x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Guvernul nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații

Tăriceanu: Guvernul nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații

23 Oct 2016   •   20:10
Tăriceanu: Guvernul nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că Guvernul a demonstrat, prin felul în care a reacționat față de participanții la marșul pentru Basarabia, că "nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații, a unui stat de drept''.

"Guvernul României a arătat, seara trecută, prin acțiunea împotriva participanților la Marșul pentru Basarabia, că nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații, a unui stat de drept. Libertatea de a exprima o opinie, de a protesta sunt lucruri stabilite prin Constituția României, legea fundamentală a statului. Nimic nu poate fi mai presus de Constituție, dar în acest caz guvernarea Cioloș ne demonstrează, în frunte cu ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, exact contrariul", a scris Tăriceanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

El susține că protestatarii doar și-au exprimat o opinie.

"Iată cum ministrul văzut ca salvatorul de la Interne înțelege să acționeze împotriva unui marș al unor cetățeni români: trimițând jandarmeria în stradă să bată demonstranții și să îi aresteze. Și pentru ce acest lucru? Doar pentru că vor unirea Basarabiei cu România? Oamenii aceia nu au făcut nimic, ci doar și-au exprimat o opinie", mai spune Tăriceanu.

Copreședintele ALDE adaugă faptul că românii nu trebuie văzuți ca inamici ai statului atunci când fac o demonstrație, ci trebuie să li se respecte acest drept.

"Speram că am învățat ceva după experiența 2012, atunci când guvernarea Boc-Băsescu a trimis jandarmi în stradă să împrăștie protestatarii nemulțumiți de modul în care funcționează statul. La acea vreme, un guvern care a acționat împotriva românilor prin măsurile luate devenea opresiv în speranța că își va putea păstra puterea. Din păcate nu am învățat nimic, iar în București, capitală europeană, guvernanții tehnocrați trimit jandarmii să bată demonstranții", arată liderul ALDE.

Potrivit acestuia, Dragoș Tudorache, "va trebui să răspundă, poate chiar cu scaunul de ministru".

"Premierul Cioloș nu poate să treacă cu vederea peste acest caz. În această situație vorbim despre o acțiune a guvernului său, nu despre o declarație. Am înțeles că pentru dumnealui contează faptele, nu declarațiile miniștrilor săi. Ce poate să fie mai relevant decât jandarmi intervenind în forță împotriva unor demonstranți? Prin ce s-a întâmplat sâmbătă seară în București se dovedește încă o dată că România încalcă brutal drepturile și libertățile elementare ale cetățenilor", conchide Călin Popescu-Tăriceanu.

×