Influenţa preşedintelui Klaus Iohannis asupra PNL a devenit una dintre principalele teme la care se raportează liberalii aflaţi în cursa pentru şefia partidului. În Modrogan s-au format astfel două curente diametral opuse care ar putea înclina decisiv balanţa la Congres: fie desprinderea de Cotroceni şi un parcurs pe cont propriu al partidului, fie transformarea lui Iohannis în trambulină electorală pentru alegerile parlamentare din 2020.
Relaţia preşedintelui cu partidul care l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2014 a devenit mărul discordiei printre liberali. Sub domnia Alinei Gorghiu erau de notorietate întâlnirile periodice dintre şeful statului şi fosta şefă PNL, deşi acestea nu au fost niciodată confirmate oficial. Voci din partid acuzau însă un truc al liderilor liberali, care pentru a-şi impune anumite idei lăsau celorlalţi membri impresia că iniţiativa ar veni de undeva “de mai sus”. Cu mai puţin de patru luni înainte de Congresul decisiv pentru soarta partidului, influenţa lui Klaus Iohannis a devenit una dintre temele principale ale celor care râvnesc şefia PNL.
Orban e ca Stan Păţitul
Fostul deputat susţine că partidul trebuie să se desprindă de sub influenţa Cotroceniului şi să trăiască “pe propriile picioare”, însă nu exclude un parteneriat “onest şi transparent” cu preşedintele după Congres. Orban speră că Iohannis nu se va implica în alegerile interne din partid, mai ales că el a mai păţit-o o dată. În decembrie 2014, Orban a pierdut lupta internă pentru şefia vechiului PNL în dauna Alinei Gorghiu, susţinută puternic de proaspătul preşedinte ales. Implicarea lui Iohannis a cântărit decisiv la acea vreme, iar Orban a criticat făţiş jocurile de culise manevrate de la Palat. “M-am simţit în mod evident nedreptăţit că domnul preşedinte Iohannis a susţinut-o pe Alina Gorghiu şi nu pe mine”, a recunoscut Orban după alegeri. O declaraţie care se bate cap în cap cu explicaţiile recente ale fostului prim-vice PNL în legătură cu implicarea lui Iohannis în bucătăria partidului: “În ciuda a ceea ce se spune, fără nicio probă, el nu s-a implicat în deciziile curente ale PNL, a lăsat ca PNL să-şi ia deciziile în mod autonom”. Săptămâna trecută însă, Orban a recunoscut o întâlnire avută cu preşedintele înainte de a-şi depune candidatura la şefia PNL. “Nu pot să vă redau discuţiile care s-au purtat între patru ochi”, s-a eschivat fostul deputat. O discuţie învăluită în mister, în urma căreia principalul promotor al decuplării de Cotroceni a primit “binecuvântarea” lui Iohannis pentru a candida la şefia partidului.
Predoiu, controlor în vagon
Candidat şi el la şefia partidului, fostul pedelist are cu totul altă viziune pentru viitorul partidului. Predoiu şi-a expus planurile la şedinţa din week-end a CNC. „Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis”, a fost propunerea fostului ministru pentru liberali. Susţinut de aripa PDL, Predoiu şi-ar dori practic transformarea lui Iohannis în trambulină electorală pentru PNL în perspectiva alegerilor parlamentare care vor urma prezidenţialelor din 2019.
Turcan ar vrea, dar n-are cu cine
Umbra lui Iohannis a rămas deasupra partidului şi mai recent, după instalarea Ralucăi Turcan ca preşedinte interimar. Despre noua şefă umblă vorba că ar fi o altă “favorită” a preşedintelui, mai ales că aceasta conduce filiala PNL Sibiu, una dintre organizaţiile peste media partidului la ultimele alegeri Turcan a fost alegerea iniţială a taberei PDL, a pierdut ulterior susţinerea pedeliştilor, dar pare să nu fi renunţat la gândul unei domnii cu normă întreagă. “Intenţionez să candidez la preşedinţia organizaţiei PNL Sibiu şi, dacă vor considera colegii că rezultatele şi activitatea mea politică sunt suficiente, să am un rol în conducerea partidului”, a spus şefa interimară după şedinţa CNC.
Buşoi, împins să candideze?
Despre noul secretar general al PNL există suspiciuni că ar viza, de fapt, o candidatură la Cogresul din 17 iunie. Liberalii se tem că Buşoi, care va fi responsabil cu organizarea alegerilor, şi-ar putea folosi funcţia pentru a-şi face campanie în teritoriu, urmând să-şi anunţe în ultima clipă candidatura la tron. Buşoi a fost primul candidat al PNL la alegerile pentru primăria Capitalei, fiind retras rapid din cauza “coeficientului de notorietate”. De menţionat că europarlamentarul a fost lansat în lumina reflectoarelor chiar de către preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-a însoţit într-o vizită din decembrie 2015 la Institutul Astronomic. "L-am invitat să mă însoţească", a răspuns Iohannis când a fost întrebat în ce calitate a apărut la braţ cu europarlamentarul. În aceste condiţii, pare lesne de anticipat relaţia PNL-Iohannis sub o ipotetică domnie a lui Buşoi.
În PNL există şi scenariul unei candidaturi a fostului secretar general Ilie Bolojan. Primarul din Oradea este susţinut de Alina Gorghiu şi o bună parte din partid, inclusiv de lideri din fostul PDL. Preşedintele Klaus Iohannis nu ar agrea însă intrarea în cursă a lui Bolojan.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a înscris în PNL în februarie 2013. Un an mai târziu, a primit 95% din voturile delegaților la Congres pentru funcția de președinte al partidului. A rămas la şefia PNL până în decembrie 2014.