x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile ghimbirului pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă îl consumi în fiecare zi

Beneficiile ghimbirului pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă îl consumi în fiecare zi

de Anastasia Paul    |    19 Sep 2024   •   23:00
Beneficiile ghimbirului pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă îl consumi în fiecare zi

Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, care include cardamonul și turmericul. Este adesea folosit drept condiment și în scopuri medicinale.

Culturile din întreaga lume au folosit ghimbirul de mii de ani pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv durerea, greața, răceala. Planta a mai fost folosită pentru ameliorarea flatulenței și balonării, și pentru a trata tulburările sistemului nervos.

Ca agent antimicrobian, antiinflamator și potențial anti-cancerigen, rădăcina de ghimbir a fost studiată pentru efectele sale asupra tulburărilor digestive, artritei, cancerului și a diferiților factori legați de sănătatea inimii. Efectele antiemetice ale ghimbirului (pentru a ameliora greața) pot fi benefice în sarcină, rău de mișcare și post-anestezie.

Cercetările susțin potențialele beneficii generale pentru sănătate ale rădăcinii de ghimbir.

Bogat in antioxidanți

Ghimbirul conține câțiva compuși bioactivi care contribuie la efectele de promovare a sănătății în organism. Antioxidanții sunt compuși bioactivi care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind stresul oxidativ și deteriorarea celulelor care provoacă boli.

Compușii bioactivi din ghimbir includ:

Gingeroli și shogaoli: aceștia sunt compușii principali responsabili pentru aroma icantă și ascuțită a ghimbirului, și contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Gingerolii, cum ar fi 6-gingerolul și shogaolii au multe proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Paradoli și zingeroni: Acești compuși sunt prezenți și în ghimbir, și contribuie la efectele sale generale asupra sănătății, inclusiv beneficiile antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii.
Terpenoide și terpene. Terpenoizii pot ajuta la eliminarea celulelor deteriorate. Terpenele specifice din ghimbir, cum ar fi limonenul și linalolul, au fost studiate pentru potențialele lor calități neuroprotectoare.

Dureri musculare și articulare

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, în primul rând datorită compușilor săi de gingerol și shogaol, care pot bloca căile din organism legate de inflamație. Inflamația în exces poate duce la durere.

Studiile clinice sugerează că ghimbirul poate ajuta la durerile musculare după exerciții fizice. Consumul zilnic a 2 grame de ghimbir crud sau tratat termic poate reduce inflamația cauzată de uzura musculară, în timp ce suplimentarea cu 4 grame de ghimbir ar putea accelera recuperarea musculară după exerciții intense.

Alte studii indică faptul că ghimbirul poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei, care sunt adesea exacerbate de inflamație. Artrita este o afecțiune care are ca rezultat disconfort și durere articulară.

Disconfort digestiv

Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea disconfortului digestiv. Ghimbirul și diferitele sale componente lucrează în tractul digestiv pentru a calma digestia, pentru a stimula contracțiile stomacului și pentru a promova golirea gastrică și motilitatea (mișcarea) intestinală.

Aceste efecte pot ajuta la ameliorarea simptomelor precum distensia, balonarea, durerea și greața, care sunt adesea asociate cu golirea gastrică lentă și o afecțiune cunoscută sub numele de dispepsie funcțională (indigestie cronică).

Într-un studiu pe 51 de pacienți cu dispepsie funcțională, participanții care au luat două suplimente zilnice de ghimbir, de 540 de miligrame (unul înainte de prânz și unul înainte de cină), timp de patru săptămâni au avut simptome semnificativ îmbunătățite, cum ar fi sațietatea după masă,reducerea durerilor abdominale și arsurilor la stomac.

Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub numele de reflux acid cronic.

Fluxul sanguin
Ghimbirul, în special compusul său 6-gingerol, a fost studiat pentru efectele sale asupra tensiunii arteriale. Cercetările arată că ghimbirul poate avea un rol în îmbunătățirea vasodilatației (deschiderea și lărgirea vaselor de sânge pentru un flux sanguin mai bun) și reglarea nivelului de sodiu.Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a valida aceste constatări.

Potrivit cercetătorilor, dozele mari (2, 4 și 6 grame pe zi) de suplimente cu ghimbir pot obține acestea și alte beneficii legate de fluxul sanguin și sănătatea inimii.

Nivelul zahărului în sânge
Ghimbirul poate juca un rol în controlul zahărului din sânge. Glicemia echilibrată poate stabiliza nivelurile de energie și poate preveni complicațiile legate de diabet și boli de inimă.

Studiile clinice sugerează că ghimbirul poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Suplimentarea zilnică cu ghimbir ( 1-3 grame pe zi) timp de câteva săptămâni a îmbunătățit glicemia (FBS) și nivelurile de HbA1c (o măsură a controlului zahărului din sânge). Unele cercetări au arătat și reduceri ale trigliceridelor și ale colesterolului total.

