x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect: dai banii înapoi şi scapi de pușcărie

Proiect: dai banii înapoi şi scapi de pușcărie

de Marius Gîrlașiu    |    25 Iul 2016   •   20:05
Proiect: dai banii înapoi şi scapi de pușcărie
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Alegerile locale din 5 iunie ne-au făcut celebri în întreaga lume. În marile oraşe din ţară, românii au votat fără nicio problemă primari cu dosare penale, unii dintre ei aflaţi în spatele gratiilor sau condamnaţi în trecut pentru fapte de corupţie. “Nu putem reglementa bunul-simţ”, susţine însă ministrul Raluca Prună.

Zeci de candidaţi cu probleme în justiţie s-au înscris anul acesta în cursa pentru un post de primar la alegerile locale. Unii dintre ei au fost aleşi cu procente covârşitoare, cel mai cunoscut caz fiind cel al edilului din Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, care a câştigat un nou mandat deşi se află în arest preventiv pentru luare de mită. Cel mai probabil, scenariul se va repeta şi la toamnă, când mulţi dintre aleşii cu probleme penale vor ocupa locuri pe listele partidelor pentru alegerile parlamentare. “Persoana care este în cursul unei cercetări penale sau a urmaririi penale şi care nu este încă o persoană condamnată este prezumată nevinovată. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislaţie bunul simţ. Faptul că dacă eu mă aflu într-o procedură penală ar fi bine poate să nu mă mai erijez într-un model pentru societate şi să mă prezint drept candidat care să conducă cetatea. Să conducă cetatea către ce?”, a comentat Raluca Prună la Radio România Actualităţi. “Noi nu putem legifera asta, dar cred că modul prin care putem sancţiona acest lucru este fiecare cu votul său”, a explicat ministrul Justiţiei.

Măsuri rapide pentru penitenciare

Altfel, Prună a mai anunţat că ministerul pe care îl conduce are în vedere soluţii imediate pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare. “Pentru anumite infracţiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscală, unde de altfel se lucrează la modificarea legii, să ne asigurăm că în măsura în care se plăteşte prejudiciul în integralitate şi se dă înapoi produsul infracţiunii nu se mai antrenează o pedeapsă penală care să conducă la suprapopularea penitenciarelor şi la ţinerea persoanei în custodia statului cu nişte costuri pentru societate”

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: Dacă îi lăsăm pe oameni liberi, deci le luăm înapoi ce au furat şi îi lăsăm să muncească, împreună cu o lecţie amară - mi-ai furat banii, ţi i-am luat înapoi - există premisele ca aceşti oameni să muncească în mod corect
 

×