x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consultările de azi, de la Cotroceni, găsesc „Coaliția mea” sfâșiată pentru ciolan. Negocierile pe sub masă au produs cinci premieri

Consultările de azi, de la Cotroceni, găsesc „Coaliția mea” sfâșiată pentru ciolan. Negocierile pe sub masă au produs cinci premieri

de Ion Alexandru    |    14 Dec 2020   •   08:13
Consultările de azi, de la Cotroceni, găsesc „Coaliția mea” sfâșiată pentru ciolan. Negocierile pe sub masă au produs cinci premieri

Negocierile de weekend dintre PNL, USR-PLUS și UDMR s-au încheiat printr-un blocaj major care riscă să-i dea președintelui Klaus Iohannis peste cap întregul plan de a acapara toate instituțiile, în ciuda faptului că niciunul dintre partidele pe care le dorește la guvernare nu are majoritate în Parlament. Astăzi, fiecare dintre cele trei formațiuni se vor prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni, fiecare cu propria propunere de prim-ministru. Mai mult, inclusiv PSD, care a câștigat alegerile din 6 decembrie, se va prezenta cu propria propunere de premier, lucru pe care îl vor face și reprezentanții AUR, care controlează aproape 10 la sută din locurile din Parlament. Președintelui îi rămân, în acest caz, doar câteva variante care să conducă la constituirea unui guvern până de Crăciun.

 

Klaus Iohannis se aștepta ca, la consultările cu partidele politice de la Palatul Cotroceni de astăzi, nominalizarea premierului și constituirea majorității parlamentare să fie doar o formalitate. Ghinion! La ora 11.00, PSD se va prezenta cu propunerea ca Alexandru Rafila să preia șefia noului Executiv. La ora 12.00, PNL va încerca să-l convingă pe Iohannis că Florin Cîțu poate aduna voturile necesare pentru învestirea unui Guvern. Iar la ora 13.00, USR-PLUS îi vor arunca pe masă președintelui numele lui Dacian Cioloș. Iar asta nu este tot. La ora 14.00, Klaus Iohannis va da piept cu reprezentanții AUR, care au anunțat deja că vor demara procedurile de suspendare a sa din funcție și care vin cu propria propunere de premier, în persoana lui Călin Georgescu.

Întrucât negocierile pe partea “dreaptă” au eșuat, UDMR, care se va întâlni cu președintele la ora 15.00, îl va propune pe Kelemen Hunor ca prim-ministru. Singurul grup politic care nu va veni cu o nominalizare este Grupul Minorităților Naționale, care are programată consultarea cu Iohannis la ora 16.00.

 

Bătaia pe “ciolan” a rupt “coaliția”

 

S-a ajuns în această situație după ce negocierile din weekend dintre PNL, USR-PLUS și UDMR au eșuat, după două zile de încercări. Mărul discordiei îl constituie funcția de președinte al Camerei Deputaților, la care nu vrea să renunțe nici PNL, deoarece vânează acest post pentru Ludovic Orban (rămas fără serviciu după demisia de la șefia Guvernului), iar USR-PLUS dorește funcția pentru liderul Alianței, Dan Barna.

Concret, liberalii vor atât șefia Guvernului, cele mai multe și importante ministere și conducerea Camerei Deputaților. USR-PLUS nu este de acord și arată că, dacă PNL ia prima poziție, de premier, Alianța, ca al doilea partid în număr de voturi, trebuie să ia a doua funcție ca importanță. Constituțional, aceasta ar fi președinția Senatului, însă Camera Deputaților este, pragmatic, forul decizional pentru 80% din legile dezbătute în Parlament.

UDMR propune ca PNL să conducă Guvernul, USR-PLUS, Camera Deputaților și maghiarii, Senatul.

De asemenea, alt scandal a avut loc pe marginea conducerilor comisiilor speciale de control asupra activității serviciilor de informații. PNL dorește Comisia SRI, însă cei de la USR arată că directorul Serviciului, Eduard Hellvig, provine din formațiunea liberală. Negocierile s-au încheiat fără niciun rezultat.