Cercetările sugerează că 6-gingerolul poate ajuta la reglarea GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului 1), un hormon care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. GLP-1 sprijină eliberarea de insulină și promovează o mai bună absorbție a glucozei (zahărului) în mușchi, ceea ce poate îmbunătăți nivelul de energie.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a susține și înțelege efectele ghimbirului asupra controlului zahărului din sânge.

Nivelul de colesterol
Suplimentarea zilnică cu ghimbir ar putea fi benefică pentru gestionarea colesterolului. Menținerea unui nivel sănătos de colesterol este un factor care poate reduce riscul de boli de inimă.

Un studiu clinic pe femei obeze cu neoplasme ale sânilor (tumori) a constatat că suplimentarea zilnică cu ghimbir împreună cu exercițiile în apă le-ar putea îmbunătăți nivelul de colesterol. Rezultatele au indicat că suplimentarea cu ghimbir poate fi asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride, și niveluri mai ridicate de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL).

Reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Cercetătorii sugerează că 6-gingerolul poate sprijini mecanismele de prevenire a cancerului. Aceste mecanisme includ eliminarea de celulele deteriorate, uciderea celulelor canceroase, eliminarea alimentării cu sânge a tumorilor (inhibarea creșterii acestora) și prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

Proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului ar putea, de asemenea, să inhibe anumite tipuri de cancer. Unele tipuri de cancer, inclusiv tumorile de sân, sunt legate de afecțiuni inflamatorii legate de obezitate. Un exemplu este sindromul metabolic, care include hipertensiune arterială, niveluri anormale de zahăr din sânge și colesterol crescut.

Capacitatea ghimbirului de a îmbunătăți markerii de colesterol HDL (bun), colesterolul LDL (rău) și trigliceridele ar putea, de asemenea, să reducă indirect riscul de cancer de sân.

Profiul nutrițional al rădăcinii de ghimbir

Cinci felii, sau aproximativ 11 grame, de rădăcină de ghimbir crudă oferă:

Calorii: 8,8
Proteine: 0,2 g
Grăsimi: 0,08 g
Sodiu: 1,43 mg
Carbohidrați: 1,96 g
Fibre: 0,22 g
Zaharuri: 0,187 g
Ghimbirul, ca multe alimente vegetale, este compus din macronutrienți (proteine, grăsimi și carbohidrați), și conține diverse vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C. Cu toate acestea, cantitățile de vitamine și minerale din rădăcina de ghimbir sunt minime. Beneficiile nutriționale și potențialele terapeutice ale rădăcinii de ghimbir sunt în general asociate cu compușii săi bioactivi.

Riscurile consumului rădăcinii de ghimbir

Ghimbirul este recunoscut ca fiind sigur pentru consum. Autoritatea pentru Alimente și Medicamente a SUA recomandă o doză zilnică maximă de până la 4 grame pe zi, deoarece doze mai mari de ghimbir pot duce la tulburări de stomac și reflux acid.

În timp ce alergiile la condimente sunt rare, o anumită enzimă găsită în ghimbir (cisteină proteinază GP-1) poate declanșa reacții alergice la unele persoane.

Ghimbirul nu este recomandat atunci când iei Coumadin (warfarină) sau alți diluanți ai sângelui, deoarece poate crește riscul de sângerare. De asemenea, ar putea crește riscul de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge) dacă este luată împreună cu anumite medicamente pentru diabet.

Cum să prepari ghimbirul

¼ cană rădăcină de ghimbir, tocată
¼ cană apă
Suc de 1 lămâie medie (sau după gust)
Pune rădăcina de ghimbir tocată cu un sfert de cană de apă într-un blender de mare putere. Apoi strecoară piureul printr-o strecurătoare cu plasă fină pentru a extrage sucul. La final, amestecă sucul de ghimbir cu sucul de lămâie.

Sfaturi pentru aromă

Poți adăuga alte ingrediente pentru diferite arome și beneficii. 
Piper Cayenne
Turmeric și piper negru
Apa de nucă de cocos
Sucuri de citrice

Îndulcitori: Îndulcește ușor cu miere, sirop de arțar sau agave dacă vrei să reduci aroma puternică.

Ghimbirul are o lungă istorie de utilizare medicinală pentru tratarea afecțiunilor cum ar fi durerea, greața, problemele digestive și tulburările sistemului nervos. Cercetările moderne susțin beneficiile sale pentru digestie și sugerează că poate ajuta la prevenirea bolilor prin sprijinirea controlului zahărului din sânge, reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol.

În general este considerat sigur în doze de până la 4 grame pe zi. Dacă iei medicamente, în special diluanți de sânge sau agenți de scădere a zahărului din sânge, consultă un furnizor de asistență medicală înainte de a-l include în dieta zilnică, potrivit health.com.

×
Subiecte în articol: ghimbir sanatate consum zilnic