziile anunțate.

De la declanșarea crizei politice, în 1 septembrie 2021, liderii social-democrați, în frunte cu președintele Marcel Ciolacu,
au afirmat că România are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, care să fie organizate, eventual, de un guvern de specialiști, al cărui mandat să fie limitat până cel târziu în primăvara anului viitor. De asemenea, PSD a exclus orice formă de susținere parlamentară a unui Cabinet din care nu face parte și pe care să nu-l conducă din funcția de prim-ministru, având în vedere că este partidul care a câștigat alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Reamintim faptul că, în luna februarie a anului trecut, când președintele Klaus Iohannis își dorea declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, PSD a făcut primul pas spre atingerea acestui obiectiv, depunând o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Ludovic Orban. Această moțiune a fost adoptată de Parlament în data de 5 februarie 2020, cu 261 de voturi pentru demiterea Executivului. Planul era ca Iohannis să desemneze, succesiv, două persoane care să pice la vot în Parlament, drept pentru care, chiar în seara zilei în care moțiunea a fost adoptată, președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban. Ulterior, acesta și-a depus mandatul, fiind desemnat Florin Cîțu. În ziua votului, Cîțu a fugit de la ședința de plen, depunându- și mandatul. Iar Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, Cabinetul său fiind învestit, inclusiv cu sprijinul PSD, la data de 14 martie 2020, cu votul a 286 de parlamentari. Doar 23 de aleși au votat împotrivă, iar un parlamentar s-a abținut.


L-au dat jos pe Orban, ca să-l pună pe Orban

Înainte de vot, președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis parlamentarilor social-democrați un mesaj, potrivit căruia „este absolut necesar ca mâine să învestim un Guvern cu puteri depline, având în vedere că Parlamentul probabil își va suspenda activitatea în scurt timp. Vă rog să fiți mâine de dimineată în București și să participați la ședință. Vă asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi protejați. Vom intra pe rând în sală, în grupuri mici și nu înainte de a face cu toții testul COVID-19. Să fim responsabili și să ne gândim că în aceste momente grele pentru țară punem mai presus de noi sănătatea și siguranța oamenilor”. 

De altfel, deloc de neglijat este faptul că, tot cu sprijinul PSD, președintele Klaus Iohannis a reușit să obțină suportul Parlamentului, în legislatura trecută, pentru instituirea, de două ori, a stării de urgență la nivel național. Iar, în data de 18 mai 2020, cu aceeași majoritate asigurată de voturile PSD, a fost adoptată Legea 55/2020, cea care a permis Guvernului să instituie starea de alertă, stare de alertă care a fost prelungită, lunar, până în prezent.

În 7 octombrie 2021, însă, la două zile după demiterea Cabinetului Cîțu, prin moțiune de cenzură, președintele PSD, Marcel Ciolacu preciza, într-o intervenție televizată, că „România are nevoie de un guvern stabil. Există o singură soluție: alegerile anticipate. Până la alegerile anticipate, un guvern de specialiști. (...) PSD este cea mai stabilă forță politică și cea mai corectă și serioasă. Am fost odată responsabili total când am învestit Guvernul Orban. Nu mai este conjunctura respectivă. Nu se mai poate creiona o majoritate în acest moment în Parlamentul României”.

Tensiuni între Florin Cîțu și UDMR pentru portofolii

La închiderea ediției, PSD se afla în plină ședință în care să stabilească și în mod oficial poziția partidului cu privire la susținerea Executivului condus de Nicolae Ciucă. În negocierile care ar urma să fie discutate, în zilele următoare, între PNL și PSD, se află și pozițiile de președinte al Senatului și de președinte al Camerei Deputaților. În locul Ancăi Dragu, se încălzește intens liderul PNL, Florin Cîțu, în timp ce președinția Camerei Deputaților ar urma să fie cedată celor de la PSD. Marcel Ciolacu a precizat, ieri, însă, că nu va merge la niciun fel de negocieri cu Florin Cîțu și că singurele discuții pe care le va avea vor fi cu Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul PSD a lăsat să se înțeleagă că așteaptă ca PNL să își modifice deciziile interne care interzic orice negociere cu PSD. Astfel încât, Ciolacu a precizat că, deocamdată, se mulțumește cu „poziția de șef la Ciuma Roșie”.

Tot ieri după-amiază, primele discuții între PNL și UDMR pe marginea formării noului Cabinet au fost suspendate, după ce partenerii de guvernare nu s-au înțeles pe tema portofoliilor care vor reveni formațiunii conduse de Kelemen Hunor. UDMR și PNL își dispută o parte dintre ministerele ocupate, în fosta Coaliție, de către cei de la USR.

Maghiarii și-ar dori foarte mult să își mențină portofoliile ocupate în Guvernul Cîțu, dar să primească și Ministerul Agriculturii. Minister la care PNL nu vrea să renunțe. Mai mult, UDMR vrea să discute și pe tema ministerelor Economiei, Digitalizării sau Fondurilor Europene. Florin Cîțu, în schimb, pare să dorească să construiască el însuși lista miniștrilor, pentru a-și menține controlul asupra portofoliilor-cheie. Astfel, la Ministerul Sănătății, PNL îl vrea pe Nelu Tătaru, iar la Ministerul Justiției, pe Cătălin Predoiu. De asemenea, Virgil Popescu ar urma să păstreze Energia, iar Dan Vîlceanu, Finanțele. Lucian Bode ar rămâne în continuare ministru de Interne, la fel ca și Raluca Turcan, la Ministerul Muncii. Sorin Cîmpeanu ar dori să păstreze Educația, iar Ministerul de Externe va fi condus tot de Bogdan Aurescu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu