x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prima reuniune a conducerii PSD, după eșecul la prezidenţiale. Declarațiile liderilor social-democrați

Prima reuniune a conducerii PSD, după eșecul la prezidenţiale. Declarațiile liderilor social-democrați

27 Noi 2014   •   12:14
Prima reuniune a conducerii PSD, după eșecul la prezidenţiale. Declarațiile liderilor social-democrați

Liderii PSD se reunesc la sediul central pentru a decide măsurile ce se impun a fi luate în partid după pierderea alegerilor prezidențiale.

Declarațiile liderilor PSD
■ Mircea Geoană: Nu e prima oară când trecem prin momente delicate
"Eu sunt convins că va fi o discuţie lucidă, calmă, responsabilă şi nu e prima oară când trecem prin momente delicate. Şi sunt convins că, în cele din urmă, interesul comun al partidului nostru, al guvernării noastre şi al unui răspuns pe care suntem datori să-l dăm opiniei publice româneşti va ieşi la iveală. De aceea, eu înţeleg interesul deosebit pentru întâlnirea noastră, înţeleg şi creşterea mizei pentru această întâlnire, dar pot să vă asigur din experienţa mea mai veche cu astfel de momente că partidul nostru are suficiente resurse de înţelepciune, de luciditate pentru a putea găsi răspunsurile cele mai adecvate pentru merge mai departe".

■ Marian Vanghelie: Lucrurile trebuie analizate serios, dacă mie nu îmi place de cineva, nu cred că trebuie să îl exclud
"Eu nu cred în aceste liste. Pot fi persoane supărate, dar eu cred că lucrurile trebuie analizate foarte serios. Eu cred că, chiar dacă mie nu îmi place de cineva, nu trebuie să îl exclud. Eu aş vrea să combatem aceste lucruri în Consiliul Naţional, în Congres, şi nu cred că aşa pot fi excluderile".

"Am înţeles că fiind o persoană care nu sunt cunoscută şi numele fiind foarte complicat, Vanghelie, am înţeles că am fost lăsat la urmă, a venit mai târziu invitaţia, n-a fost nicio problemă, am primit şi mesajul şi invitaţia".

Vanghelie a precizat că un congres al PSD ar trebuit făcut în februarie-martie, iar preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea trebuie să-şi facă singur o analiză a activităţii din timpul campaniei electorale.
"Eu sunt foarte degajat, poate unii sunt grăbiţi, sunt încurcaţi, alţii au probleme. Eu vreau să analizăm din punctul electoratului, nu din punctul meu de vedere alegerile, punctul meu de vedere nu are importanţă, punctul de vedere al românilor, ăla e cel mai important. Toţi avem responsabilităţi pentru rezultatele de la alegeri iar în baza analizelor toţi cei care suntem vinovaţi putem să răspundem mai mult sau mai puţin".

■ Cătălin Ivan, preşedintele PSD Sector 1: Congresul ar trebui organizat anul viitor; nu este momentul să facem niciun fel de excludere
"Categoric, din punctul meu de vedere, (Congresul trebuie organizat - n.r.) anul viitor, în primăvară, nu foarte târziu, pentru că lucrurile trebuie să se aşeze puţin, trebuie să facem nişte analize foarte serioase ce s-a întâmplat şi în diaspora, ce s-a întâmplat şi în ţară, de unde acest val categoric împotriva noastră. Nu are niciun sens să analizezi sau să compari votul din Ardeal cu votul din Oltenia, de exemplu - alt electorat, altă realitate. Trebuie să facem analize serioase".

Referitor la posibilitatea excluderii unor social-democraţi în partid, Cătălin Ivan a spus că nu este momentul pentru astfel de acţiuni.
"Nu este momentul să facem niciun fel de excludere. (...) Analizele trebuie făcute serios, la rece, nu acum când sunt spiritele încinse. (...) Sunt de părere că nu trebuie să căutăm vinovaţii astăzi", a adăugat Ivan, precizând totodată că, în opinia sa, PSD ar trebui să rămână la guvernare pentru a-şi îndeplini promisiunile asumate în faţa alegătorilor în anul 2012.

"Eu cred că am avut o guvernare foarte bună şi cred că sunt foarte multe proiecte care trebuie să meargă înainte. Ne-am asumat în 2012 anumite obiective, am promis oamenilor anumite lucruri şi trebuie să ne ţinem de cuvânt".

"Sunt mulţumit (de rezultatul obţinut de PSD Sector 1 - n.r.) în condiţiile în care poţi să fii mulţumit atunci când echipa în ansamblu pierde. Eu sunt mulţumit pentru că între turul I şi turul II, deşi partidul la nivel naţional a crescut cu doar patru procente, noi, la sectorul 1, am crescut 12%. Deci pot să spun că pe sectorul 1 a fost un mini-succes, dar un succes amar, în condiţiile în care partidul a pierdut".

Cătălin Ivan a ţinut să sublinieze faptul că PSD trebuie să găsească soluţii pentru a se "împăca" cu electoratul.
"A fost un val foarte mare nu pentru Klaus Iohannis, ci împotriva PSD şi a candidatului nostru şi trebuie să facem o analiză serioasă şi să vedem cum putem să ne împăcăm cu electoratul acesta şi, bineînţeles, să facem o analiză pe fiecare organizaţie în parte, pe fiecare zonă în parte, ce a fost bine, ce a fost rău, unde au fost probleme şi unde putem să găsim soluţii".


Victor Ponta: "Va fi o şedinţă importantă. La final, o să vă spunem ce am decis"

■ Senatorul Dan Şova: Autosuspendarea mea din PSD expiră chiar acum, când intru pe uşă
"Vă reamintesc că la şedinţa Biroului Permanent din timpul campaniei ne-am autosuspendat până la prima şedinţă a Comitetului Executiv, deci autosuspendarea tocmai a expirat când intru pe uşă acum", a spus Şova înainte de începerea şedinţei conducerii PSD.
El a adăugat că a fost invitat la această şedinţă şi că nu crede că cineva va propune să fie exclus din partid.
"Sunt de acord cu Victor Ponta că congresul PSD trebuie să fie undeva în martie, spre primăvară", a afirmat Şova.
Întrebat dacă este de părere că declaraţiile sale au făcut rău partidului, senatorul a răspuns: "Poate că le-am dat prea repede, dar nu au făcut rău partidului, din punctul meu de vedere".
Şova a precizat că nu va propune ca Liviu Dragnea să demisioneze, aceasta fiind o chestiune care va fi discutată într-un cadru de partid.


Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean: România are nevoie de stabilitate, poate mai mult decât oricând, de continuitatea unui act de guvernare
"România are nevoie de stabilitate, poate mai mult decât oricând, şi de continuitatea unui act de guvernare care, dincolo de ce spun unii care l-au contestat în permanenţă, în aceşti doi ani şi jumătate a produs şi creştere economică şi mai multă echitate socială".

Corlăţean a adăugat că, în opinia sa, PSD ar trebui să îşi stabilească priorităţile şi în funcţie de "realităţile ceva mai mari ale statului român" şi de evoluţia evenimentelor din regiune.
"Dacă mai adăugăm un lucru la care ar trebui să fim foarte atenţi - ce se întâmplă în continuare în vecinătatea României, în Ucraina, unde situaţia este în continuare complicată, faptul că duminică au loc alegeri esenţiale în Republica Moldova şi e foarte important ca acest curs european să continue, ce se întâmplă în Georgia (...) poate că vom înţelege că priorităţile partidului trebuie conexate cu realităţile ceva mai mari ale statului român", a mai spus Corlăţean.


Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita:  Este important să vedem cum facem ca partidul să scape de anumite percepţii
"Vom discuta aspectele legate de ce am făcut în campanie, soluţii pentru problemele pe care le avem de rezolvat. Sunt foarte multe lucruri de discutat. Este important să vedem cum facem ca partidul să scape de anumite percepţii. Când discutăm de excluderi, trebuie să vedem şi faptele şi consecinţele. Dacă judecăm la cald, judecăm prea coleric. Congresul poate să aibă loc la începutul anului viitor. (...) Avem nevoie de fermitate'', a spus liderul PSD Iaşi înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional.

El a precizat că la Iaşi social-democraţii au obţinut cu 22.000 de voturi mai mult în turul II al alegerilor prezidenţiale decât în primul tur.
Despre rămânerea PSD la guvernare, Nichita a spus: ''Avem proiecte care trebuie continuate, am fost aleşi cu un vot legitim în 2012. (...) Cred că trebuie să avem în vedere o coaliţie lărgită. (...) O reconfirmare a Parlamentului, cu atât mai bine".

×