Premierul Victor Ponta spune că sfatul său către Dan Şova şi către ceilalţi miniştri este că dacă există tentative de mituire a lor să sesizeze imediat DNA, el precizând că în vizita pe care a făcut-o în China nu a avut în delegaţie niciun om de afaceri.
Întrebat de jurnalişti, joi, la Giurgiu, dacă a fost informat de către Dan Şova despre încercarea unui om de afaceri de a-l mitui, premierul a răspuns:
"E sfatul meu şi pentru domnul Sova şi pentru ceilalţi miniştri: dacă se întâmplă să vina cineva cu o ofertă, să se ducă direct la DNA. M-a înştiinţat. Nu ştiu să va dau cazuri concrete, este un îndemn pe care l-am făcut tuturor miniştrilor, secretarilor de stat: «există vreo tentativă din partea cuiva, mergeţi imediat la DNA»".
Întrebat dacă tentativa de mituire a lui Şova a avut loc în vizita sa din China, în luna iulie, Ponta a spus că din delegaţia care l-a însoţit nu a făcut parte niciun om de afaceri.
"Nu conosc detalii. Eu nu am avut niciun om de afaceri în delegaţie cu mine în China. Atunci m-aţi criticat pentru asta, acum sper că nu mă criticaţi că nu am avut oameni de afaceri în delegaţie. Deci eu nu am avut niciun om de afaceri în delegaţie în China, poate a fost în altă vizită a domnului Şova", a adăugat Victor Ponta.
Ministrul Dan Şova a declarat, joi, că a depus o plângere penală la DNA împotriva reprezentantului unei mari companii care, în timpul unei vizite făcute în China, a încercat să îl mituiască pentru a obţine un contract vizând construcţia unui tronson de autostradă.
"Acum o lună şi ceva când m-am întors din China am depus o plângere penală la DNA împotriva unui reprezentant al unei firme mari care a încercat să mă mituiască pentru a obţine un tronson de autostradă", a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova.
Ministrul nu a dezvăluit cine este cel care ar fi vrut să îl corupă.
El a mai spus că în momentul în care s-a întors din China, imediat ce a coborât din avion, l-a informat pe premierul Victor Ponta asupra acestei încercări de mituire.
"Poziţia premierului a fost simplă. A spus «sesizează DNA-ul imediat» şi am sesizat DNA-ul. În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie", a afirmat Dan Şova.
Plângerea ministrului Dan Şova a fost trimisă de DNA, care şi-a declinat competenţa în acest caz, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bihor, Cristian Ardelean, a declarat, joi, că plângerea lui Şova privind o tentativă de mituire a sa de către reprezentantul unei firme a fost înregistrată la instituţia pe care o reprezintă, pe numele omului de afaceri Călin Roman.
Cristian Ardelean a afirmat că în dosar se află plângerea ministrului Şova şi câteva acte, printre care şi cartea de vizită a lui Călin Roman, iar cercetările se află în fază incipientă în acest caz.
"În denunţ este indicat şi numele unui martor care ar fi asistat la discuţii", a adăugat Ardelean, potrivit căruia acesta va fi chemat la audieri.
Călin Roman este directorul general al grupului de firme Selina, patronat de Beniamin Rus.
Călin Roman nu a putut fi contactat, însă patronul companiei, Beniamin Rus, a declarat că acuzaţiile aduse omului de afaceri nu sunt reale.
"Călin Roman a fost într-adevăr în China. Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţean şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu. Acuzaţiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale", a declarat Rus.
Ministrul Dan Şova a fost în vizită în China, alături de premierul Victor Ponta, la începutul lunii iulie.
De asemenea, Şova a fost la Beijing şi în perioada 2-7 septembrie, când a participat la lucrările Comisiei guvernamentale româno -chineză de cooperare economică. Pe agenda vizitei s-au aflat forumul de afaceri româno-chinez, lucrările comitetului consultativ româno - chinez în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi lucrările şedintei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale româno - chineză de cooperare economică.