x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea Dragnea să ajungă prim-ministru

Cum vrea Dragnea să ajungă prim-ministru

de Marius Gîrlașiu    |    05 Dec 2016   •   08:11
Cum vrea Dragnea să ajungă prim-ministru

Chiar dacă legea de funcţionare a Guvernului le interzice persoanelor condamnate să facă parte din Executiv, Liviu Dragnea ar putea ocupa fotoliul de premier după alegerile parlamentare de duminică. Liderii ALDE şi PSD, dar şi specialiştii în drept constituţional consultaţi de Jurnalul Naţional susţin că Legea fundamentală prevalează în faţa oricărei norme legislative, astfel că şeful PSD ar putea prelua fără probleme Palatul Victoria.

 

Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor prevede că pot fi membri ai Guvernului doar “persoanele care nu au suferit condamnări penale”, caz în care liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-ar putea lua adio de la visul de a fi prim-ministru, din cauza condamnării definitive la doi ani de închisoare dictată în luna aprilie în dosarul Referendumul. Social-democraţii şi aliaţii din partidul lui C.P. Tăriceanu nu s-au resemnat însă şi au găsit soluţia salvatoare cu mai puţin de o săptămână înainte de alegeri. Concret, liderii ALDE şi PSD susţin că Legea fundamentală ar avea întâietate în faţa oricăror piedici legislative, iar acesta va fi şi principalul argument pe care-l vor invoca la negocierile purtate cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. “Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem”, a motivat în weekend C.P. Tăriceanu, el însuşi nominalizat de ALDE pentru fotoliul de prim-ministru. Pe acelaşi discurs a mers şi preşedintele PSD Liviu Dragnea, sâmbătă seara, într-o emisiune electorală la Antena 3. “Până la urmă, Constituţia prevalează în faţa legii”, a fost explicaţia directă a social-democratului, care a mai precizat şi că “deja are în cap” numele celor care vor deveni miniştri în Cabinetul PSD.

 

Ce spun specialiştii în drept

Articolul 103 din Constituţie prevede că “preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Aşadar, nicio precizare despre condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească un prim-ministru, condiţii care există însă în legea de funcţionare a Guvernului, adoptată în 2001 prin votul decisiv al pesediştilor. Argumentul şefilor ALDE şi PSD este confirmat şi de specialiştii în drept constituţional. “Constituţia nu se referă la motive de imposibilitate a propunerii unui prim-ministru de către o majoritate. Între lege şi Constituţie, până la urmă contează Constituţia în materia constituirii Guvernului. Dacă prim-ministrul desemnat formează o majoritate, preşedintele nu poate să o refuze”, a explicat profesorul Gheorghe Iancu, pentru Jurnalul Naţional. Mai mult, pesediştii susţin că Liviu Dragnea ar mai avea un avantaj prin faptul că în cazul său Instanţa Supremă nu a dictat nicio sancţiune în materie de drepturi electorale. Şeful PSD a scăpat de pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege şi de a fi ales, care funcţionează, de exemplu, în cazul fostului premier Adrian Năstase.

 

Nu ar mai avea timp să modifice legea

La sfârşitul lunii trecute, şefa PNL Alina Gorghiu arunca pe piaţă zvonul conform căruia juriştii din PSD caută soluţii pentru modificarea legii de funcţionare a Executivului, tocmai pentru a-i permite lui Liviu Dragnea să preia funcţia de premier după alegeri. “Să ştiţi că acum în PSD cam toată lumea se agită să modifice legislaţia. E acea lege din 2001 căreia încearcă să îi dea de cap, e legea care prevede interdicţia persoanelor condamnate de a ocupa poziţii în Executiv, ca să fiu mai clară”, spunea şefa liberalilor. Dincolo de discursul pur electoral, modificarea legii 90/2001 este aproape imposibilă în acest mandat. Actualii parlamentari vor mai avea o singură săptămână de lucru după alegerile din 11 decembrie şi pare greu de crezut că va exista timp suficient pentru ca un proiect de modificare să fie adoptat. Dat fiind că legea în discuţie este una organică, ar fi nevoie de votul majorităţii membrilor ambelor Camere ale Parlamentului, o utopie în condiţiile în care mulţi dintre aleşi nici măcar nu mai candidează.

 

Sergei Stanishev, preşedintele PES: Partidul Socialiștilor Europeni își reiterează sprijinul pentru PSD în perspectiva viitoarelor alegeri. Liderii social-democrați din Europa își pun toată încrederea că Liviu Dragnea și PSD vor forma guvernul la scurt timp după alegeri.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea