x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis acuză PSD că îi amputează puterile

Iohannis acuză PSD că îi amputează puterile

de Sînziana Duţă    |    17 Mai 2017   •   12:10
Iohannis acuză PSD că îi amputează puterile
Sursa foto: Cristian Cristel

Administraţia Prezidenţială a reacționat dur după ce Senatul a decis eliminarea preşedintelui Klaus Iohannis din procedura de numire a șefului „Doi și-un sfert”. Prin vocea purtătorului de cuvânt, șeful statului a acuzat că modificările adoptate de senatori reprezintă „o acțiune cu miză politică” care are ca scop limitarea atribuțiilor prezidenţiale şi ridică îngrijorări asupra sănătăţii statului de drept.

Purtătorul de cuvânt al președinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a caracterizat drept „grav și îngrijorător” modul în care acţionează puterea legislativă și Executivul controlate de PSD, acuzând că limitarea atribuţiilor președintelui este „o practică pe care acest Guvern o aplică în mai multe contexte”. Declarația vine după ce, luni, Senatul a adoptat, în calitate de for deciziAdministraţia Prezidenţială a reacționat dur după ce Senatul a decis eliminarea preşedintelui Klaus Iohannis din procedura de numire a șefului „Doi și-un sfert”. Prin vocea purtătorului de cuvânt, șeful statului a acuzat că modificările adoptate de senatori reprezintă „o acțiune cu miză politică” care are ca scop limitarea atribuțiilor prezidenţiale şi ridică îngrijorări asupra sănătăţii statului de drept. Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre «curajoşii» ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea... eu nu mă joc. Cristi Dănileţ, fost membru CSM SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA. Ministerul Justiţiei a solicitat SRI (n.r. în 2012) un spaţiu pentru această arhivă, SRI a comunicat că nu deţine un spaţiu corespunzător pentru a prelua această arhivă. Adrian Ţuţuianu, sentor PSD, preşedintele Comisiei SRI onal, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței privind organizarea DGPI, prin care președintele României a fost scos din procedura de numire a șefului acestei structuri. Astfel, conducerea DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, va fi numită și eliberată din funcție de către ministrul Afacerilor Interne, fără avizul CSAT, așa cum era prevăzut până în prezent. „Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor președintelui. Am văzut același tip de acţiune și în cazul ANCOM. Prin votul de la Senat, conducerea DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al președintelui. Care este raţiunea eliminării CSAT? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică. Prezenţa președintelui în procesul decizional, atunci când vorbim de o instituţie cu rol fundamental, cum este DGPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a raportului de forţe în stat și o granaţie că nu se ajunge la derapaje politice”, a acuzat Mădălina Dobrovolschi. Cabinetul Grindeanu a modificat recent, prin ordonanţă de urgenţă, și procedura de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Președintele Klaus Iohannis a acuzat, ulterior, că această ordonanță de urgență a Guvernului seamănă izbitor cu celebra Ordonanţă 13 care modifica legislația penală.

Un proiect de lege care prevede eliminarea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor de Parchete (DNA, DIICOT, Parchetul General) şi a conducerii ÎCCJ se află în prezent în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului.

×
Subiecte în articol: iohannis psd ANCOM