x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scor strans la votul cotei unice

Scor strans la votul cotei unice

27 Ian 2005   •   00:00

Intrunit in sesiune extraordinara, Senatul a adoptat ieri Ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care se introduce cota unica de 16%.


ANIELA NINE

AVANTAJ. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a explicat senatorilor ca masura cotei unice reprezinta si un stimulent pentru obtinerea de noi locuri de munca
Ordinea de zi a sedintei de ieri a Senatului a prevazut dezbaterea a doua proiecte de lege importante, care au generat discutii aprinse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei. Dupa ce a primit avizul favorabil din partea Comisiei de buget-finante, ordonanta care reglementeaza introducerea cotei unice de impozitare a fost discutata de senatori si adoptata cu un scor strans: 58 de voturi pentru, 53 impotriva si o abtinere. Pozitia Guvernului a fost sustinuta de ministrul de Finante, Ionut Popescu, care a aratat ca aceasta masura reprezinta un stimulent pentru obtinerea de noi locuri de munca, dar si un sprijin pentru mediul de afaceri. "Salariile mari vor exista daca se creeaza locuri de munca bine platite. Economia se poate dezvolta pe masura ce exista un mediu de afaceri prietenos", a explicat Popescu. Totodata, grupurile senatoriale ale PUR si UDMR, care au declarat ca sustin introducerea cotei unice, au prezentat cateva obiectii, in cadrul dezbaterii, care au vizat necesitatea gasirii unor modalitati de compensare a reducerii veniturilor la bugetele locale.

CONTRA. Motivand ca o asemenea masura reprezinta "o lovitura pentru bugetele locale", reprezentantii PSD au votat impotrivara cotei unice. "Daca se va introduce aceasta cota nu se va realiza nici o relaxare fiscala, ci doar o redistribuire a veniturilor. Va fi o dezorganizare a sistemului, nu se va simplifica gestiunea fiscala si nici nu poate fi vorba de scoaterea la suprafata a economiei gri", a sustinut senatorul PSD Stefan Viorel. El a criticat si cresterea impozitului pe microintreprinderi de la 1,5% la 3%. Si PRM a respins proiectul de lege, pe motiv ca "reducerea fiscalitatii poate fi iluzorie, atat timp cat apar majorari la alte impozite".

RAFO. Si ordonanta de urgenta care suspenda preluarea de catre AVAS a datoriilor Rafo si Carom a fost adoptata cu 76 de voturi "pentru", 39 "impotriva" (grupul PSD) si doua abtineri, dupa discutii indelungate in care s-a invocat si argumentul neconstitutionalitatii. Actul normativ va merge la Camera Deputatilor, care are rol decizional.

DIALOG CU MEDIUL DE AFACERI
Biroul politic al PUR a dat ieri publicitatii o declaratie in care afirma ca umanistii au votat pentru modificarea Codului Fiscal, punand "mai presus de orice interesul de a avea o guvernare coerenta, stabila si eficienta". Umanistii apreciaza totodata ca votul favorabil primit de actul normativ arata "un lucru simplu: Coalitia functioneaza". Desi au incercat prin amendamente sa mentina impozitul pe venituri la microintreprinderi la 1,5%, iar cel pe dividende la 5%, demersul senatorilor umanisti nu a avut rezultat. Vicepremierul PUR George Copos a fost desemnat sa inceapa un dialog cu reprezentantii mediului de afaceri pentru gasirea celor mai bune masuri, chiar compensatorii, pentru dezvoltarea IMM-urilor. Pe baza acestor discutii, umanistii vor prezenta Guvernului pana la data de 31 martie un set de masuri si initiative de dezvoltare a micilor intreprinderi si a mediului de afaceri. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic