x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii lui Buşoi umblă cu reforma vopsită

Liberalii lui Buşoi umblă cu reforma vopsită

de Sînziana Duţă    |    27 Mar 2017   •   10:44
Liberalii lui Buşoi umblă cu reforma vopsită

Două organizații PNL din Capitală au aflat deja cine le va conduce în următorii patru ani, iar începutul alegerilor interne la firul ierbii dezvăluie noi tensiuni între facţiunile liberale. Planul actualului lider al PNL București, secretarul general interimar Cristian Bușoi, de a fi reconfirmat în func­ție ca mai apoi să se înscrie în cursa pentru președinția PNL, prinde din ce în ce mai mult contur.

Potrivit unor surse liberale, europarlamentarul Cristian Bușoi nu are concurență în competiția pentru șefia filialei PNL București, iar prezența „cooperativei” Teodor Atanasiu – Mihai Voicu – Cristian Bușoi la ședințele pentru alegerea noilor structuri de conducere ale PNL Sector 4 și PNL Sector 1 pare să confirme din plin acest lucru. Alegerile din PNL au debutat săptămâna trecută cu ședința organizației Sector 4, unde fostul primar general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a câștigat postul de preșe­dinte cu 235 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Purghel, a obținut doar opt voturi. Anul trecut, Răzvan Sava a candidat pentru Pri-măria Sectorului 4, făcându-se remarcat printr-o alianță de conjunctură cu fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, considerat unul dintre principalii vinovați în cazul tragediei de la Colectiv. În mai 2016, în plină campanie electo­rală pentru alegerile locale, Sava şi Piedone au frizat ridi­colul, apărând pictaţi pe feţe la un eveniment organizat în Parcul Orăşelul Copiilor. La acea vreme, primarul Sava nu s-a sfiit să se laude public cu sprijinul lui Piedone, deşi libe­ralii de la centru s-au dezist de „alăturarea nefericită”. Ședința PNL Sector 4 a fost prezidată de Teodor Atanasiu, cunoscut ca fiind unul dintre principalii susținătorii ai lui Cristian Bușoi în cursa pentru şefia partidului. În schimb, la PNL Sector 1, avocatul Victor Picu a reușit să obțină președinția filialei (cu 261 de voturi), chiar sub ochii fostului lider al organizaţiei, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu. Surse politice susţin însă că Mihai Voicu va candida pentru un loc în forul de conducere al orga­nizaţiei PNL Dias­pora.

 

Săftoiu a spus pas

Potrivit unor surse din Modrogan prim-vicepreședin­tele și vicepreședin­tele PNL București, Adriana Săftoiu și Ovidiu Raețchi, au boicotat cele două ședințe care au avut loc la finalul săptămânii trecute. Conform acelorași surse, cei doi sunt nemulțumiți de activitatea cooperativei Teodor Atanasiu – Mihai Voicu – Cristian Bușoi, pe care îi consideră vinovați de eșecul înregistrat de PNL la alegerile locale din 2016. Anul trecut, Cătălin Predoiu, candidatul pentru primăria generală, girat de președintele PNL București de atunci, Teodor Atanasiu, s-a plasat abia pe locul al treilea, după Gabriela Firea și Nicușor Dan, obținând 11% din voturi, de trei ori mai puţin decât candidatul USR. Nervii liberalilor vor fi puși la încercare și în această seară când, pentru șefia PNL Sector 2, se vor confrunta senatorul Anca Boagiu și Adrian Neacșu, co-președinte și lider interimar al organizației. Conform unor surse politice, vicepri­marul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, s-a retras din această cursă, dorindu-și să candideze pentru func-ția de prim-vicepreședinte al PNL București. La Sectoarele 3 și 5 , cel mai probabil vor fi reconfirmați în funcție Florin Alexe și Cristian Olteanu. La PNL Sector 6, bătălia se va da între liberalii Cornel Pieptea și Alina Marin.

 

Buşoi, spre şefie pas cu pas

Europarlamentarul Cristian Buşoi nu a infirmat zvonurile potrivit cărora ar urma să-şi anunţe în ultima clipă candida­tura la şefia PNL. Buşoi aşteaptă însă finalizarea alegerilor interne pe sectoare, urmând ca în final să fie validat ca lider cu normă întreagă al organizaţiei PNL Bucureşti. „Iau în calcul candi­datura la şefia PNL doar dacă voi fi validat de colegii din Bucu­reşti şi din ţară”, a recunosc Buşoi. Conferinţa liberalilor din Capitală a fost programată pentru 8 aprilie, urmând ca noul şef să fie ales prin votul a peste o mie de delegaţi. Sub condu­cerea lui Cristian Buşoi, organi­zaţia PNL Bucureşti s-a făcut de râs la alegerile parlamentare, înregistrând un scor de doar 12%, al doilea cel mai slab la nivel naţional. În ţară, doar filiala PNL Buzău a fost mai slabă decât organizaţia lui Buşoi, liberalii buzoieni adunând doar 11% din voturi. Consecinţa? Teodor Atanasiu, unul dintre greii PNL, a rămas în afara Parlamentului.

 

Orice intenţie aş avea pentru viitor cred că ar trebui să pornească de la validarea mea de către acei colegi pe care i-am coordonat în această scurtă perioadă de timp. Dacă acest lucru se va întâmpla şi dacă alţi colegi din ţară vor dovedi deschi­dere, pot să iau în calcul şi o eventuală candidatură (la funcţia de preşedinte PNL - n.r)  Cristian Buşoi, secretar general interimar PNL

×