x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fiasco total în Parlament. PSD nu a putut supune la vot moțiunea de cenzură

Fiasco total în Parlament. PSD nu a putut supune la vot moțiunea de cenzură

01 Sep 2020   •   08:12
Fiasco total în Parlament. PSD nu a putut supune la vot moțiunea de cenzură

Ședința în care Parlamentul trebuia să dezbată, final, și să voteze moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Ludovic Orban nu a mai avut loc, aseară, după ce s-a constatat că nu a fost întrunit cvorumul de 233 de voturi, necesar. Din 250 de voturi despre care vorbea președintele PSD, chiar ieri, la începutul ședinței, Opoziția a reușit să aducă în sala de Plen doar 226 de senatori și deputați. Interesant este că zece parlamentari care ar fi trebuit să voteze moțiunea nu s-au prezentat la apelul nominal. Unul căruia i-a încetat mandatul chiar ieri, trei care se află internați în spital sau sunt în autoizolare, deoarece au fost fie depistați cu Covid-19, fie au fost în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus, iar alți șase aleși au absentat efectiv nemotivat.

 

Pentru prima dată, în ultimii 8 ani, când PSD inițiază o moțiune de cenzură, acest demers nu a putut fi dus până la capăt, cu toate că social-democrații se bazau pe un număr de 255 de voturi, din 233 necesare, în vederea demiterii Guvernului Orban. Moțiunea nici măcar nu a putut fi supusă votului final, întrucât nu a fost realizat cvorumul de ședință, Opoziția adunând doar 226 de parlamentari prezenți în sală.

 

Cum arătau calculele înaintea ședinței

Conform datelor oficiale existente în baza de date a celor două Camere ale Parlamentului, la Senat, Grupul PSD numără 71 de parlamentari, iar la Camera Deputaților, Grupul PSD, din care fac parte PSD, Gruparea Umanistă și ALDE, la care se adaugă reprezentanții noului Partid Republican, numără 138 de aleși. Tot la Senat, mai există șase parlamentari neafiliați, membri ai Pro România și ALDE, în timp ce la Camera Deputaților, pro-moțiune ar fi trebuit să se adauge cel puțin patru parlamentaru ex-PSD, ex-PNL și ALDE (este vorba despre un deputat care nu s-a înscris în Grupul PSD, dar este membru al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu). Adunați, toți acești parlamentari însumează 240 de aleși. Cu 7 mai mulți decât numărul minim necesar trecerii moțiunii de cenzură, însă cu zece mai puțini decât cei anunțați de conducerea PSD.

Cel mai probabil, social-democrații s-au bazat și pe sprijinul unor parlamentari din Grupul Minorităților Naționale, dar și din partea PMP.

 

Câți parlamentari au fost prezenți în sală

La debutul ședinței, în sală se aflau 170 de parlamentari, iar la propunerea deputatului PNL Florin Roman, lucrările au fost suspendate până în jurul orei 15:30, cu mențiunea strigării “catalogului”, pentru a se vedea dacă există cvorum. După reluarea ședinței, s-a constatat faptul că niciunul dintre parlamentarii Minorităților Naționale nu a fost prezent, nimeni de la PMP, nimeni de la USR, nimeni de la UDMR și nimeni de la PNL. Dar nici patru neafiliați.

Însă lucrurile s-au dovedit a fi cu adevărat complicate când s-a constatat că mandatul PSD-istului Valeriu Steriu a expirat chiar ieri, iar doi senatori PSD au absentat, deoarece se află în autoizolare. Este vorba despre Carmen Dan, a cărei mamă a fost testată pozitiv, iar senatoarea a fost contact direct al acesteia, și de senatorul Adrian Todor. De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu se află internat în spital, cu o bronșită.

La apelul nominal, însă, s-a constatat absența parlamentariloer PSD Roxana Pațurcă, Sorin Bota și Dan Ciocan, a senatorilor ALDE Ion Hadârcă și Mihai Ruse, precum și a fostului deputat ALDE, actual parlamentar republican, Marian Cucșa.

În schimb, toți parlamentarii Pro România, atât din Senat, cât și din Camera Deputaților, au fost prezenți. Cu toate acestea, numărul parlamentarilor prezenți a fost de 226, cu șapte mai puțini decât necesarul realizării cvorumului.

 

Guvernul Orban și-a făcut propria majoritate de chiulangii în Parlamentul României

 

O nouă moțiune, reluarea votului sau batista pe țambal

Odată închisă ședința de ieri, cu o moțiune nevotată, s-a încheiat și ședința extraordinară a Parlamentului României. Astăzi, începe oficial ședința ordinară a Legislativului, fapt ce ridică semne serioase de întrebare cu privire la posibilitatea reluării votului pe marginea acestei moțiuni de cenzură. PNL arată că nu poate fi votată o moțiune de cenzură într-o altă sesiune decât aceea în care a fost depusă și citită.

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, imediat după încheierea ședinței, că, în zilele următoare, va fi organizat un Comitet Politic Național, în care se va lua o decizie cu privire la calea de urmat. Social-democrații sunt de părere că, în Constituție, nu este nicăieri prevăzută interdicția votării unei moțiuni de cenzură deja depuse și citite, însă nevotată din cauza lipsei cvorumului. Ciolacu arată că există două variante de lucru: fie se va reprograma votul pe această moțiune, fie va fi inițiată o nouă moțiune de cenzură. Surse politice arată, însă, că este posibilă și o a treia variantă, în sensul ca lucrurile să rămână așa, fără să mai fie votată nicio moțiune.

În lipsa votului de ieri, Guvernul Orban este, pentru prima dată, legitimate ca având o majoritate în Parlament, fără sprijinul PSD. De altfel, Guvernul așteaptă și decizia Curții Constituționale cu privire la sesizarea făcută pe marginea existenței conflictului juridic de natură constituțională legat de faptul că a fost depusă o moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare.

 

Dezertorii, amenințați cu excluderea

Social-democrații au de luat și o decizie organizatorică internă, în cadrul Comitetului care va avea loc zilele următoare. Marcel Ciolacu a precizat, ieri, că, fără niciun dubiu, toți parlamentarii PSD care au absentat, ieri, fără motiv, vor fi excluși din partid. Acest lucru fusese, deja, anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute, atât de către prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, cât și de către secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Mai mult, Marcel Ciolacu a precizat că se îndoiește de verdicitatea “îmbolnăvirii” bruște a celor trei parlamentari care au invocat probleme de natură medicală, pentru a lipsi de la Plen.

×