x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş spune că în privinţa alegerilor pentru primari în două tururi studiază toate variantele posibile

Cioloş spune că în privinţa alegerilor pentru primari în două tururi studiază toate variantele posibile

24 Ian 2016   •   16:15
Cioloş spune că în privinţa alegerilor pentru primari în două tururi studiază toate variantele posibile
Sursa foto: Calin Mirisan

Premierul Dacian Cioloş a declarat duminică, la Iaşi, răspunzând întrebărilor presei, că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanţe de urgenţă referitoare la desfăşurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, el arătând că studiază toate posibilităţile cu privire la implementarea acestei măsuri, printre care ar fi inclusiv cea a asumării răspunderii în Parlament.

"Studiem toate posibilităţile", a răspuns Cioloş, fiind întrebat de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcţia de primar. Jurnalistul a revenit şi a întrebat dacă acest răspuns al premierului înseamnă că nu exclude această variantă, iar Cioloş a răspuns similar: "Studiem toate posibilităţile".

Totodată, şeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. "O să discut cu partidele politice întâi", a răspuns Cioloş.

Într-o declaraţie acordată site-ului EurActiv în timpul vizitei efectuate la Paris miercuri şi joi, publicată duminică în secţiunea de limba română a site-ului, premierul Ciolos a menţionat că nu a adăugat în programul său de guvernare modificarea legii electorale în vederea revenirii la alegerea primarilor în doua tururi, deoarece, după discuţiile cu partidele, a înţeles că nu există majoritate pentru acest demers.

"După discuţii cu partidele politice, am înţeles că nu avem majoritate pentru a modifica legea electorala. Schimbarea legii de către un guvern tehnocrat nu e posibilă', a declarat, la Paris, întrebat de EurActiv, premierul Ciolos, adăugând că nu a promis niciodată modificarea legii electorale în acest sens.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Iaşi, că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare şi de Guvern şi le doreşte acestora să găsească "cea mai înţeleaptă soluţie".

"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie", a afirmat şeful statului.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis luni, 18 ianuarie, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

"Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (...) Eu, în Guvernul pe care îl conduc - este un Guvern independent -, care nu este implicat politic, şi nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică", a spus Cioloş.

Alina Gorghiu a declarat, marţi, că nu se aştepta din partea premierului să respingă ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a adăugat că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului. Ea declarat şi vineri, la Galaţi, că orice fel de metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primar este binevenită atât timp cât respectă legea şi Constituţia, răspunzând unei întrebări referitoare la sugestia făcută Guvernului Cioloş de prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, privind asumarea răspunderii pe acest subiect.

,,Fiecare îşi evaluează şansele de reuşită într-un demers cum crede de cuviinţă. Răspund pentru acţiunile PNL, nu răspund pe ce poate sau nu să facă cabinetul Cioloş, dar cred că orice fel de metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primar este binevenită atât timp cât respectă legea, Constituţia. E un punct de vedere al domnului Orban, se poate discuta marţi, pe 26 ianuarie, la Biroul Politic Naţional", a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL i-a solicitat, sâmbătă, liderului PSD, Liviu Dragnea, 'să se solidarizeze cu românii care doresc o competiţie reală la alegerile locale' şi să accepte ideea alegerilor pentru primari în două tururi de scrutin.

Cererea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin este neconstituţională, iar legislaţia electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, în sensul avantajării unui partid politic, a declarat marţi, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei. Întrebat dacă ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi, Iordache a răspuns negativ, fiind de părere că schimbarea modului de a alege primarii nu ar ajuta pe cineva acum.

Cât priveşte faptul că ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost şi o solicitare a manifestanţilor, Iordache a spus că legea se modifică în Parlament, nu în stradă. "Bun, dar până la urmă legea se modifică în Parlament, nu se modifică în stradă. Dacă are cineva ceva de spus, au fost amendamente, au fost discuţii pro şi contra, dar, până la urmă, legea se modifică în Parlament", a mai arătat acesta.

Organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opţiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice şi corecte, a declarat, miercuri, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a subliniat Zegrean.  

×
Subiecte în articol: alegeri locale dacian ciolos