x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O alianţă cârpită cât să ţină și peste iarnă

O alianţă cârpită cât să ţină și peste iarnă

de Diana Lazăr    |    25 Noi 2015   •   21:21
O alianţă cârpită cât să ţină și peste iarnă
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Coaliţia PSD-UNPR, fracturată în urma demisiei lui Victor Ponta de la Guvern, a fost reparată de liderii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea la un prânz într-un restaurant de nunţi şi evenimente din sectorul lui Neculai Onţanu. Colaborarea va fi strict la nivel parlamentar şi pe termen limitat.

Scopul relansării colaborării va fi unul relativ modest: cât să treacă bugetul de stat într-o formă avantajoasă pentru primăriile şi Consiliile Judeţene conduse de PSD şi UNPR.

„Principalul atu pe care-l avem este acest grup parlamentar. Să nu lăsăm Guvernul pradă unui şantaj politic pe care-l pregăteşte PNL. Ne interesează continuarea investiţiilor locale pe care le-am început”, a afirmat Liviu Dragnea la începutul întâlnirii PSD-UNPR, au relatat pentru Jurnalul Naţional surse prezente la discuții.

De altfel, principalul scop al „socializării”, aşa cum au numit-o liderii celor două partide, a fost strângerea rândurilor parlamentarilor înainte ca Guvernul Cioloş să le trimită bugetul de stat. Şi asta pentru că semnalele dinspre noul Executiv nu sunt încurajatoare. Reanalizarea proiectului lăsat moştenire de Eugen Teodorovici şi declaraţiile lui Vasile Dâncu despre o eventuală amânare a Legii salarizării bugetare sunt interpretate de social-democraţi ca indicii că nici Legea bugetului pe 2016 nu va arăta cum şi-ar dori ei.

În plus, şefii PSD şi UNPR au o problemă legată de ordonanţa traseiştilor, declarată neconstituţională, care va ajunge la votul final la Camera Deputaţilor. „În teritoriu e mare agitaţie din cauza primarilor care sunt speriaţi că trebuie să se întoarcă în partidele din care au plecat, iar Dragnea şi Oprea trebuie să le dea garanţii că-i vor ţine aproape”, au mai spus sursele citate.

Oprea vrea să acopere fisura

La rândul său, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, le-a spus parlamentarilor că majoritatea a suferit un „declic” după ieşirea de la guvernare, dar că el este dispus să colaboreze la nivel parlamentar cu partidul lui Dragnea şi să-şi păstreze promisiunile de loialitate date la Congresul PSD. De partea cealaltă însă, preşedintele PSD a fost mult mai precaut în declaraţii şi nu s-a angajat la o colaborare pe termen lung cu UNPR, deci implicit a exclus o eventuală alianţă electorală pentru anul viitor, în condiţiile în care scandalul coloanei oficiale a fostului vicepremier şi manifestaţiile care au dus la căderea Guvernului Ponta au afectat serios reputaţia preşedintelui UNPR.

Demisia lui Victor Ponta a fost provocată de refuzul lui Oprea de a pleca din Guvern după începerea manifestaţiilor din stradă de după incendiul din Colectiv.

Sperietoarea Ponta

Întâlnirea PSD-UNPR a avut ca scop şi calmarea spiritelor, agitate de zvonurile legate de faptul că Victor Ponta ar urma să rupă PSD şi să facă un nou proiect politic cu Tăriceanu. Dragnea a infirmat aceste speculaţii, ba chiar a declarat oficial că a discutat cu Victor Ponta şi că acesta i-a dat asigurări că rămâne în PSD şi că va lucra pentru partid.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a constatat că alianţa de guvernare nu mai este operabilă. „Nu vă ascund, am un, hai să spunem, sentiment de inconfort. Am fost într-un fel obligaţi să luăm o atitudine singuri, constatând demisia Guvernului. Ulterior am văzut că coaliţia noastră nu mai funcţionează, că fiecare a încercat să-şi găsească o anumită poziţionare”, a declarat, luni, Tăriceanu.

Pe de altă parte, acesta le-a propus foştilor parteneri să facă front comun pentru susţinerea măsurilor adoptate deja de către Guvernul Ponta. „Propunerea este aceea de a ne menţine aceeaşi poziţie, împreună, solidari, pe măsurile care s-au luat şi pe care nu vrem să le vedem anulate”, a spus liderul ALDE.
 

×