x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziția se lipește din nou de protestatarii #rezist

Opoziția se lipește din nou de protestatarii #rezist

06 Noi 2017   •   12:11
Opoziția se lipește din nou de protestatarii #rezist
Sursa foto: Foto: Karina Knapek

Protestele de stradă împotriva legilor Justiţiei au coagulat Opoziţia împotriva majorităţii PSD-ALDE. Reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100, fondată de Dacian Cioloş, au participat aseară la protestele anti-corupţie din Piaţa Victoriei. Noul lider USR, deputatul Dan Barna, nu exclude o alianţă cu platforma lui Cioloş până la viitoarele alegeri.

 

Mai mulţi membri ai PNL şi USR, alături de reprezentanţi ai Platformei RO100, înfiinţată de fostul premier Dacian Cioloş, s-au raliat protestului societăţii civile şi au participat aseară la manifestaţiile din Piaţa Victoriei. Cu doar câteva ore înaintea adunării, liderul PNL Ludovic Orban şi-a anunţat solidaritatea cu protestatarii pe Facebook. „Am îndemnat membrii şi simpatizanţii PNL să participe la aceste manifestaţii şi la orice acţiune de protest împotriva PSD. Ne vom bate pentru a împiedica adop­tarea oricarei modificari care să permită controlul justiţiei de către PSD. Şi noi vom organiza în urmă­toarea perioadă manifestaţii pentru independenţa Justiţiei, pentru stoparea involuţiei fiscale iniţiate de PSD, pentru scoaterea învăţământului din zodia anal­fabetismului şi subfinanţării, pentru asigurarea dreptului la sănătate al românilor etc.”, a anunţat Orban. Printre liberalii prezenţi în Piaţă s-au numărat senatorul Florin Cîţu şi depu­tatul Mara Mareş, şefa Tinere­tului Liberal. Înaintea PNL, primii care şi-au anunţat prezenţa la protest au fost membrii platformei lui Dacian Cioloş, care au făcut apel la „acţiune şi implicare”. „Mași­năria de vot PSD-ALDE este gata să treacă prin Parlament pachetul de modificări la legile justiției. România este într-un moment de cumpănă Următoa­rele zile sunt decisive. Ele vor hotărî dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiție subordonată politic, cu o clasă politică așezată deasupra legii, fără opreliște la jefuirea banului p u b l i c ” , a u transmis oamenii lui Cioloş. La rândul lor, USR-iştii au parti­cipat şi ei la manifestaţii. „Suntem într-un război purtat de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, un politician condamnat penal, împotriva românilor care-şi doresc o soci­etate dreaptă, modernă şi pros­peră. Putem să-i oprim! Am reuşit cu Roşia Montană, cu Marţea Neagră, cu OUG 13”, a fost mesajul useriştilor.

Se pune de o alianță

În contextul protestelor anti-corupţie, preşedintele USR Dan Barna a admis că partidul pe care îl conduce şi platforma lui Dacian Cioloş „au un ADN comun, aceleași valori şi aceleași principii”, motiv pentru care n-ar fi exclusă o alianţă în preajma alegerilor viitoare. USR şi RO100 colaborează în prezent la „Comisia de tăiat hârtii 2”, o continuare a inițiativei tehno­craţilor din 2016, prin care se încearcă debirocratizarea sistemului public. „E un prim pas în a construi încrederea că apropierea și colaborarea foarte strânsă e direcția corectă. Când vom mai avea 2-3 proiecte comune și vor da rezultate, eu sunt optimist că în perspectiva alegerilor viitoare vom găsi cea mai func­țională modalitate de a cola­bora cu Dacian Cioloșși România 100”, a recunoscut liderul USR. Useriştii au nego­ciat cu fostul premier şi după alegerile parlamentare din decembrie 2016, însă preluarea partidului de către Dacian Cioloş a eşuat la acea vreme, având în vedere opoziţia fostului lider, Nicuşor Dan. Acum, USR este condus de Dan Barna, un apropiat al fostului ministru tehnocrat Cristian Ghinea, a cărui tabără controlează şi Biroul Executiv. În aceste condiţii, o alianţă între platforma lui Cioloş şi USR are şanse mai mari de reuşită acum faţă de perioada în care partidul era condus de Nicuşor Dan. Fostul lider USR a participat și el la proteste.

Aproximativ 5.000 de protestatari manifestau ieri seară la ora 19.00 în Piața Victoriei împotriva legilor justiției asumate de PSD și ALDE.

În Bucureşti, protestul a început aseară la ora 18 în Piaţa Victoriei. Ulterior, mani­festanţii au plecat în marş spre Casa Poporului. Acţiuni de protest au avut loc şi în alte oraşe mari ale ţării.

×
Subiecte în articol: rezist