x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oamenii lui Băsescu nu mai au voie la televizor

Oamenii lui Băsescu nu mai au voie la televizor

de Sînziana Duţă    |    19 Oct 2017   •   09:00
Oamenii lui Băsescu nu mai au voie la televizor
Sursa foto: DIANA OROS

Ideea liderilor PNL Ludovic Orban și Raluca Turcan de a le interzice liberalilor să mai comunice fără acordul partidului a devenit realitate. Conducerea PNL a finalizat lista comunicatorilor „agreați” pentru a reprezenta partidul în dezbaterile televizate. Jurnalul Național a aflat cine sunt liberalii care vor rămâne în lumina refectoarelor şi cine sunt cei interzişi la emisiuni.

Pe lista comunicatorilor „agreați” de conducerea PNL se numără, în primul rând, Ilie Bolojan și Mircea Hava, liderii din Ardeal care au contribuit decisiv la victoria lui Ludovic Orban în fața lui Cristian Bușoi la Congresul din luna iunie. Printre cei care au primit undă verde pentru a reprezenta partidul în talk-show-uri se numără și secretarul general Robert Sighiartău, prim-vicepreședinții Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu, dar și majoritatea vicepreședinților, printre care liberalii Cristian Buşoi, Florin Cîțu și Gigel Știrbu. Pe listă nu se regăsesc doi dintre vicepreședinții cu greutate în interiorul partidului, este vorba despte Dan Motreanu și Marian Petrache. Fost secretar general al PNL, Motreanu este judecat într-un dosar de corupție, fiind acuzat de spălare de bani și folosirea influenței politice. Următorul termen al procesului a fost fixat pe 10 noiembrie la ÎCCJ. Preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache este și el urmărit penal pentru luare de mită și șantaj. Spre deosebire de cei doi „penali”, un alt vicepreședinte PNL cu probleme în Justiție, Virgil Guran, se află printre vorbitorii „agreați” de conducerea PNL. Guran a fost condamnat în 2005 la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Liberalul a contestat cu apel sentinţa Judecătoriei Turda, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj a constatat că faptele s-au prescris. Astfel, instanţa a decis încetarea procesului penal, iar cazierul liberalului a rămas curat. Virgil Guran a spus recent, la Antena 3, că PNL va vota Legile Justiţiei propuse de PSD, iar liberalii ar fi „ultimii proşti” dacă l-ar primi pe fostul premier Dacian Cioloş în partid.

Leon Dănăilă n-are voie la TV

Pe lista aprobată de conducerea PNL se află și 20 de deputați printre care Cătălin Predoiu, Ovidiu Raețchi, Valeria Schelean, Florica Cherecheș și mezina Mara Mareş, cea care la 25 de ani este cel mai tânăr parlamentar din această legislatură. Printre senatorii „agreați” (în număr de opt), se regăsesc Daniel Fenechiu şi fosta şefă PNL Alina Gorghiu. Seniorul Leon Dănăilă nu se află printre cei care au dreptul să reprezinte partidul în emisiuni.

Dintre liderii judeţeni, mai au voie la televizor Gheorghe Flutur (Suceava) şi Nicolae Robu (Timiş). De pe listă lipsesc însă edilul Aradului, Gheorghe Falcă şi primarul Clujului, fostul premier Emil Boc. Conducerea PNL nu i-a uitat nici pe liberalii care nu au mai prins un loc în Parlament sau o funcție de conducere în interiorul partidului. Printre cei selectaţi să rămână în prim-plan se află foștii parlamentari Cristina Pocora și Gheorghe Ialomițianu, consilierul local Ciprian Ciucu și politologul Radu Carp.

Săptămâna trecută, Raluca Turcan l-a transmis liberalilor că partidul va trimite o listă de comunicatori către televiziuni, „iar în cazul în care vor fi chemate alte persoane din afara listei, PNL va lua măsuri”. „Va fi constituit, de asemenea, un grup de evaluare pentru acești comunicatori. În acest fel putem afla dacă persoanele respective sunt buni comunicatori ai mesajelor PNL și care este impactul pe care îl au asupra votanților PNL”, a fost mesajul prim-vicelui responsabil de comunicare.

Un specialist în comunicare va fi purtător de cuvânt

Pentru a-şi rezolva problemele de imagine, PNL urmează să-şi numească săptămâna viitoare un purtător de cuvânt. Potrivit unor surse din Modrogan, acesta nu va fi un membru de partid, ci un specialist în comunicare adus din afara PNL. Spre deosebire de celelalte partide din Parlament, PNL este singura formaţiune care nu are un purtător de cuvânt. Cristina Pocora, Adrian Săftoiu și Ionuț Stroe au fost ultimii liberali care au ocupat această funcție. Cei trei se află pe lista de comunicatori „agreați” de Biroul Executiv al PNL. De comunicarea PSD se ocupă Adrian Dobre (purtător de cuvânt) şi Anca Alexandrescu; deputatul Varujan Vosganian este purtător de cuvânt la ALDE, deputatul Dan Barna reprezintă poziţia USR, iar Magda Bistriceanu, fostă membră PSD, este purtătorul de cuvânt al PMP.

 

×
Subiecte în articol: PNL Ludovic Orban raluca turcan