 

USR: PNL nu e pom de Crăciun, iar noi, globurile

Deputatul USR Rareș Tudor Pop descrie, pe pagina sa de Facebook, cum au eșuat negocierile. “Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru-dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. (…) Din păcate, PNL a venit la discuții și a zis așa: noi avem deja premierul și președintele Camerei Deputaților, hai să înceapă negocierea! Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui să-ți fie parteneri nu îți găsești aliați pentru o majoritate” scrie acesta. Parlamentarul adaugă că “PNL vrea pozițiile-cheie în Executiv și Legislativ, pentru a controla și Guvernul și majoritatea parlamentară, iar celelalte partide doar să-i asigure majoritatea. A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”.

 

Scorurile din alegeri nu impresionează lupta pentru funcții

 

Situația politică explozivă devoalează un blocaj total, la doar o săptămână de la alegerile parlamentare din 6 decembrie. PSD, care a câștigat alegerile, cu 29,32% din voturi la Senat și cu 28,90% din voturi la Camera Deputaților, nu este luat în calculul președintelui nici pentru poziții guvernamentale, nici pentru poziții-cheie în Parlament.

În schimb, PNL, care are 25,58% la Senat și 25,18% la Camera Deputaților, revendică șefia Executivului, majoritatea comisiilor parlamentare și conducerea Camerei Deputaților.

USR-PLUS, care a luat în alegeri 15,86% la Senat și 15,37% la Camera Deputaților, vine cu propunerea de premier și vrea a treia funcție în stat.

AUR, cu 9,08% la Senat și 9,17% la Camera Deputaților, are propria propunere de prim-ministru.

UDMR, cu 5,89% în Senat și 54,74% la Camera Deputaților, are, la rândul său, propria nominalizare de premier și dorește șefia Senatului.

Niciuna dintre aceste formațiuni nu are, însă, cum să constituie singur majoritatea parlamentară. Un Guvern PNL – USR-PLUS – UDMR pare deja aparținând trecutului. PNL și USR sunt la cuțite. PNL cu UDMR nu pot forma majoritatea. PSD singur nici atât, USR și UDMR nu au cum. PSD cu UDMR nu are majoritatea. Poate doar împreună cu AUR, însă între aceștia și UDMR nu există nicio compatibilitate. Doar o asociere PNL-PSD poate da o majoritate consistentă, după redistribuirea mandatelor.

 

Ce variante mai are Iohannis

 

Blocajul politic din preziua consultărilor de la Palatul Cotroceni îi lasă președintelui Klaus Iohannis doar trei scenarii posibile, pentru un anunț, în această seară, cu privire la numele premierului desemnat și la majoritatea parlamentară care să învestească un Guvern până la Crăciun.

Prima variantă ar fi aceea a unui guvern de uniune națională, din care să facă parte toate sau majoritatea partidelor din Parlament.

A doua variantă este crearea unei majorități PSD-PNL, ceea ce, politic, ar dinamita întreaga retorică prezidențială din campania electorală.

A treia variantă posibilă ar fi un guvern minoritar PNL, susținut, însă, din Parlament, de PSD. La schimb, însă, social-democrații trebuie să primească sprijinul liberalilor pentru controlul celor două Camere.

 

 

Social-Democrații nu stau nici ei cu mâinile în sân

 

PSD nu renunță la luptă și, la sfârșitul săptămânii trecute, au încercat să negocieze cu AUR pentru păstrarea Camerei Deputaților în tabăra social-democraților. Marcel Ciolacu a avut, astfel, o întâlnire cu copreședintele Alianței pentru Unitatea Românilor, George Simion, întâlnire intermediată de președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Surse politice arată că AUR nu are nimic împotrivă să sprijine demersul PSD, însă voturile sale sunt insuficiente. Este nevoie de sprijinul UDMR, însă, în această situație, și aici lucrurile s-ar bloca.

Ciolacu ar fi avut o discuție în acest sens cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a refuzat să dea, deocamdată, un răspuns. Este foarte posibil ca UDMR să încerce să negocieze, pe partea dreaptă, o alianță cu PNL, și în Parlament o înțelegere cu PSD.

 

Alegeri cu ghinion pentru președintele Iohannis. Fiecare partid vine, la Cotroceni, cu premierul lui

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis