x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis îşi ia mâna de pe liberali şi nu prea

Klaus Iohannis îşi ia mâna de pe liberali şi nu prea

de Andreea Dumitrache    |    06 Apr 2017   •   09:39
Klaus Iohannis îşi ia mâna de pe liberali şi nu prea
Sursa foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

La summitul popularilor europeni, din Malta, Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor să nu mai conteze pe sprijinul său pentru că nu se va mai implica în destinul partidului şi nici nu-i va mai promova pe liderii PNL dacă partidul nu se reformează. Surse din Partidul Naţional Libe­ral au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că preşedintele ar avea totuşi un preferat pentru conducerea liberalilor. Este vorba despre fostul secre­tar general Dan Motreanu, cel pe care Iohannis a mai vrut să-l numeas­că după ce Crin Antonescu a plecat de la şefia PNL.

Cum, însă, nu prea mai e timp ca Motreanu să-şi rezolve problemele din justiţie şi să fie achitat, măcar în primă instanţă, şi să candideze, Iohannis le-a transmis celor din PNL că nu se implică şi nu va mai nominaliza vreun preferat pentru Congresul din 17 iunie. Surse din partid au mai dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că şeful statului a fost deranjat şi de inca­pacitatea lui Dacian Cioloş de a coagula o dreaptă unită în jurul lui, formată din USR şi PNL. Dacă Iohannis le-a spus liberalilor să nu mai conteze pe el, unii dintre lideri au citit în mesajul preşedintelui că acesta nu mai contează pe ei la alegerile prezidenţiale din 2019 şi, cel mai probabil, îşi va căuta un alt vehicul electoral pentru a obţine cel de-al doilea mandat la Cotroceni. Până atunci, însă, liberalii tot speră ca preşedintele să se răzgândească. Întrebată ce a discutat în Malta cu preşedintele Klaus Iohannis, Raluca Turcan, şefa interimară a PNL, a spus că cele două părţi vor continua colabo­rarea în mod clar. „Toate discuţiile au fost legate de forţa României de a milita mai puternic în Uniunea Europeană. Evident că au fost şi aspecte legate de ce se întâmplă în PNL şi mesajul a fost clar, şi de o parte, şi de alta, PNL trebuie să ajungă în stadiul în care cetăţenii să-l perceapă ca fiind cel mai aprig militant pentru drepturile oamenilor şi pentru asta îţi trebuie la conducerea parti­dului oameni integri, implicaţi şi serioşi, şi împreună cu colegii l-am asigurat că ce n-a funcţionat în trecut şi i-a făcut pe oameni să se îndepărteze de PNL, vom îndrepta, totul, tocmai pentru ca oamenii care cred într-o dreaptă puternică şi sunt dezamăgiţi de politicieni şi de corupţia marca PSD să-şi regăsească în PNL un sprijin”, a explicat Raluca Turcan.

Buşoi intră în cursă doar cu garanţii

Până acum, şi-au anunţat intenţia de a candida la şefia PNL doar Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu. Ambii au început, deja, campania prin teritoriu, încercând să atragă cât mai mulţi susţinători. Rămâne de văzut ce va face actualul secretar general interimar, Cristian Buşoi. Surse din partid susţin că europarlamentarul ar intenţiona să candideze, dar analizează foarte bine situaţia, pentru că n-ar vrea să intre în competiţie dacă nu este sigur de victorie. Mai ales că la Congresul din vară vor vota foarte mulţi delegaţi, în jur de 5.000, iar aceştia sunt foarte greu de controlat. Cel mai probabil Buşoi va face anunţul după ce va câştiga şefia PNL Bucureşti. Conferinţa liberalilor din Capitală va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, iar Buşoi este principalul favorit, deşi sub comanda sa filiala din Capitală a scos doar 12% la alegerile parlamentare din decembrie 2016 - al doilea cel mai slab scor din ţară.

 

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, este singurul candidat pentru funcţia de lider al filialei judeţene de la Sibiu. Alegerile pentru conducerea PNL Sibiu vor avea loc sâmbătă.

×