x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şah mat la Guvern: continuă dezmăţul pomenilor electorale

Şah mat la Guvern: continuă dezmăţul pomenilor electorale

de Marius Gîrlașiu    |    08 Noi 2016   •   15:10
Şah mat la Guvern: continuă dezmăţul pomenilor electorale
Sursa foto: Steluta Popescu

Senatorii şi deputaţii nu s-au abţinut nici în ultima zi de plen a actualei legislaturi şi au continuat dezmăţul pomenilor electorale. Dacă Senatul a adoptat tacit majorarea punctului de pensie la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017, Camera Deputaţilor a votat majorarea salariilor din Sănătate şi Învăţământ, păstrând toate amendamentele propuse în comisii săptămâna trecută.

Sarabanda pomenilor electorale a început în plenul Senatului cu adoptarea tacită a două propuneri legislative. Prima dintre ele prevede majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017 şi la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017. Proiectul îi aparţine senatoarei Cristiana Anghel (ALDE) şi a fost semnat de mai mulţi parlamentari, majoritatea PSD, dar şi de la ALDE, UNPR, independenţi şi minorităţi. Potrivit proiectului, valoarea punctului de pensie va creşte la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017. Cealaltă iniţiativă adoptată tacit de senatori prevede majorarea pensiilor pentru foştii membrii ai cooperativelor agricole (CAP), de la 350 la 500 de lei. Ambele proiecte vor ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ministrul, ameninţat cu închisoarea

Bomboana pe coliva electorală a fost pusă mai târziu în plenul Camerei Deputaţilor. În absenţa liberalilor, care au boicotat şedinţa, deputaţii au adoptat Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care salariile din domeniul sănătăţii şi al educaţiei vor fi majorate în medie cu 15%. Au fost 184 de voturi pentru şi o singură abţinere, în condiţiile în care pentru cvorum era nevoie de 177 de deputaţi. Astfel, salariul de bază din învăţământ ar urma fie mărit cu 15% de la 1 ianuarie anul viitor. De asemenea, şi salariul de bază de încadrare, pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate, va creşte cu 25% de luna viitoare. În plus, plata sporurilor pentru personalul medical se va face la nivelul anului 2016, şi nu la nivelul din 2009, iar angajaţii din sistemul de asistenţă socială vor beneficia şi ei de măriri salariale cu 15%. “Modul în care s-a făcut raportul va creşte salariile celor care au deja salarii mai mari şi mai puţin pentru cei care sunt la intrarea în sistem, pentru cei pe care vrem să-i păstrăm în ţară: farmacişti, medici, asistente sau învăţători, profesori”, a avertizat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, în faţa deputaţilor. Pîslaru a făcut referire şi la legea responsabilităţii fiscal bugetare, care interzice pomenile electorale cu şase luni înainte de alegeri. “Asta nu este o pomană electorală şi nu este pentru trântori, ci pentru cel care salvează vieţi. Este o minciună faptul că impactul efectiv este de 4,8 miliarde de lei. Oricine ştie că de a doua zi, aproape jumătate din aceşti bani se întorc la bugetul de stat”, a replicat Liviu Dragnea, aplaudat de reprezentanţii Sanitas, prezenţi la balcoane. Liderul PSD l-a ameninţat pe Pîslaru cu un articol din Codul Penal care prevede că răspândirea de ştiri false se pedepseşte închisoarea de la 1 la 5 ani. “Parlamentul nu stă spectator. Nu este o ameninţare, este doar o avertizare”, a tunat Dragnea.

 

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: Nu vindeţi iluzii în prag de alegeri, nu păcăliţi oamenii. Pentru că sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem această iluzie. Dacă Parlamentul votează majorările salariale, este de datoria Guvernului să se adreseze Curţii Constituţionale.

Dragoş Pîslaru a anunţat că Guvernul va contesta pomenile electorale la CCR

×