x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Alegerile parlamentare anticipate nu sunt oportune, dar legea electorală trebuie schimbată

Dragnea: Alegerile parlamentare anticipate nu sunt oportune, dar legea electorală trebuie schimbată

de Agerpres    |    22 Aug 2014   •   22:56
Dragnea: Alegerile parlamentare anticipate nu sunt oportune, dar legea electorală trebuie schimbată

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a declarat, vineri, la Suceava, că organizarea de alegeri parlamentare anticipate, anul viitor, nu este oportună, însă trebuie schimbată actuala lege electorală care a permis să fie 588 de aleşi în Legislativ.

''Nu văd de ce. După prezidenţiale să chemăm românii iar la un scrutin electoral. Cred că 2015, fiind un an, teoretic fără alegeri, ar fi anul în care am putea aşeza lucrurile în foarte multă linişte. Ar fi un an care ar fi bine să fie folosit pentru finalizarea strategiei iniţiate deja de Victor Ponta de dezvoltare a acestei ţări şi de consolidare a creşterii economice. Să avem şi în 2015 alegeri şi în 2016 alegeri locale ...'', a spus Dragnea.

Totodată, el a afirmat că actuala lege electorală ''este o prostie'', cu efecte greu de explicat.

''Suntem 588 de parlamentari. Cu parlamentari care au ajuns în Parlament datorită calculatorului, datorită unui sistem incorect. Oamenii sunt nemulţumiţi că votează ceva şi văd în Parlament altceva. Oricum, actuala lege trebuie să dispară'', a spus Dragnea.

Preşedintele executiv al PSD a adăugat că în opinia lui sunt două opţiuni: votul pe liste sau votul uninominal pur.

''Fiecare dintre variante are şi avantaje şi dezavantaje. Cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă, fără patimă, cu privirea spre viitor şi să ne lămurim cam ce vrem cu scena politică. Vrem să avem în continuare o scenă politică bulversată, amestecată, cu partide balama care să influenţeze formarea majorităţilor sau să ne uităm, dacă vrem ca în America sau, în general în societăţile anglo-saxone, unde încet-încet scena politică se limpezeşte între stânga şi dreapta, ma rog, între două partide importante, şi nu se fac majorităţi care depind de două, trei sau patru partide'', a mai spus Dragnea.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat joi, la ieşirea din Penitenciarul Jilava, că ar fi nevoie peste un an de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid. El a adăugat că ar fi nevoie de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă, astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea