x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Încă asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări,iar acestea trebuie să înceteze

Iohannis: Încă asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări,iar acestea trebuie să înceteze

19 Apr 2018   •   12:37
Iohannis: Încă asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări,iar acestea trebuie să înceteze

Încă asistăm în România la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări, inclusiv necesitatea protejării concurenţei, iar acest fapt trebuie să înceteze, se arată în mesajul transmis de preşedintele României, Klaus Iohannis, la conferinţa de lansare a raportului de activitate pentru 2017 al Consiliului Concurenţei. 

"Rămân unele bariere şi practici economice care nu pot fi trecute cu vederea. Din păcate, încă asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări, inclusiv necesitatea protejării concurenţei şi acest fapt trebuie să înceteze. În ultimă instanţă, sectorul public are obligaţia să se supună aceloraşi exigenţe ca şi cel privat", a transmis Iohannis, în mesajul citit de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. 

Şeful statului a felicitat activitatea Consiliului Concurenţei din 2017 şi modul în care această instituţie îşi îndeplineşte misiunea de a susţine un mediu de afaceri corect, centrat pe principiile economiei de piaţă. 

"Prezentarea raportului dumneavoastră de activitate are, în acest context, meritul de a stimula dialogul dintre autorităţi, mediul de afaceri şi consumatori. Cred că această interacţiune trebuie cultivată constant, fiind în spiritul principiilor transparenţei şi liberei concurenţe a ideilor, indispensabile dezvoltării autentice", a susţinut preşedintele ţării. 

El a arătat că, pentru a performa, România are nevoie de politici publice sustenabile şi predictibile, de instituţii solide, bine ancorate în realităţile economiei de piaţă şi care, înainte de toate, sunt orientate către bunăstarea oamenilor pe termen lung, concomitent cu o evoluţie sănătoasă a mediului de afaceri. 

Concurenţa loială mobilizează iniţiativele antreprenoriale şi încurajează actorii economici, fie autohtoni sau străini, să contribuie la prosperitatea economică a României. 

"Tocmai de aceea, autoritatea în domeniu are un rol major în consolidarea şi dezvoltarea pieţelor din ţara noastră, contribuind la stimularea eficienţei, inovaţiei şi fair-play-ului economic, ceea ce este fundamental pentru o economie deschisă şi tot mai racordată la piaţa unică europeană. În aceste condiţii, sunt cu atât mai importante rezultatele dumneavoastră în cei 20 de ani de activitate pentru promovarea unui mediu concurenţial corect, condiţie esenţială a libertăţii economice şi a prosperităţii", consideră Iohannis. 

Anul 2017 a adus şi contribuţii concrete în sectoare precum cel financiar-bancar, energetic, al asigurărilor sau cel medical. Reglementările în aceste domenii au un impact direct şi benefic asupra consumatorilor şi asupra competitivităţii mediului de afaceri. 

"Economia modernă se află într-o dinamică accelerată, caracterizată prin transformări tehnologice care deschid noi şi noi oportunităţi. În acest context, o concurenţă corectă conduce la o mai bună alocare a resurselor în economie, mediul de afaceri fiind încurajat să inoveze continuu. Tocmai de aceea, Consiliul Concurenţei are şi un rol prospectiv, de a veni în întâmpinarea acestor tendinţe şi de a dezvolta şi componenta educativă, care să îi consolideze relaţia cu mediul antreprenorial dinamic şi inovativ", se mai arată în mesajul preşedintelui. 

Potrivit acestuia, în calitatea sa de apărător al principiilor pieţei libere, Consiliul Concurenţei este cel căruia îi revine sarcina de a indica ceea ce este corect să se petreacă în economia de piaţă. Astfel, este esenţial ca toţi actorii pieţei libere să îşi înţeleagă rolul şi atribuţiile într-un cadru caracterizat de reguli simple şi clare, căci doar astfel poate fi guvernat eficient un mediu economic complex. 

Eficienţa autorităţilor de reglementare derivă, în foarte mare măsură, din gradul lor de independenţă instituţională, iar acest principiu este obligatoriu să fie respectat în continuare, şi nu doar în privinţa concurenţei. Menţinerea independenţei faţă de actorii din economie şi politică rămâne vitală pentru credibilitatea şi eficienţa instituţiei, a subliniat preşedintele. 

"Integrarea eficientă a Românei pe piaţa unică europeană - inclusiv, cât mai curând posibil, în zona euro - nu poate avea loc în lipsa unui mediu concurenţial performant, care să stimuleze competitivitatea şi creşterea economică sustenabilă. Consolidarea pieţelor şi a procesului concurenţial nu reprezintă o misiune uşoară, ceea ce reclamă un cadru de cooperare eficient cu toate instituţiile statului, precum şi cu mediul de afaceri şi consumatorii", a mai spus Iohannis. 

Cele mai importante intervenţii ale Consiliului Concurenţei de anul trecut au dus la economii pentru consumatori cuprinse între 284 şi 509 milioane de lei (între 63 şi 113 milioane de euro), în domeniul controlului concentrărilor economice şi al înţelegerilor anticoncurenţiale, se arată în raportul anual al instituţiei. 

Aceste date au fost obţinute folosind o metodologie dezvoltată de Comisia Europeană. Determinarea impactului asupra consumatorilor la nivelul unei pieţe se obţine prin estimarea costurilor evitate de către aceştia ca urmare a intervenţiei autorităţii de concurenţă. 

Totodată, impactul deciziilor Consiliului Concurenţei se poate întinde pe o perioadă mai îndelungată de un an, întrucât efectele practicilor anticoncurenţiale asupra preţurilor s-ar fi manifestat pe o perioadă mai lungă în lipsa intervenţiei autorităţii, se mai arată în documentul menţionat. 

S-au analizat, pentru determinarea impactului, piaţa producţiei şi comercializării untului, serviciile medicale şi de imagistică, distribuţia de filme către cinematografe, profesiile liberale (notari publici), serviciile de pază, serviciile de transport local de persoane în regim de taxi din Iaşi, comercializarea acumulatorilor auto, servicii de extindere şi dezvoltare a sistemelor informative, comercializarea de contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice şi prestarea serviciilor aferente măsurării energiei electrice, servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru căldură. 

În 2007, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenţei a fost de 123,1 milioane de lei, respectiv 26,9 milioane de euro. Comparativ, cuantumul bugetului finanţat din fonduri publice în anul 2007 a fost de 47,1 milioane de lei. 

În cei 20 de ani de activitate a Consiliului, economiile aduse consumatorilor s-au ridicat la peste un miliard de euro, potrivit raportului. AGERPRES

×