x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis se cațără pe tragedia de la Caracal și lasă Guvernul în aer

Iohannis se cațără pe tragedia de la Caracal și lasă Guvernul în aer

de Ion Alexandru    |    05 Sep 2019   •   07:59
Iohannis se cațără pe tragedia de la Caracal și lasă Guvernul în aer

Așteptat să ofere un răspuns cu privire la acceptarea sau nu a propunerilor înaintate de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru preluarea, interimară, a celor trei posturi ministeriale lăsate libere de ALDE, prin ieșirea de la guvernare, președintele Klaus Iohannis a lansat, ieri, un atac virulent la adresa PSD. În discursul său, Iohannis a încercat să sugereze că PSD este vinovatul principal pentru tragedia de la Caracal și a anunțat că România va avea un altfel de guvern. Nu se știe când, cum și dacă, până atunci, țara va putea fi guvernată.

 

În loc să anunțe dacă numește sau nu miniștrii interimari, pentru a debloca activitatea Guvernului, Klaus Iohannis a susținut, aseară, o declarație de presă în care a acuzat Executivul PSD de faptul că este vinovat de tragedia petrecută la Caracal. „În loc să pună în aplicare măsuri, pe care chiar eu le-am sugerat, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, PSD este preocupat doar să-și consolideze puterea, scoțând funcții la mezat. Așa arată o guvernare eșuată”, a precizat candidatul PNL de la tribuna Administrației Prezidențiale.

Acesta a adăugat: „Românii așteaptă de la stat respect și siguranță. Guvernarea PSD nu-și cunoaște rolul. PSD a primit mai multe propuneri concrete pentru măsurile care trebuie luate, pe care le ignoră. PSD a abandonat propriile deziderate de a repara dezechilibrele sistemice”, precizând că tragedia de la Caracal arată cum funcționează instituțiile statului.

 

Nicio vorbă despre ministerele fără miniștri

Urcându-se pe tragedia de la Caracal, președintele lasă de înțeles acțiunile politice pe care le are în vedere. „Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii au nevoie și vor avea o altă guvernare. Se impune resetarea statului. Este nevoie de o guvernare proeuropeană”, a conchis șeful statului, fără să facă absolut nico referire la ce se va întâmpla cu posturile de miniștri rămase fără titulari, odată cu plecarea ALDE de la guvernare.

De altfel, pe surse, ieri circula informația potrivit căreia Klaus Ionannis nu are de gând să numească cele trei propuneri de miniștri interimari pentru Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul, pe care premierul Viorica Dăncilă le-a transmis la Palatul Cotroceni de mai bine de o săptămână. Acesta este și motivul pentru care ședința săptămânală de guvern nici măcar nu a putut fi convocată, din motiv că Guvernul este complet blocat.

În condițiile inedite în care se află, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență sau hotărâri de Guvern în domeniul Mediu sau Energie, iar ședințele de guvern nu se mai pot ține. Mai mult, trei ministere nu mai pot plăti facturi de cheltuieli curente și salarii din cauză că în lipsa miniștrilor interimari nu are cine angaja prin semnătură toate acestea. Doar Curtea Constituțională poate stabili, în acest caz, calea de urmat dacă Guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un nou conflict juridic de natură constituțională cu șeful statului.

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Ionannis tragedie caracal